2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

MAR 9566A műemléképület belső és külső homlokzatai tégla- és kőfelületének fugarekonstrukciójához a funkció által meghatározott paramétereknek megfelelő, a korabeli épülettel anyagában és látványában is harmonizáló fugakitöltő anyagra volt szükség.

TÖRTÉNELMI HÁTTÉR

A Csillag erőd egy a történelem során kiemelt fontosságú erődrendszer része Komáromban. A város helyén már a Római Birodalomhoz tartozó Pannónia Provinciában létezett egy korabeli város: Brigetio. Az ókorban is állt ezen a területen egy stratégiailag rendkívül fontos erődítmény. Természetesen ez az erődítmény nem maradt fenn, de az idők során – akár a magyar honfoglalás idején, akár a későbbi királyi és császári időszakokban – a hely stratégiai jelentősége megmaradt. Ezért épülhetett fel itt az Osztrák–Magyar Monarchia legerősebb katonai erődrendszere, amely összesen kétszázezer fős hadsereg befogadására volt alkalmas. Ennek a történelmi jelentőségű erődrendszernek volt része a még ma is Komárom területén található Csillag erőd.

Projektrésztvevők
Helyszín: Komárom
Kivitelezés éve: 2017–2018
Beruházó: Liget Budapest Projekt
Generálkivitelező: Épkar Zrt. és FÉSZ Építő Zrt.
Mapei partnerkereskedő: Hofstädter Tüzép Kft.
A történelmi épületek felújítóanyaga: Mapei-termék:MAPEANTIQUE ALLETAMENTO TUFFO

KORHŰ HELYREÁLLÍTÁS

A komáromi történelmi épület munkálatai a bontással indultak, majd ezt követte az építési szakasz. A felújítás rendkívüliségét többek között az is meghatározza, hogy a bécsi katonai archívumban megtalálták az építmény eredeti tervrajzait. Ennek köszönhetően az erődöt eredeti állapotába állíthatják vissza. A korhű helyreállítás érinti majd az egykori laktanyaépületet, ideértve a legénységi és a tiszti helyiségeket is, valamint az ágyú- és lőállásokat is.

MAR 9577MAR 9591

ÚJ FUNKCIÓK

MAR 9580Nem csupán a megőrzés kap helyet azonban a projekten. Az udvaron egy korszerű játszóteret rendeznek majd be, és szabadtéri színpad is helyet kap a létesítményben. A helyreállítás végeztével a Liget Budapest Projekt keretében pedig az erődbe kerül majd a Szépművészeti Múzeum antik szobrokat ábrázoló gipszmásolatainak nagy része, majdnem 350 műtárgy. Mivel a múzeumi funkciók bővülnek, ezért az erőd belsejében új termeket alakítanak ki, köztük konferenciatermet is. A kiállításra kerülő szobrok között vannak olyan hatalmasak, amelyek nem férnek be az épület belső tereibe, ezért az udvaron egy új csarnokot is létrehoznak. Maga az építés várhatóan 2018 végén fejeződik be, de a műtárgyak csak akkor kerülhetnek a helyükre, amikor a belső terekben helyreáll a megfelelő hőmérséklet és páratartalom.

KIVITELEZÉS

MAR 9599Az egész erődítmény kisméretű téglából, illetve kőből van megépítve. E falazat fugafelújításához keresett a generálkivitelező a korhűséggel anyagában és látványában harmonizáló, valamint a funkció által meghatározott paramétereknek is megfelelő fugakitöltő anyagot. A projekt vezetői megversenyeztették a segédanyaggyártókat, és ebből a versenyből a Mapei MAPEANTIQUE ALLETAMENTO TUFFO terméke került ki győztesen.

A Mapei szakembere több próbafelületet is készített, és végül a megfelelő fugaanyag a MAPEANTIQUE ALLETAMENTO TUFFO és sóskúti homok 80–20 százalék arányú keverékéből állt össze, meghatározott keverővíz felhasználásával. A tégla- és kőfalak fugáinak felújítására mind a külső, mind a belső terekben a falfelületeken került sor. A hideg időszakban a kivitelezők a belső terekben dolgoztak, ahol a fugarekonstrukció aprótéglás falazatokon történt. A munkálatok közben a belső helyiségek fűtését a kivitelezők biztosították. A melegebb idő beköszöntével kezdődött meg a külső tégla és kőfalak fugarekonstrukciója, ugyanazt a Mapei-megoldást alkalmazva.

MAR 9557A MAPEANTIQUE ALLETAMENTO TUFFO műemléki épületekhez került kifejlesztésre, valamint megfelelő szilárdsággal és fagyállósággal rendelkezik. Az elvárásoknak, hogy színtartó, állandó árnyalatot biztosító, zsugorodás-kompenzált és repedés-mentesen száradó legyen, maximálisan megfelel. Mindezek felett a Csillag erődhöz látványában és anyagstruktúrájában is maximálisan illeszkedik. Mivel a kész fugaanyag bekeverése és a meghatározott összetétel kialakítása a helyszínen történik, a Mapei Kft. szakemberei külön figyelmet fordítanak a bekeverési arányok pontos betartására a fugarekonstrukció során. Ehhez az anyagfogyás, a helyszínen bedolgozásra kerülő keverék színének, állagának, az anyag struktúrájának rendszeres ellenőrzésére és figyelemmel kísérésére van szükség.

 

www.mapei.hu

 

 

Keresés