2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

A szarufák síkján kívül elhelyezett hőszigetelő elemek beépítéséhez a tetőt kívülről kell megbontani, a hőszigetelés mértékét pedig szinte korlátlan mértékben növelhetjük.

Milyen problémákkal szembesülhetünk régi, felújításra szoruló tetők kapcsán?

  • csekély mértékű, kiegészítésre szoruló hőszigetelés
  • hőhidas tetőszerkezet (csak a szarufák között van némi hőszigetelés, mely nagymértékű hőveszteséggel, penészesedéssel és épületkárokkal jár)
  • nincs átszellőztetett légrés (nyári átmelegedés elleni védelem)
  • hiányos, töredezett tetőcserepek
  • hiányos, nem létező vagy nem páraáteresztő tulajdonságú az alátétfólia
  • kérdéses a tető légtömörsége.

1-kepA legtöbb 1990-es évek előtt épült háznál a fenti problémák szinte mindegyikével találkozhatunk, mégis sokan elhalasztják a tetőfelújítást, mert eddig ez a teljes belső tetőtér megbontásával járt. A belső burkolatok, például a lambériák vagy a gipszkarton és a párazáró réteg lebontása után a szarufák alsó síkján kiegészítő hőszigetelést helyeztünk el, melynek mérete a helyhiány miatt korlátozott volt, és a hasznos lakótérből vettünk el értékes teret.

A fenti felsorolásban szereplő problémák szinte mindegyikénél azonban a tetőt kívülről kell megbontani. A BACHL tecta-PUR HD-plus poliuretán keményhab táblák szarufák síkján kívül elhelyezett hőszigetelő elemeivel a problémák orvosolhatók, és a hőszigetelés mértékét szinte korlátlan mértékben növelhetjük.

SPECIÁLIS TULAJDONSÁGOK

2-kepA táblák kétoldali, perforált üvegfátyol kasírozással (társított rétegek) és a felső oldalon átlapolható, öntapadó csíkok mentén lezárható páraáteresztő fóliával rendelkeznek, így külön alátétfóliát nem kell beépítenünk. A táblák speciális kasírozásai lehetővé teszik a „régi" hőszigetelés és a faanyag páravándorlását az átszellőztetett légrés irányába. A poliuretán keményhab táblákat akár közvetlenül a szarufákra is fektethetjük, alátámasztás nélkül.

A táblákat körkörösen csaphornyos (nútféderes) élképzéssel alakították ki, így a tetősíkon megszakítások nélküli, összefüggő hőszigetelő réteget hozhatunk létre, mely még a táblacsatlakozások mentén is hőhídmentességet biztosít. A tetőre felkerülő poliuretán hőszigetelő táblák vastagsága 5 cm-től 24 cm-ig terjedő tartományból választható ki. A poliuretán a hagyományos hőszigetelő anyagokhoz képest 30–50 százalékkal kedvezőbb hőszigetelési értékekkel rendelkezik.

tablazat1Az 1. táblázat adataiból látható, hogy meglévő, szarufák közötti 12 cm szálas szigetelésünk tetejére helyezett 5-8 cm vastag poliuretán táblával teljesíthetőek a magyar követelmények, míg 14 cm-es PIR tábla kiegészítéssel a jelen kor legmagasabb hőtechnikai elvárásai (passzívházak U≤0,10 W/m2K) is elérhetők.

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

A kivitelezést a cserepek (és tetőlécek) levételével kell kezdeni, majd fel kell helyezni a poliuretán lapokat (a rajta lévő alátétfóliával). Ezután felkerülnek az ellenlécek és az ezeken keresztül hatoló csavarokkal a szarufához történik a rögzítés.

Az ellenlécek magassága fogja biztosítani az átszellőztetett légrést, mely segít elkerülni a tető nyári átmelegedését.

3-kepAz ellenlécekre merőlegesen felszegeljük a tetőléceket és felrakjuk a cserepeket. Használhatjuk a régi tetőlécet és a cserepeket, de ha azok töredezettek, ki is cserélhetjük őket. A poliuretán táblákkal történő felújítási megoldással nemcsak tetőnk hőszigetelő hatását növeltük a többszörösére, hanem az egyéb felmerülő problémák, hiányosságok is orvosolhatók, ráadásul mindez a belső lakóterünk megbontása nélkül végezhető el.

A poliuretán táblák a különböző kasírozásoknak köszönhetően a felújításokon túl újépítésnél is kiváló megoldást nyújtanak: magastetőknél, lapostetőknél, födémeknél, padlóknál egyaránt.

 

 Bachl logo-web

www.bachl.hu

 

 

 

Keresés