2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

nyitokepGazdaságos, biztonságos és esztétikus rendszermegoldás a meglévő síklemez födémek átszúródás elleni megerősítésére.

A meglévő síklemez födémek átszúródás elleni megerősítésére gyakran van szükség. Ennek egyik oka lehet, hogy az épület átalakításából, funkcióváltozásából eredő többletterheket már nem képes felvenni a meglévő szerkezet. Több esetben alkalmazzák továbbá kivitelezési hibák korrigálására vagy a szigorúbb szabvány által támasztott követelmények kielégítésére.

A fenti kihívások megoldására többféle technológia áll rendelkezésre. Lehetőség van például az átszúródási kerület növelésére acélszerkezet pillérre történő dűbelezésével, vagy az oszlop keresztmetszetének hízlalásával. Felbetonozással a födém hasznos magasságának emelése statikai szempontok szerint szintén megfelelő megoldás lehet. Az erőtani szempontok mellett azonban fontos az egyszerű és gyors kivitelezhetőség, valamint az esztétikai követelményeknek való megfelelés, amely a hagyományos technológiák esetében nem biztosított.

TECHNOLÓGIA

1-kepAz előbbi követelmények teljes körű kielégítésére fejlesztette ki a Hilti a HZA-P utólagos átszúródási vasalást. A technológia során az átszúródási repedésekre megközelítőleg merőlegesen, 45°-ban kialakított furatba szükséges beragasztani a vasalást.

Erőtani szempontból ez nyújtja a legkedvezőbb kialakítást, a süllyesztett furatvég által biztosított eltakarhatóság pedig lehetővé teszi a tűzvédelmi és esztétikai szempontok teljes körű kielégítését (1. kép).

2-kepA HZA-P dűbel három részből tevődik össze:

  • betonacél,
  • menettel ellátott acélszár, valamint
  • az utólagos injektálást lehetővé tevő kitöltő szett (2. kép).

TERVEZÉS

Az egyszerű és gyors méretezés érdekében a Hilti kifejlesztette az EXBAR-Punching nevezetű szoftvert, melyben az alap paraméterek megadása után a csapok szükséges átmérője és kiosztása határozható meg. A program méretezési eljárása az Eurocode alapelveit követi, a Hilti és a svájci Federal Institute of Technology egyetem kutatási eredményeivel kiegészítve.

3-kepKIVITELEZÉS

Megerősítendő szerkezetek esetén kiemelten fontos a meglévő armatúra ismerete és védelme. Ehhez nyújt segítséget a Hilti detektáló szolgáltatása, amelynek keretein belül lehetőség van a szerkezet vasalásának feltérképezésére, illetve pozícióinak feljelölésére a PS200 és PS1000 detektáló gépek segítségével (3-5. kép).

 

4-kep5-kep

A rögzítőelem pozíciók feljelölése után a 45°-os furat kialakítása következik. A megfelelő szög beállítására többféle lehetőség van. Segédállványzat vagy forgólézerrel felvetített síkhoz igazítással is megoldható a feladat. A fúrást az ellenoldali betonacélháló síkjáig szükséges elvégezni.

6-kepA fúrást követően a furatvég kiszélesítése következik harangfúró segítségével. A kiszélesített furatvég teszi lehetővé a rögzítőelem teljes elfedését (6-8. kép).

Miután elkészült a furat, a ragasztott kapcsolatok szempontjából kritikus művelet következik: a furattisztítás. A folyamata kompresszoros, majd a kefés poreltávolításból áll.

A negyedik lépés a pormentes furat HIT-RE 500 v3 epoxy bázisú ragasztóhabarccsal történő injektálása. Ebben az esetben is kiemelten fontos, hogy a biztonsági és gazdaságossági szempontok kéz a kézben járjanak. A megerősítés teljes értékű műszaki megfelelőségéhez elengedhetetlen a furat maximális kitöltése, azonban a túl sok ragasztó injektálása komoly veszteségeket eredményezhet.

7-kep8-kep

A Hilti sok éves tapasztalata alapján egy átlagos szakember körülbelül 20% ragasztóveszteséggel dolgozik. A megfelelő mennyiségű és légbuborék mentes injektáláshoz ajánlott a HIT-VL műanyag tömlő és HIT-SZ dugasz használata. A ragasztás első lépéseként a tömlőre szükséges feljelölni a furat felét, majd a furat fenéktől kell kezdeni az injektálást. A furatba kerülő ragasztóhabarcs tolja maga előtt a cső végén lévő furattal megegyező átmérőjű dugaszt, majd a ragasztást akkor kell befejezni, amikor megjelenik a tömlőn lévő jelölés.

9-kep10-kep

Ekkor kerül megfelelő mennyiségű ragasztó a furatba. Ezzel a technológiával akár 5 %-ra csökkenthető a veszteség (9-10. kép).

A kitöltés után a HZA-P elhelyezése következik. Miután kikeményedett a ragasztó, a rögzítőelemre fel kell helyezni a kitöltő szettet. A kitöltő szett alátétén egy átmenő furat található, melyet két vályú köt össze a födémben lévő furattal. Ez teszi lehetővé, hogy a meghúzási nyomatékra húzást követően a megmaradt hézagokat az alátéten keresztül utólag ki lehessen injektálni a ragasztóval (11. kép).

11-kep12-kep

Utolsó lépésként a süllyesztett furatvég kitöltése, a dűbel elfedése következik. Attól függően, hogy a kapcsolat tűzteherre méretezett-e, lehetőségünk van sima beton javítóanyaggal, vagy Hilti CP tűzvédelmi habarccsal elfedni a megerősítést (12. kép).

13-kepA Hilti a tervezés mellett nem csak a rögzítőelemeket és a ragasztóhabarcsot biztosítja, hanem teljes rendszermegoldást nyújt a detektálástól egészen a dűbelek eltakarásáig (13. kép).

Kérdés esetén, vagy megvalósult referenciákhoz látogasson el honlapunkra (www.hilti.hu), vagy forduljon bizalommal a Hilti mérnöktanácsadói csapatához!

 

 

 

hilti logo-wCsák Máté
mérnöktanácsadó
Hilti (Hungária) Szolgáltató Kft.

 

 

 

Keresés