2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2012 12 B1-lapszamTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Nehéz idők

KÖRNYEZETUDATOS ÉPÍTÉS

KIVITELEZÉS

TŰZVÉDELEM

  • Tetőterek tűzvédelmi kérdései

ÉPÜLETGÉPÉSZET

IRÁNYTŰ

  • Szigorúbb szabályozás, nagyobb megtakarítás
  • Szakmai felkészítés
  • Együttműködés a minőségért
  • Problémagócok és megoldások – I.
  • Hét törvényt módosít a 2012. évi CLVII . törvény

MUNKAVÉDELEM

  • A biztonságos állványozásért

ESZKÖZÖK

  • Új design, több funkció a füstgázelemzés területén
  • Gépesített parkolás: egy helyből három!
  • Decemberi helyosztó a Construma 2013-ra

KIÁLLÍTÁS

  • A világ építői Münchenben

sandorkafugaradiob-web2012. október 1-jén, az építészet és a zene világnapján elindult a FUGA rádió. Műsorai vezérfonalát a FUGA – Budapesti Építészeti Központ – sokszínű kínálata jelenti. Elsősorban az építészeti, de zenei, illetve más kulturális eseményekről közvetít, hazai és nemzetközi kitekintést is adva. A rádió szerkesztői: Ránki Júlia, Rózsa Péter és Tüske Ferenc.

 

Bővebben...

A takarítástechnológia fejlődésével egyre inkább a környezetbarát eljárások kerültek előtérbe. Ez mind a padlótulajdonos, mind a takarítós cég közös érdeke, hiszen ki ne örülne egy olyan takarítási eljárásnak, ami olcsóbb és kevésbé fáradságos. A HTC Twister gyémántpedekhez csak víz kell; a tisztaság és a padló fényessége észrevehetően szebb és jobb, mint a hagyományos eljárásokkal. Ráadásul míg egy hagyományosan karbantartott padlónál rendszeres nagytakarításokra van szükség, ami pluszköltséggel és plusz felfordulással jár mindkét fél részéről, addig a Twisterrel takarított padlók örökké újak maradnak.

 

Bővebben...

Speciális mélyépítési - mélyalapozási munkavédelmi ABCHazánkban az elmúlt évtizedben a munkavédelmi szabályozás szigorodását követően a munkavédelmi tudatosság és a belső meggyőződésből alkalmazott – valóban a munkavállalók munkaterületi biztonságát szolgáló –, megelőzésre törekvő változások indultak el.

Ezt a folyamatot szakította meg az építőipart 2008 óta egyre drámaibb mértékben sújtó gazdasági válság. A mindennapi megvalósításban résztvevők a nyomott piaci körülmények között oly mértékű gazdasági és munkavédelmi kockázatokat vállalnak be kényszerűségből, amelyek mellett a dolgozók biztonságos munkavégzési körülményei legfeljebb a retorika szintjén és a hatóságok felé léteznek, a napi gyakorlat viszont hemzseg a megoldatlan veszélyhelyzetektől és ezek nyomán a többnyire elkent vagy megúszott kvázi balesetektől.

Bővebben...

4esmetro-kicsiRangos szakmai programmal jelentkezik ismét a „Kiállítás-menti művészeti beszélgetések a Barabás Villában". Az évente megrendezésre kerülő kulturális eseménysorozat állandó kurátora, Eleőd Ákos Ybl-díjas építész.

A november 10-i megnyitó utáni első előadáson a tíz új állomás összehangolt építészeti tematikáját ismerhetik meg az érdeklődők; november 17-én és november 24-én az állomások mutatkoznak be; december 1-jén pedig a „4-es Metró és a társművészetek" kettős koncepciója mentén egyrészt az állomások képző-, és iparművészeti alkotásai, másrészt a 4-es metróról készült művészeti produktumok kerülnek bemutatásra, Bujnovszky Tamás nemzetközi díjat nyert fotósorozatától Csontos JánosFöldalatti történet" című filmjéig.

 

Bővebben...

ocsa-kicsiA Veszprémber Zrt. nyerte a kivitelezésre vonatkozó komplex közbeszerzési eljárást, s így ők építhetik fel az ócsai „devizatelepet". A munkálatok már meg is kezdődtek, 2013 márciusában pedig akár költözhetnek is az első lakók. A munkaterületet október 5-én adták át a kivitelezőnek, amely a kivitelezést az építkezés előkészítő munkálatai után, várhatóan a jövő héten kezdi el. A vállalkozási szerződésben foglaltak szerint 150 napon belül adják át az első ütemben felépülő házakat – mondta el a lebonyolítással megbízott Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

 

Bővebben...

Erkel Színház épületeA Magyar Állami Operaház kezelésében lévő Erkel Színház egy év múlva e napon nyílik meg hivatalosan, amely napot mint a Magyar Opera Napját kívánjuk beiktatni és megünnepelni" – áll az Operaház november 7-i közleményében. Az Erkel Színház „játékra alkalmas állapotig történő felújításának" kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázatot a Laki Épületszobrász Zrt. nyerte. Az építkezés első ütemének végén, 2013 márciusától 100 napon át már próbaüzem folyik majd az Erkel Színházban, amely időszak alatt az Operaház társulata 80 előadást abszolvál a II. János Pál pápa téri épületben.

 

Bővebben...

002-webA címbéli felszólítás annak a kampánynak a címe, melyet a Magyar Energia Hivatal indított az építész szakmai közönséget megcélozva. A BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszéke támogatta a kezdeményezést.

Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke elmondta: „a jövőbeni biztonságos, költséghatékony és fenntartható energiagazdálkodás megvalósításához külső beavatkozás szükséges. Olyan hatékony intézkedésekre kell koncentrálni, amelyekkel gyorsan és gazdaságosan tudunk sikereket felmutatni. A mérnökök fontos szerepet játszanak a jövő alakításában. Az építészek kezében számos olyan eszköz van, melyekkel hosszú távon biztosíthatják az épületek energiahatékonyságát."

Bővebben...

A gyakorlatban a hőszigetelő üvegek energetikai tervezése során – mint az épületfizikai tervezésben általában – leegyszerűsített jellemzőket és számítási módszereket alkalmazunk. Ilyen a hőátbocsátási tényező és a teljes szoláris energiaátbocsátási tényező (ismertebb nevén a g-érték) is.

Ezek a látszólag egyszerű számok azonban – mind a tömör, mind a transzparens szerkezeteknél – valójában igen bonyolult fizikai folyamatokat takarnak. Annak érdekében, hogy meg tudjuk ítélni, hogy a jellemzésükre használt egyszerűsített számítási módszereket és teljesítményjellemzőket mikor alkalmazzuk helyesen, vagy éppen mikor van szükség részletesebb modellek használatára, szükségünk van e folyamatok ismeretére. Ennek a fontosságára cikkünkben a ferde helyzetű üvegezések példáján keresztül mutatunk rá.

Bővebben...

A szerelt térelhatárolások létesítésére vonatkozó szakmai szabályok alkalmazása már körülbelül két évtizede mindennapos gyakorlattá vált, de a 21. század elejének fokozott energetikai követelményei egyes kérdéseket más megvilágításba helyeztek. Ez az oktatási, tervezési, kivitelezési gyakorlatban egyaránt szemléletváltást igényel.

A hazai építési gyakorlatban a szerelt favázas térelhatárolások szinte alig, míg a tetőtérbeépítések az elmúlt körülbelül három évtizedben terjedtek el. Ennek magyarázata, hogy nem igazán alakultak ki az európai középkori polgári városokra jellemző felfelé törekvő beépítési szokások.

Bővebben...

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web