2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

bauma19 Logo with dateA 32. Építőipari és építőanyag-gyártó gépek, bányászati gépek, építőipari járművek és berendezések vezető világvásárát 2019. április 8-14. között rendezik a Müncheni Vásárközpontban. A 2018. november 21-én, Budapesten tartott sajtótájékoztatón Mareile Kästner, a bauma projektvezetője és Janina Helfrich a bauma projektreferense bemutatták a vásárt, a központi témákat, újdonságokat, és beszéltek az ipari barométer kutatás kelet-európai és magyarországi vonatkozásairól.

A bauma 2019. április 8-ai kezdete előtt hat hónappal a Messe München új kiállítói rekordot jelentett be: több mint 3.500 kiállító mutatkozik be 55 országból – közel százzal több, mint 2016-ban. A bauma PLUS által még több vállalkozás jut kiállítási lehetőséghez, a virtuális valóság segítségével pedig az építési terület jeleníthető meg a vásárcsarnokban. A cél a 600.000-es látogatói szám elérése.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a vásárterületet 614.000 négyzetméterre bővítették, ezzel lehetővé téve minél több kiállító megjelenését. A vásártér két új csarnoképülettel (C5 és C6) bővült, így már körülbelül 200.000 m² fedett terület várja a látogatókat.

bauma19 site-structure-w

Magyarországról október végéig 4 cég jelentkezett kiállítóként. A látogatók száma növekvő tendenciát mutat (2013: 1717 fő, 2016: 2360 fő), és a szervezők remélik, hogy ez folytatódni fog 2019-ben is.

 

A bauma fő témái:

  • Építkezések
  • Bányászat, nyersanyagok kitermelése és feldolgozása
  • Építőipari anyagok gyártása
  • Beszállítók és szolgáltatások

 

bauma19 Logo with mining A bauma kiállítóinak 20%-a a bányászati szektor termékeit mutatja be, a látogatók 24%-a pedig a bányászati szektorból érkezik.

 

 

bauma19 Partner Country CanadaA vásár partnerországa 2019-ben Kanada, mely az építőipari gépek szempontjából a világ hetedik legnagyobb piaca, csaknem minden bányászati erőforrás tekintetében az 5 legnagyobb kitermelő ország között van, valamint az építőiparban az előrejelzett növekedés 2020-ig évi 3%.

 

bauma-innovationspreis IMG 620x200bauma Innovation Award

Ez alkalommal is kiosztásra fog kerülni a bauma Innovation Award 5 kategóriában:

  • Gépek
  • Komponensek, digitális rendszerek
  • Építési munka, építési módszer, építési folyamat
  • Tudomány, kutatás
  • Design

A jelölteket 2019. január 28-29-én, a Münchenben megrendezésre kerülő bauma Media Dialogue rendezvény keretein belül fogják megnevezni.

 

THINK BIG!

A THINK BIG! program célja, hogy a gépgyártást vonzóvá tegyék a fiatalok körében, felkeltsék az ifjúság érdeklődését a mérnöki, műszaki pályák iránt. Ennek érdekében változatos programokkal készülnek:

  • Gyakorlati állomások, mint szimulátorok, motordiagnosztikai eszközök, videojátékok stb.
  • Nehéz és egyéb gépek élő bemutatói
  • Interaktív kiállítások, diákok és gyakornokok által vezetett túrák
  • Információs pontok: „mérnöki tanulmányok, képzés, álláslehetőségek"

 

KÖZPONTI TÉMÁK

Az építőipari gépek iparában is a társadalom megatrendjei tükröződnek:

  1. Digitalizáció: teljes körű hatása van az építőiparra
  2. Hatékonyság: költség- és energiahatékonyság, források felhasználása, kapacitáskihasználás
  3. Fenntarthatóság: az erőforrások, nyersanyagok környezetbarát módon való felhasználása

A bauma 2019 központi témái is ezeket a megatrendeket illusztrálják:

  • Telematika/hálózatos építési területek/BIM
  • Autonóm vezetés/Elektromos mobilitás/elektromos meghajtók/zéró kibocsátás
  • Távvezérlés/karbantartás/automatizálás
  • Új építőipari anyagok, textillel megerősített beton, UHPC
  • Feldolgozás/újrafeldolgozás
  • Munkahelyi biztonság/felhasználóbarát megoldások
  • Fenntartható bányászat, új bányák tervezése/bányák leszerelése és rekultivációja

 

bauma: IPARI BAROMÉTER

A vásárszervezők egy 10.000 fős megkérdezésen alapuló felmérést készítettek, amelynek során döntéshozókat, beruházási döntések meghozatalában résztvevőket kérdeztek meg. A felmérés során külön vizsgálták a közép- és kelet-európai piacot is. E szerint az összeurópai átlaghoz képest Kelet-Európában kevésbé tekintik kihívásnak a képzett munkaerő hiányát (44% az 58%-kal szemben), viszont nagyobb mértékben az automatizált termelési fázisok megnövelését (19% a 10%-kal szemben).

bauma-ker-forg-Mo

Magyarországon az ipar 2017-es pozitív növekedése és az értékesítés 2018-ra becsült 10%-os emelkedése ellenére az ipar továbbra is kockázatos, mivel számos kisméretű és tőkehiányos cég aktív a piacon.

 

BELÉPŐK

A bauma 2019 szakvásárra elővételben, kedvezményes áron az interneten keresztül lehet belépőjegyet rendelni. Csak az így rendelt jegy ára kedvezményes. A belépőjegy vásárlását vagy a belépőjegy-voucher beváltását követően az e-mailben kapott „Print@home"-jegy mellett egy „Mobile"-jegyet is kap. Ezzel a „Mobile"-jeggyel is be lehet lépni a vásárba, miután a bejáratnál az okostelefonja segítségével leolvastatta.

 

További információ: www.bauma.de, www.munchenivasar.hu

 

 

 

Keresés