2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Egy letűnt kor örökségei nagyban és kicsiben egyarántA kérdésre nemcsak a felhasználó, hanem sokszor a szakember is keresi a választ. Ez elég rosszul hangzik egy szakember tollából, de a következőkben szeretném megvilágítani, miért kell nagyon körültekintően kell eljárnunk, ha valamiről ki akarjuk jelenteni, hogy helyes, jó, megfelelő, de legfőképpen azt, hogy hatékony.

A központi fűtési rendszerek az 1990-es évek közepétől nézve jelentős változáson mentek keresztül. Ma már az esetek többségében összetett fűtési rendszerekkel van dolgunk.

 

a hazai hőközpontok gyakori megoldásaiMiből következik ez?

 

  • Az épületek épületfizikai tulajdonságai (hőátbocsátási tényezők, hőtároló tömegek, tájolásból fakadó indirekt hatások stb.) javultak, változtak. Itt az új építésűek mellett az energetikailag felújított épületekről is beszélünk.
  • A felhasználói igények is változtak. Az alacsony energiaigényű épületek magas szolgáltatásbiztonsággal és komforttal jelentek meg.
  • Az EU Irányelveknek megfelelően a megújuló energiaforrások alkalmazásának részaránya fokozatosan növekszik.
  • A passzívházak vagy 0 emisszójú épületek szakítanak a hagyományos felfogással, és speciális épületgépészeti megoldást igényelnek.
  • Az állami támogatású pályázati struktúrában szinte alapkövetelmény a megfelelő rendszer-kombináció, hogy az elvárt energetikai besorolás teljesíthető legyen.

Az új kor installációi, amelyek már a jobbak közül valókRENDSZERBEN JÓ A JÓ

Látható, hogy nem egy dolognak kell megfelelni, hanem a rendszernek kell együttesen, egy egészet alkotva jónak, azaz helyesnek lennie. Ezért valamire azt mondani, hogy „helyes" úgy, hogy a környezetet, a rendszerek egymásra utaltságát, de legfőképpen a hatékonyságot nem vizsgáljuk, elég nagy hiba, mondhatni azt is, hogy felelőtlenség!

Már az épület rendeltetésének megfelelő gépészeti koncepcióban elemezni kell a lehetséges alternatívákat, a megrendelő elképzeléséhez igazodva, az építész és a statikus tervezők hathatós közreműködésével. Egyre inkább felértékelődik ennek a közös munkának a szerepe, mert például a többrétegű falszerkezetek esetén a rétegrendet bontással, horonyvéséssel utólag megváltoztatni szigorúan tilos.

Véleményem szerint egy adott épület hő- és hűtési energiaszükségletének kiszolgálására jól választott épületgépészeti berendezés fő ismérvei:

  • illeszkedik az épület stílusához, belső kialakításához;
  • elegendő hely áll rendelkezésre abban a helyiségben, ahová a gépészeti berendezések kerülnek;
  • az át- és kitörési pontok, rögzítések előre meghatározottak, beleértve a tetőhéjalást is;
  • „a kevesebb, sokszor több" elv alapján egy összetett, de szabályozás- és vezérléstechnikailag átlátható és főleg a felhasználó által is kezelhető a rendszer;
  • alacsony üzemeltetési költségek;
  • energiahatékony, környezetbarát (emisszió).

Kep012-kicsiENERGIAMÉRLEG

A tervezés vagy kiválasztás alkalmával az energiamérleget is figyelembe kell venni. Egy gyakorlati példán keresztül elég szemléletes ennek a fontossága. Egy levegő/víz hőszivattyú alkalmazása ma már nem ritka eset. Ezek a berendezések hivatottak kielégíteni az épület fűtés és használati melegvíz hőigényét. Viszont sok esetben már nemcsak a fűtést kell megoldani, hanem a hűtést is. Akkor vegyünk egy reverzibilis, azaz egy fűtő/hűtő levegős hőszivattyút. Az energiamérleg akkor lesz „helyes", ha ez a berendezés a nyári hűtésnél az épületből elvont hőmennyiséget nem a környezetnek adja le, hanem felhasználja például melegvíz-készítésre vagy uszodavízfűtésre. Így nemcsak a COP-értéke magas, hanem az éves munkaszám is jó, valamint a hulladékhő felhasználása jótékonyan hat nemcsak a hatásfokra, hatékonyságra, hanem a pénztárcára is.

medence-kicsiGondoljuk meg, minél jobban kell hűteni, annál több energiánk keletkezik, amit fel tudunk használni más energiaszükséglet részleges vagy akár teljes fedezésére.De azt is hozzá kell tenni, hogy mindig vizsgáljuk meg, hogy ténylegesen az épület mennyi hűtési időszakból kinyerhető hulladékhővel bír, ha évente például csak 10-12 napon kell hűteni a „helyes" építészeti kialakításból adódóan.

Ez a kérdést tárgyalhatjuk még hőszivattyú-vízteres kandalló vagy bármilyen szilárdtüzelésű berendezés és napkollektorok alkalmazása esetén is. Nem ritka ma már, hogy új építésű épület esetén ilyen vagy hasonló kérdésben kell döntést hoznunk és megoldást javasolnunk.

TERVEZŐI FELELŐSSÉG

Kep005-kicsiHa egy rendszerben az egyes elemek (berendezések) által termelt energia nem erősíti a többit, sőt még csökkentik is a rendszer teljes hatásfokát, akkor az a megoldás „nem helyes". Ez tipikus példája annak, ha mindent, amit lehet kapni, beterveztetnek az épületbe. Szándékosan használtam a harmadik személyt, mert sok esetben találkozom azzal, hogy a „több lábon álló" rendszer (szinte az összes energiaforrás: gáz, áram, nap, szilárd) nem hogy hatékony lenne, inkább a működésképtelenség határát súrolja (mert a megrendelői oldaláról ilyen igények fogalmazódtak meg). Ez, úgy érzem, a tervezői felelősség és az elvárt műszaki gondosság terepe. Magyarul, a nem kellő hatékonysággal működő rendszerekre szóló megbízásokat – még ha az önmegvalósítás tükrét is tartja a megrendelő a tervező felé –, át kell értékelni és egy racionális, energiahatékony, azaz „helyes" megoldást kell javasolni.

SZAKMAI KIHÍVÁS

A fűtés az épületgépészet egyik ága. Ez a szakma talán az egyik legszínesebb alkotótevékenység, mert nemcsak a helyes műszaki megoldás a cél, hanem az épületbe történő integráció is fontos, nem beszélve a rendelkezésre álló energia- és erőforrásokról és azok hatékony használatáról. Teljesen komplex módon kell minden egyes installációt értékelni, emiatt valamire – mint ezt korábban is jeleztem – azt mondani, hogy például egy kondenzációs tüzelőberendezés vagy egy kombi kéményes fűtőkészülék a „helyes" megoldás, nem hordozza magában a teljes valóságtartalmat. A magam részéről azt a példát követem, hogy minden számba vehető racionális megoldást megvizsgálok, értékelem a hasznosságát és a rendszerbe foglalás lehetőségeit, figyelmet fordítok a rendszerek egymásra gyakorolt hatására és kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy mindezen berendezéseket integráltan szabályozni, vezérelni lehessen.

hazteto-kicsiEzt a korábban már vázolt példa továbbgondolásával szemléltetném: kondenzációs fali gázkészülék és hőszivattyú alkalmazása bivalens rendszerben, napkollektoros használatimelegvíz-készítés és vízteres kandalló, természetesen fűtési és hűtési feladatokkal. Amíg a felsorolt energiaforrások közül csak három áll rendelkezésre (szinte bármelyik három) és csak fűteni kell, akkor ezt a feladatot viszonylag egyszerűen, a gyártók által kínált kompakt szabályzókkal meg lehet költséghatékonyan, mondhatnám „helyesen" oldani. Amennyiben már mind a négy energiaforrással kell operálnunk és a nyári hőterhelés fokozatos növekedése miatt a hűtés is szóba kerül, akkor a kompakt szabályzók már nem adnak teljes körű megoldást. Vannak üdítő kivételek, ahol a berendezés gyártói szabályzó-menedzsmentje kimondottan képes összetett rendszereket kezelni, azonban általában csak a költségesebb, felügyeleti számítógépek alkalmazása nyújthat megoldást.

A rendszerek kivitelezése kapcsán meg kell jegyeznem egy fontos ismérvet. A tapasztalat nagyon fontos és hasznos, de nem pótolja minden esetben az eddig tárgyalt esetek és problémák „helyes" megítélését. Magyarul, a mérnök szerepe újra megerősödik, illetve meg kell erősödnie. Vannak országok, mint például Németország, ahol az installateurok szerelési kultúrája olyan szinten áll, hogy az alapképzéssel és a továbbképzésekkel megszerzett tudás, a duális gyakorlati képzés révén kb. 50kW alatti rendszereket a gyakorlatban nem terveznek mérnökirodák. Azokat a szerelő alakítja ki. Teszem hozzá, olyan rendszert, amelyet példaként hoztam, a nevezett országban nem terveznek, de nem is szerelnek. Azért nem, mert a hőtermelő berendezések telepítésének és üzemeltetésének szabályai, valamint a környezetvédelmi előírások szigorú volta irányt mutat a hatékony és támogatható rendszerek felé.

A hazai építési trendek, gépészeti igények, erőforrások kicsit más képet mutatnak, de egy paraméter, bárhol is legyünk, azonos. Ez pedig a megrendelő elégedettsége! Erre törekszünk, bármilyen megoldást is válasszunk. És akkor a „helyes" szó is többlet értelemmel fog bírni.

A sorozatban megjelenő további cikkeink ezt a témát kívánják tovább körüljárni.

Versits Tamás
épületgépész mérnök
Weishaupt Hőtechnikai Kft.

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web