2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Tartalom Magyar Építéstechnika 2012/10-11 lapszám borítója

50 ÉV ÉPÍTŐIPAR

  • A szakma hírei
  • 43 év az 50-ből
  • Visszaemlékezés
  • Budapest egységes városfejlesztést követel
  • Az üveghomlokzat szerepe az épület energiaigényében
  • A monolit vasbetonépítés fejlődésének irányai
  • Moduláris állványrendszer ipari alkalmazásokhoz
  • A hazai mélyépítés elmúlt 50 éve
  • A zsaluzástechnika fejlődése
  • Az államigazgatás energiahatékonysága
  • Exportképes-e a magyar vasbeton termék?
  • Födémemeléses technológia Magyarországon
  • A Magyar Építéstechnika 50 éves jubileumának margójára...
  • Szigeteltünk, szigetelünk, szigetelni fogunk...
  • Mi nem hőszigetelünk!
  • A siker titka a megbízhatóság
  • Panelfelújítások akusztikai lehetőségei
  • Kilóg a (sor)házból
  • Fél évszázad műszaki fejlődése a magyar út- és hídépítő iparban

TŰZVÉDELEM

  • Fejlődés = kockázatnövekedés?
  • Kiváló tűzvédelmi minősítés

GÉPPARK

  • Mobil és termelékeny

ÉPÍTŐANYAG

 

Máté Klára főszerkesztőAhhoz, hogy egyre gyorsuló életünk igényeit kielégíthessük, újabb és újabb ismeretekre, egyre szélesebb körű tárgyi tudásra kell szert tennünk. Meg kell ismernünk egymás munkáját, tapasztalatait, a külföld újdonságait, hogy szakmai ismereteink naprakészek legyenek, mert csak így láthatjuk el a ma feladatait, hogy ezzel megteremtsük a holnapok és holnaputánok alapjait. Mindig fontos volt, de napjainkban talán mindennél fontosabb a műszaki tájékoztatás, az új eljárások, új szerkezetek, új eszközök megismerése. A szaksajtó felelőssége a naprakész, teljes körű és pontos információ. Ennek hiánya vagy nem kellő figyelembevétele miatt egyszerűen „elmegy mellettünk a világ", és mi építünk tovább drágán, korszerűtlenül. Napjainkban komoly kihívás vár a műszaki értelmiségre. Ahhoz, hogy a versenyből győztesen kerüljön ki, tájékozottnak kell lennie a szakma minden szegmensében. A szakmai sajtó szerepe nem lehet más, mint segíteni, figyelemfelhívó tájékoztatást nyújtani. Nemcsak a hőenergiával, hanem a munkára fordított energiával is jól kell gazdálkodni, hogy minél hasznosabban és hatékonyabban építkezhessünk. Ehhez a munkához nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak lapunk számára az egyetemek oktatói, a különböző területek szakmérnökei.

Bővebben...

CarlsWalk1-kicsiEgy szürke betonpadló vagy térbeton nem túl izgalmas látvány. De mit szólna egy természetes kőhatású kocsibehajtóhoz vagy egy hófehér járdához – betonból? Az Ameripolish ColorJuice betonszínezékei 28-féle színben érhetők el garázsának, teraszának, parkolójának, medencék körüli területek, betonbútorok, grillsütők, gyakorlatilag mindenféle betonok dekoratív színezéséhez kültéren és beltéren egyaránt. Mindezt úgy, hogy még szakembert sem kell hozzá hívni. Tiszta Amerika! És valóban az, hiszen a ColorJuice betonszínezékek „Made in USA", vagyis amerikai gyártásból származó, a legmagasabb amerikai minőséget képviselő termékek.

 

Bővebben...

Ev-haza-2012-AB-KCS-vendeghOtthonos kényelem és a hazai turizmus megemelkedett igényei ihlették azt a pécsi villaépületet és a hozzá tartozó vendégházat, mely idén elhódította az Év Háza-díjat. Ásztai Bálint és Kovács Csaba baranyai megyeszékhelyen felhúzott épületegyüttesének tervezésénél alapvetés az időtállóság és a természetközeliség volt, mindamellett, hogy az épületegyüttes műszaki-technikai megoldásai segítsék a hosszú távú fenntarthatóságot is.

 

Bővebben...

SV100131-kicsiA Trimo és Rockwool tűzvédelmi rendezvényt szervezett a Trimo szlovéniai gyárában, Trebnje-ben 2012. október 11-én. A szemináriumon a téma elméleti és gyakorlati bemutatására egyaránt sor került. Az elméleti részen az előadók kitértek a tűzvédelmi normák és szabványok jelenlegi rendszerének ismertetésére, a tűzbiztonság gyakorlati tapasztalataira, a tűzkockázat kezelésére. Felhívták a jelen lévő szakemberek figyelmét a füstgáz toxicitás figyelembevételének fontosságára.

Bővebben...

2007 óta harmadik alkalommal hirdették meg Saint-Gobain Trófea építészeti pályázatot, melynek ünnepélyes díjátadó ünnepségén Piros Attila, a Rigips Kft. ügyvezetője a kiíró cégek, azaz az Isover, a Weber és a Rigips nevében, valamint a teljes Saint-Gobain vállalatcsoport képviseletében üdvözölte a meghívottakat. 

„Az építőanyag-ipari vállalatok közösen összefogva, a jelen problémáinak megoldásán túl mutató értékek keresésébe kezdtek, mindezt olyan formába öntve, amely egyben motiváló és támogató szerepet tölt be. A Saint-Gobain vállalatcsoport építőipari termékek gyártói és egyben a Saint-Gobain Trófea-díj alapítói úgy gondoljuk – mondta Piros Attila –, hogy az építésztársadalom is létrehozójává vált ennek a díjnak, s benyújtott színvonalas pályamunkáik egyre nagyobb magasságokba emelik rangját.

Bővebben...

Bálint Imre profilképÁtgondolt, összehangolt városfejlesztés nélkül nem lehet sikeres Budapest – állítja Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke. Kulcsfontosságúnak tartja a főváros jövője szempontjából a tervezett és tudatos fejlesztési irányok kijelölését, majd az ennek megfelelő megvalósítást.

A BÉK elnöke vallja, nem szabad csak és kizárólag konkrét projektekben gondolkodni, hanem területekben, hálózatokban, struktúrákban kell látni és nézni ezt a várost.

Bővebben...

Metróépítés 1952-benA szerkesztőbizottság megtisztelő felkérésére megkísérlem – elsősorban saját emlékeim és személyes tapasztalataim alapján – áttekinteni az elmúlt 50 év hazai mélyépítésében beállt változásokat.

Első személyes emlékem kicsit régebbi: a Sztálinvárosi Vasmű építkezésén egy földalatti közműalagút építkezése, amelyet apám nyakában ülve „jártam végig": hatalmas poros és sáros terület, pöfögő teherautók, rengeteg lovaskocsi földdel és cementes zsákkal megrakva, sok kis betonkeverő, rengeteg ember ásóval, lapáttal, talicskával, néhány, akkor még nagynak tűnő kotrógép, sok hatalmas faácsolat rengeteg ácskapoccsal..., a munkások a gödör mellett felállított kis fabódékban szalonnáztak. Az építkezés felvonulási létesítményei különböző szétszórt, ütött-kopott tégla-, kő- és faépítmények voltak. 

Bővebben...

Energiahatékonyságról beszélni a jubileumi számban elgondolkodtató, hiszen 50 évvel ezelőtt ez a téma még nem volt aktuális. Az államigazgatás (energia)hatékonyságáról viszont már indokolt beszélni, hiszen a téma örök... 

A magam negyven évével nem tudok visszanyúlni a kezdetekig, de egy rövidebb áttekintésre vállalkozom, az elgondolkodtató aktualitások említésével, hogy az elmúlt 20 évben miként viszonyult az államigazgatás az energiahatékonyság kérdéséhez.

Bővebben...

A nedvességhatások bármilyen formája elleni szigetelés komoly kihívás már évezredek óta, hiszen használati tereink szárazsága vagy a tartó- és épületszerkezetek roncsolódásának megakadályozása, de legalább mérséklése alapvető életszükséglet, mely az építéstörténet során egyre kiemeltebb jelentőséget kapott.

Mára a száraz, penészmentes szerkezetek, és a belső tér megfelelő légállapota az egészséges élet alapfeltétele lett.  

Bővebben...

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web