2023. március 25., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

B 26154 roter2012Mivel 1-3 év múlva már nulla energiaigényű épületet kell építeni, ezért az épületszerkezetek hőszigetelésének tervezésekor már az erre vonatkozó követelményt (U<0,15 W/m2K) ajánlatos figyelembe venni, különös tekintettel a használatba vétel időpontjára.

A hőszigetelési követelmények egyre szigorodnak, ahogyan az az 1. táblázatból kiolvasható. Nézzük meg hát, hogy az egyes épületszerkezetek hőszigetelésére milyen típusú ISOVER hőszigetelést mekkora vastagságban kell beépíteni.

1-tablazat

TETŐTEREK HŐSZIGETELÉSE

A ferde szakaszok

A szarufák közé 15 cm UNIROL PROFI (λD = 0,033 W/mK) vagy UNIROL PLUS (λD = 0,036 W/mK) üveggyapot filc kerül beépítésre. A szarufák alatt nem a megszokott vízszintes faváz közé kerül az üveggyapot hőszigetelés, hanem a szarufák függőleges síkjára (oldalára) szerelt RIGIPS CD távtartókra alulról rápattintott RIGIPROFIL CD 27/60 C profilok közé.

A vízszintes faváz ugyanis jelentős hőhíd, a távtartó és a C profil azonban nem az, így a szarufák alatt kisebb vastagságú hőszigetelés beépítése is elegendő. A szarufák alá vagy 10 cm UNIROL PROFI, vagy 12 cm UNIROL PLUS üveggyapot filc beépítése szükséges.

A szarufák alatt a vízszintes faváz helyett a RIGIPS fémszerkezet alkalmazása, valamint a kisebb vastagságú hőszigetelés beépítése költségmegtakarítást eredményez.

A szarufa külső síkján alátétfóliaként a páraáteresztő TYVEK Solid fóliát, az üveggyapot hőszigetelés alá pedig a télen párazáró-légzáró, nyáron páraáteresztő VARIO KM Duplex UV klímafóliát kell elhelyezni.

A fogófák

A fogófák között és alatt szintén ezeket az UNIROL üveggyapot filc hőszigetelő anyagokat célszerű alkalmazni. A fogófák alatti hőszigetelés RIGIPS direkt függesztők és állítható kengyelek közé kerülhet, vagy itt is alkalmazható a ferde szakaszoknál ismertetett RIGIPS CD távtartó és a RIGIPROFIL CD 27/60 profil. Ezek miatt itt is költségmegtakarításra van lehetőség.

A fogófákra szigorúan tilos OSB lemezt beépíteni, annak magas páradiffúziós ellenállása miatt. A legegyszerűbb páraáteresztő és lépésálló felület a ritkított deszkázat.

B-18211 roter2012PADLÁSFÖDÉMEK, BÚVÓTEREK HŐSZIGETELÉSE

Egy épület energiafelhasználásának csökkentése a legegyszerűbben és legolcsóbban a padlásfödém hőszigetelésével érhető el. A hőszigetelés révén az épület hőveszteségének mintegy 30%-a takarítható meg családi házak esetén (2. táblázat). A födémre, a hőszigetelés alá nem kell párazáró réteget teríteni!

2-tablazat

HOMLOKZATI FALAK HŐSZIGETELÉSE

WP 20140827 09 24 31 ProA külső falak kedvező épületfizikai tulajdonságait a nem éghető, jelentős nyári hőcsillapítású és páraáteresztő tulajdonságú üveggyapot hőszigetelések biztosítják.

Szerelt, átszellőztetett, kettős faváz tartószerkezetű homlokzatburkolatú falak hőszigetelése

Az átszellőztetett légréteggel érintkező hőszigetelés külső felületén az üvegfátyol kasírozás megakadályozza, hogy a hőszigetelés áthűljön, azaz csökkenjen a hőszigetelő képessége.
A faváz tartószerkezet hőhídhatását a hőszigetelés vastagságának növelésével lehet kompenzálni. A táblázat az így megnövelt vastagságokat tartalmazza (3. táblázat).

3-tablazat

Topdec DP3 2PINCE- ÉS ÁRKÁDFÖDÉMEK HŐSZIGETELÉSE

Fűtetlen terek felett a vasbeton födém alsó síkján az ISOVER TOPDEC DP 3 kőzetgyapot lemez felszerelése jelent megoldást. Hangelnyelési tulajdonsága révén csökken a födém alatti terek zajszintje.

 

TALAJON FEKVŐ PADLÓK HŐSZIGETELÉSE

Lakóépületek esetén a bitumeneslemez talajnedvesség elleni szigetelésen közvetlenül elhelyezhető a normál terhelhetőségű ISOVER EPS 100 S expandált polisztirolhab hőszigetelés. Padlófűtés esetén a teljes felület hőszigetelése szükséges. Nagyobb alapterületek esetén (pl. csarnokoknál) elegendő az 1,50 m széles kerületi szegélysáv hőszigetelése.

Ipari padlók hőszigetelésére általában elegendő a STYRODUR 3000 CS, míg nagy terhelések esetén vagy hűtőházaknál a STYRODUR 4000 CS vagy 5000 CS extrudált polisztirolhab hőszigetelés alkalmazandó.

 

www.isover.hu

 

 

 

Keresés