2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Nyugdijashaz-az-epites-evebenA vásárló legyen óvatos – ezt már a régi latinok is tudták. A nem megfelelő termék sok bosszúságot tud okozni, és így van ez az építőanyagok területén is.

Minden piacon találhatunk jó és kevésbé jó minőségű árukat. Ez egyaránt így van a zöldséges standoknál és az építőanyag kereskedelemben. Mindenki szeret spórolni, még akkor is, ha sejtjük, hogy a hosszú távú beruházásoknál ez nem biztos, hogy jó ötlet. No de honnan tudjuk, hogy amiért pénzt adunk ki, az minőségi, vagy sem? Érdemes tehát utánajárni, hogy melyik gyártó mennyire tartja fontosnak, hogy egyenletes jó minőségű áru kerüljön a vevőihez.

MIÉRT KELL A MINŐSÉGET HANGSÚLYOZNI?

A legtöbb építőanyag, ami a kereskedelemben beszerezhető, rendelkezik a megfeglelő papírokkal. Az persze már más kérdés, hogy a csomagolásba is a jelzett minőségű anyag kerül vagy sem. Sok esetben kifogásolható árut kapnak a vásárlók, ami nem más, mint a vevők megkárosítása. Bár az ellenőrzés gyakori, a nem megfelelő építési termékek teljes körű kiszűrését nem várhatjuk el a felügyeletet ellátó szervektől, mert lehetőségeik szemlátomást korlátozottak. Pedig a rossz minőségű építőanyagok hosszú távon megkeserítik a lakók életét. Míg egy mobiltelefon átlagos élettartama 1,5 év, egy autóé 13, addig lakóépületeink általában 50–100 évig „élnek". Ilyen hosszú időn keresztül okozhat kárt a hibás építőanyag.

MI AZ AZ ÁTLÁTHATÓ MINŐSÉG?

Az előbb elmondott problémára az olyan márkás cégnek, mint például az Austrotherm Kft., csak az lehet a válasza, hogy megmutatja, mennyire jó az a termék, amit előállít. A minőség elsősorban a szolgáltatásban és a termékek megfelelő műszaki paramétereiben rejlik.

Minőségi termék csak úgy képzelhető el, ha ezeket a paramétereket folyamatosan ellenőrzik, és így biztosítják, hogy a nem megfelelő termék ne jusson el a felhasználóhoz. Ennek érdekében a győri, gyöngyösi és szekszárdi gyárakban egyformán jól felszerelt laborban vizsgálják folyamatosan a gyártott termékeket.

Nem elég azonban minőséget gyártani, azt fel is kell mutatni. Az átlátható minőség azt jelenti, hogy az Austrotherm Kft. betekintést nyújt termékei belső vizsgálati jegyzőkönyveibe. Egy hőszigetelő anyag egyik legfontosabb tulajdonsága a hőszigetelő képesség, amit a hővezetési tényező mutat meg. Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobban szigetel az anyag, annál kevesebb energia megy majd veszendőbe. Ha a termék hővezetési tényezője nem éri el a kívánt értéket, úgy a vevő évtizedeken keresztül többet fog fizetni a fűtésért, mint ahogy eltervezte; és a gyenge minőségű termékeknél ezzel sajnos számolni kell. Az Austrotherm homlokzati hőszigetelő lemezek hővezetési tényezőjét hetente szúrópróbaszerűen vizsgálják mind a három gyárban, és az elmúlt négy év mérési jegyzőkönyvei mindenki számára elérhetők az interneten. Az eredmények értelmezéséhez rövid magyarázatot is kap az olvasó, hogy a szakmában járatlan érdeklődők is tudják az adatokat értelmezni.

Jó épületeket csak minőségi építőanyagokból lehet létrehozni, mert az alacsony árakat már rég elfelejtettük, mikor még mindig küzdünk a rossz minőség okozta problémákkal.

Az Austrotherm Kft. által gyártott minőséget mostantól mindenki személyesen ellenőrizheti az Austrotherm honlapján.

IDŐTÁLLÓ MINŐSÉG

Ha már megbizonyosodtunk, hogy a megvásárolni kívánt termék jó minőségű, akkor már csak az a kérdés merül fel, hogy meddig fogja ezt a jó tulajdonságát megőrizni? Külföldi laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok kimutatták, hogy az expandált polisztirolhab tartós megoldást ad épületenergetikai problémáinkra, évtizedeken keresztül nem változik a minősége. Hazai tapasztalatok megszerzése érdekében az Austrotherm Kft. vizsgálta meg egy 25 éves beépített homlokzati hőszigetelő lemezének fizikai tulajdonságait.

25-ev-mulvaA kiválasztott épület az 1991–1992-ben épült győri nyugdíjasház volt (1. kép). Az 1991. április 20-tól indult kiszállításról az Austrotherm Kft. 11. sorszámú számlája és a szállítólevelek tanúskodnak. A 12 cm vastag homlokzati hőszigetelés még a mai igényeket is megközelíti, pedig 25 éve még az 5 centis szigetelést is soknak tartották. Az épület homlokzata már két és fél évtizede dacol az időjárás viszontagságaival, és bizony, a nagyváros szennyezett levegője is látható a vakolaton (2. kép).

MintavetelDe hogyan működik alatta a hőszigetelés? Ezt csak bontással, és a kivett minták mérésével lehet meghatározni. Az ingatlan tulajdonosa, a GYŐR-SZOL Zrt. roppant segítőkésznek bizonyult. Közösen egyeztettük a mintavételi felületet. A hőszigetelő anyag kivágása nem volt egyszerű feladat, mert a próbatestek ideális mérete eléri a 0,5 m × 0,5 m-es méretet, és a negyed évszázados ragasztó is még igen jól tartott (3. kép).

 

Hovezetesi-tenyezo-mereseA minta szemrevételezéssel megállapíthatóan száraz volt, nedvesség lecsapódásának nyomai nélkül. Az anyag mechanikusan is megfelelőnek bizonyult, stabil, kezelhető táblákat sikerült az Austrotherm győri központjának laboratóriumába vinni. A minta előkészítése során először a külső oldali ragasztó-és vakolatréteget kellett eltávolítani, amit a gyártásban alkalmazott fűtőszállal oldottak meg. Ezután került sor a hővezetési tényező mérésére (4. kép).

A korabeli termékismertetők szerint az anyag hővezetési tényezője 0,040 W/mK volt, a tervezés során ezzel számoltak. A vizsgálat szerint a 25 éves hőszigetelő anyag jobb volt, mint új korában: hővezetési tényezője 0,037 W/mK értéket mutatott. Ez annyit jelent, hogy 25 éven keresztül 7%-kal több energiát spóroltak meg a lakók, mint amit eredetileg terveztek. A jó minőségű anyagok esetében biztosan lehet arra számítani, hogy a termék túlteljesíti a specifikációban előírt adatokat, és a megbízható termékekre évtizedeken keresztül lehet számítani (1. ábra).

25-eves-minta-hovezetesi-tenyezojenek-vizsgalati-eredmenye

A vizsgálat menetét bemutató film:

 

Külön szeretnénk köszönetet mondani Rotter Zsoltnak, a GYŐR-SZOL Zrt. vagyonkezelési üzletágvezetőjének a segítőkész hozzáállásáért, és Gyenes Ferencnek a Gyenesterv Kft. vezetőjének a mintavétel és a helyreállítás gyors és szakszerű kivitelezéséért.

 

 AUSTROTHERM LOGO HU 2017

www.austrotherm.hu

 

 

 

Keresés