2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

2-kepAz XRoc építőlemezekkel készült válaszfalak és egyéb szerkezetek tökéletes térelhatárolást biztosítanak kórházak, fogorvosi rendelők, klinikák, állatorvosi rendelők és egyéb röntgensugár-védelmet igénylő épületek számára.

HOGYAN VÉD AZ XROC A RÖNTGENSUGARAK ELLEN?

  • Az XRoc építőlemezek bárium-szulfát alkalmazásával készülnek.
  • A bárium-szulfát nagy sűrűségű anyag, ami akár minimális vastagság esetén is képes meghatározott szintű röntgensugár-védelmet biztosítani.
  • A bárium-szulfát természetben előforduló inaktív ásvány, amely elnyeli és semlegesíti a röntgensugarakat. Ugyanilyen ásványt kell elfogyasztania azon betegeknek, akiknél javítani kívánják a röntgendiagnosztika hatékonyságát, tehát igen biztonságos anyag.
  • Az XRoc rendszer 100%-ban ólommentes.

MÉRETEZÉS

Fontos, hogy a röntgensugár-védelem pontosan meg legyen határozva és tervezve, a helyszíni kivitelezést pedig szakember végezze. Minden röntgensugár-védelmet igénylő projekt esetében sugárvédelmi szakértőt kell bevonni, aki az egyes helyiségekre vonatkozó sugárvédelmi követelményeket a bennük alkalmazott röntgenkészüléktől függően összesíti, és meghatározza az egyes helyiségekre vonatkozó „ólomkód" adatokat vagy az ólomegyenérték vastagságot. Az XRoc rendszer pontos méretezéséhez az XRoc prospektus 6. oldalán található táblázat alkalmazható, amelyből kiolvasható, hogy az ólomegyenértékben megadott röntgensugár-védelem biztosításához hány réteg XRoc építőlemez szükséges (1-2. tábázat).

1-tablazat

2-tablazat

A kiadvány letölthető a www.rigips.hu honlapról. További kérdések esetén a cég szakemberei készséggel állnak rendelkezésére a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

1-kepHOGYAN HASZNÁLJUK A TÁBLÁZATOT?

1. Röntgengép kimenetének meghatározása.
2. Az ólomkód vagy ólomegyenérték alapján a megfelelő XRoc rétegszám kiválasztása.

Megjegyzés: A röntgensugár-védelmi értéket (mmPB) az IEC 61331-1: 2014 szabvány alapján az Angol Közegészségügyi Hivatal Sugárzásvédelmi Csoportja vizsgálta és számította ki.

Több rétegű XRoc borítás esetén az építőlemezek rétegei a válaszfal két oldalán akár egyenlőtlen arányban is eloszthatók, de a sugárzás-védelmi követelményt kielégítő rétegszámnak meg kell lennie.

HOGYAN SZERELJÜK AZ XROC VÁLASZFALAKAT?

1-abralA XRoc építőlemezek szabása, vágása és rögzítése a többi gipszkartonhoz hasonlóan történik (1. ábra). Az XRoc lapokat a Rigiprofil vázra vízszintesen kell felszerelni. A függőleges R-CW-profilokat egymástól legfeljebb 600 mm-es távolságra helyezzük el. Az építőlemezeket HartFix HD gipszkarton csavarokkal rögzítjük a profilvázhoz 250 mm-es osztásban. A rögzítést a falvégeknél és a falsarkoknál 200 mm-re kell sűríteni. Az építőlemezeket a fal mindkét oldalán eltolással kell elhelyezni. Az eltolás mértéke vízszintesen legalább egy profilköz, függőlegesen legalább az építőlemez szélességének fele.

A külső építőlemezek felszerelése az alsó réteghez használt hézagoló anyag kiszáradása után kezdődhet el. A sugárvédelmi tulajdonságok megtartása érdekében minden csavarfejet, hézagot, illetve a táblarétegek felületi hibáit is ki kell tölteni ProMix XRoc hézagoló anyaggal. A festésre kész felület kialakítása a gipszkartonozási munkáknál megszokott módon történik. Q3 vagy Q4 felületi minőség kialakításához a Rimano Plus A vagy a ProMix Finish gletteket javasoljuk alkalmazni.

Olyan helyeken, ahol a forgalom miatt súlyosan sérülhet a külső rétegként épített XRoc, és emiatt csökkenhet a tervezett sugárvédelem mértéke, ajánlatos még egy réteg terhelhető és ütésálló lappal borítani a válaszfalat, mint például a Habito építőlemez. (A Habito szerelése a megszokott módon, függőleges lapkiosztással történik.)

HOGYAN SZERELJÜK AZ XROC ELŐTÉTFALAKAT ÉS ÁLMENNYEZETEKET?

2-abraAz XRoc építőlemezekkel nemcsak új válaszfalak építésére van lehetőség, egy meglévő épületben is kialakítható utólagosan a sugárvédelem (2. ábra). Az XRoc falburkolatok és álmennyezetek építésével a szükséges sugárvédelem utólag is biztosítható. A falburkolatok és álmennyezetek építéséhez a Rigips rendszer megoldásait javasoljuk alkalmazni, amelyek részletesen a Kivitelezői Kézikönyvben szerepelnek:

  • Rigips falburkolat állítható kengyellel R-CD-profillal;
  • szimpla profilvázra szerelt Rigips ál-mennyezet direktfüggesztő alkalmazásával (R-CD-profilok távolsága 30 cm);
  • dupla profilvázra szerelt Rigips álmennyezet nóniusz függesztők felhasználásával (szerelő R-CD-profilok távolsága 30 cm).

Az XRoc építőlemezek szerelése és a hézagolás megegyezik a válaszfal esetében leírtakkal (3. táblázat).

3-tablazat

 

 logo-SG-CMJNRigips-logo 2010

www.rigips.hu

 

 

 

Keresés