2024. május 25., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Hormann kep2a-kicsiEgy jól hőszigetelő garázskapuval nem csak komfortosabbá tehetjük otthonunkat, hanem akár spórolhatunk is. A Hörmann – mint vezető garázskapu gyártó és forgalmazó – abban kívánja vásárlóit támogatni, hogy mindenki a lehető leggazdaságosabban üzemeltethesse kapuját. Ennek a meghatározásában segít a kapu „U" értéke.

Csak úgy, mint a pulóvereknél, a garázskapuknál sem feltétlenül a legvastagabb a legjobb hőszigetelő képességű: a polár pulóver melegebb, mint kötött társai, mégis vékonyabb. A garázskapuknál sem a hőszigetelés vastagsága mutatja meg, hogy melyik az ideális, hanem sokkal inkább az úgynevezett „U" értéke. Az „U" érték, vagy másnéven, hőátbocsátási tényező mértékegysége W/m2K, megmutatja, hogy egységnyi hőmérsékletkülönbség hatására, egységnyi felületű szerkezeten, mekkora hőmennyiség halad át.

Jól ismert tény, hogy a hő mindig a melegebb területek felől, a hidegebb részekre áramlik. Ezt azonban egy jól szigetelt garázskapu képes megakadályozni. Legegyszerűbben úgy lehet megbizonyosodni arról, hogy a megvásárolni készült kapu jó hőszigetelési képességekkel rendelkezik-e, hogy megtekintjük a termékleírásban feltüntetett „U" értékét. Minél alacsonyabb számot jelöl, annál inkább benntartja télen a meleget a kapu, és annál hűvösebb lehet a ház nyáron. Másképpen fogalmazva: ez a szám mutatja meg azt, hogy mekkora hőátbocsátásra képes a kapu, és pontosan mennyi is az a hő, amely átáramlik a melegebbről a hidegebb terület felé.

Hormann kep-kicsiA Hörmann kérésére, független szakemberekből álló csapat a közelmúltban készített egy kutatást, hogy megtudják, körülbelül mennyit lehet spórolni egy jó szigetelésű garázskapun. A kísérletben egy Hörmann EPU 40-es kaput hasonlítottak össze egy 20 éves billenőkapuval. Az eredményből kiderült, hogy míg a régi billenőkapu egy négyzetcentiméterén, körülbelül 6,5 Watt energiát veszít (ez nagyjából annyi energia, mint amennyit egy videókamera fogyaszt egységnyi idő alatt) addig a modern Hörmann kapu ugyanekkora felületen csak 1,9 Wattot. Ez ebben az esetben, körülbelül évi 32 ezer forint spórolást jelent, ha csak a hideg időszakok számláit vesszük, tehát nagyjából hat év alatt, a kapu vissza is hozza az árát.

Tipp: Csak a vizsgált „U" érték alapján lehet hitelesen összehasonlítani két garázskaput. Ezért olyan gyártótól érdemes vásárolni, aki az adattáblán feltüntette az értéket! Az is fontos, hogy nem a lamellára, hanem minden esetben a beépített kapura vonatkozó értéket kell figyelni.

További információt a www.hormann.hu oldalon vagy a cég kereskedő partnereinél talál. 

Forrás: Stern Communications

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web