2024. június 24., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az új építésű ingatlanok számának folyamatos csökkenése miatt az őszi-téli fűtési szezon közeledtével egyre nagyobb teret nyernek az épület-felújítások. A homlokzat, vagyis a külső fal szigetelését végző tulajdonosok körében azonban általános tévhit, hogy a kőzetgyapot szigetelőanyag kétszer annyiba kerül, mint a polisztirol. Ez a megközelítés csak önmagában igaz és téves végkövetkeztetésekre is vezethet.

Több közepes és nagyobb méretű társasház hőszigetelési költségszerkezetének elemzése alapján a Knauf Insulation szakértői kimutatták, hogy az elkészült szigetelési rendszerek egészét tekintve mindössze 22-25% eltérés van a légáteresztő, hangszigetelő, tűzálló kőzetgyapot szigetelési rendszer és a mérsékelten légáteresztő, gyengébb hangszigetelő, nem tűzálló tulajdonságokkal rendelkező polisztirol szigetelőrendszer ára között. Ennek megfelelően, a Knauf Insulation energiahatékonysági összehasonlító programjában résztvevő családi ház homlokzatát is kőzetgyapot szigetelőanyag védi.

Rend(szer) a lelke mindennek

2013. első negyedévében a KSH adatai szerint összesen 1.123 új lakóingatlan építését regisztrálták, 54%-kal kevesebbet, mint 2012 azonos időszakában. A Knauf Insulation szakértői szerint ugyanakkor negyedévente 5-6 ezer családi házat korszerűsítenek, vagyis az építőipar lakossági szegmensében érdekelt vállalatokat szinte csak a felújítások tartják életben. Ezek hatékonyságát azonban számos tévhit ronthatja. A gyakorlatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a tulajdonosok számára legfontosabb döntési szempont, hogy a kőzetgyapot szigetelőanyag kétszer annyiba kerül, mint a polisztirol (EPS), s úgy gondolják, az ásványgyapot szigetelőanyag alkalmazásával a felújítás költsége is duplázódik, így inkább EPS-t választanak.

polisztirol-kozetgyapot-arosszehasonlitas-webKőzetgyapot vs. polisztirol

Tény, hogy a kőzetgyapot szigetelőanyag önmagában drágább, ám ez a tétel csak egy elem egy komplex szigetelési rendszer több elemből álló költségszerkezetén belül. A felújítóknak ugyanis számolni kell az alapozó, a ragasztó, a szigetelőanyag, a háló és a vakolat árával, továbbá az állványozás, a munkadíjak költségeivel is, melyek az alkalmazott szigeteléstípustól csaknem függetlenek. EPS alkalmazása esetében a teljes homlokzati szigetelési rendszer 6-7 ezer forint/m2 költséggel kivitelezhető, míg kőzetgyapot esetében ez az összeg 7-9 ezer forint/m2.

Az a vélemény, miszerint a kőzetgyapot homlokzati szigetelés kétszer annyiba kerül, mint a polisztirol, nem állja meg a helyét. Számos összehasonlítás eredményeként megállapítható: nagyságrendileg mindössze 22-25% többletköltség volt kimutatható a két anyagtípus kivitelezése között. Ráadásul nem csak Magyarországon, hanem néhány környező országban végzett elemzés is hasonló eredményre vezetett" – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója. „Épületszigetelésnél kiemelt tanács, hogy ha már egyszer belefogtunk egy jelentős költségekkel járó felújításba, ne azon az egy tételen akarjunk megtakarítani, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a teljes rendszer minőségéhez" – tette hozzá a szakember.

 

Október 1-jétől folyamatosan nyomon követhető, hogyan teljesít a kőzetgyapot szigetelés

A Magyarországon egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program célja, hogy egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos tulajdonsá-gokkal rendelkező családi ház gázfo-gyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban bizonyítsa: a hőszigetelt családi házak téli energiafogyasztása, így rezsije 30-40%-kal is csökkenthető. A két ház energiafogyasztása és fűtési számlája közötti különbség október 1-jétől online is folyamatosan nyomon követhető a www.nalamszigetelnek.hu weboldalon.

Mivel a cég energiahatékonysági összehasonlító programja során szigetelt épületnél már a jövő elvárásainak is megfelelő technikát alkalmaztak, így annak homlokzatát a mérések kezdetekor már 20 cm-es homlokzati FKDS kőzetgyapot szigetelőanyag takarja, míg a padlásfödém szigeteléshez 25 cm Classic 0,039 típusú Ecose technológiájú üveggyapotot használtak.

Mire figyeljünk a kiválasztás során?

A kőzetgyapot és a polisztirol szigetelést is elsősorban homlokzaton használjuk. A két anyag hőszigetelő képessége közel azonos, de a kőzetgyapot szigetelés természetes alapanyagokból készül, nagyon jó légáteresztő és emellett ellenáll a tűznek.

Légáteresztésének köszönhetően kőzetgyapot szigetelőanyaggal a teljes falszerkezet továbbra is megfelelően, természetesen „lélegezhet", továbbá a hangszigetelési tulajdonságai is kedvezőbbek. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a szigetelőanyag, a ragasztó, a háló és a vakolat is egységes, egymással kompatibilis rendszert alkosson. Így érhető el az, hogy a beruházás tervezett és a valós eredményei megfeleljenek egymással.

A Knauf Insulation által végzett termék és technológiai fejlesztések eredményeként rövidesen a fenti különbséget csökkentő megoldások is elérhetőek lesznek. Ezek számszerűsített hatásairól a társaság későbbre ígért tájékoztatót.

További információ: Knauf Insulation 

 

 

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web