2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az ABB, a Bosch, a Cisco és az LG konzorcium létrehozását tervezi, ami intelligens otthonokhoz biztosítana szoftverplatformot. Az érintett vállalatok erről írtak alá szándéknyilatkozatot a napokban, azonban a megállapodás tervezetét még jóvá kell hagynia a trösztellenes hatóságoknak.

A szándéknyilatkozat értelmében a felek egy nyílt szoftvert fejlesztenek adatcseréhez. Az így létrejövő platform lehetővé teszi különböző eszközök és szolgáltatások összekapcsolását és egymás közötti információcseréjét és további kiegészítő szoftveralkalmazások is rendelkezésre állnak majd.

Ezáltal a különböző gyártók készülékei és eszközei az otthonautomatizálási, biztonsági, egészségügyi és szórakoztató elektronikai szolgáltatások részévé válnak. Mivel eddig nem létezett ilyen közös platform, ezért kihívás volt, hogy a készülékek és az eszközök (lámpakapcsolók, motoros görgős redőnyök, mosógépek, multimédiás berendezések, okostelefonok és tabletek) az interneten keresztül kommunikáljanak vagy végezzenek információcserét egymással. A közös platform egy újabb lépést jelent az otthoni internetes termékek felé, amelyben a lakás berendezései, eszközei lesznek egymással hálózatba kapcsolva.

A tervek szerint a szoftverplatform minden gyártó, szoftverfejlesztő és szolgáltató számára elérhető lesz. A cél az energiagazdálkodás, a biztonságtechnika, a kényelmi elektronika és szórakoztatóelektronika különböző szolgáltatásainak egyesítése. Ezáltal új üzleti modellek jönnek létre: a szoftverfejlesztők például különböző alkalmazásokat fejlesztenek ki ezekhez a területekhez. Az otthoni elektromos készülékek automatizált vezérlésére vágyó fogyasztóknak pedig a jövőben nem kell különböző technológiák közül választaniuk.

Biztonság, kényelem, hatékonyság
Az érzékelőknek és szoftvereknek köszönhetően egy intelligens otthon képes lesz bizonyos dolgokat, például a nyitva felejtett emeleti ablakokat érzékelni, majd ezt az információt az interneten található időjárási előrejelzéssel kombinálni és bezárni azokat és leengedni a redőnyöket a vihar kitörése előtt. Emellett – további példaként – az is lehetséges, hogy a nyaralás alatt a vezérlés véletlenszerűen kapcsolgassa a lámpákat, mintha csak otthon lennénk, hogy távol tartsa a betörőket. Ráadásul, ha valami aktiválja a mozgásérzékelőt, az intelligens otthon riaszthatja a biztonsági szolgálatot és videóközvetítést küldhet a tulajdonos okostelefonjára.

Sokféle készülék, de egyféle nyelv
A fenti alkalmazások megvalósítása ma már lehetséges. Viszont most még mindegyik alkalmazás saját műszaki megoldást igényel, és a különböző megoldások nem mindig kompatibilisek egymással. Az ABB, a Bosch, a Cisco és az LG olyan közös nyelv kialakítását tervezi, amely biztosítani tudja a készülékek egymás közötti kommunikációját.

A konzorcium által bevezetni kívánt – és a minden gyártó számára biztosítandó – szabványok keretén belül a készülékek egy otthoni átjáróhoz (gateway) kapcsolódnának, ami viszont az internethez és a szoftverplatformhoz kapcsolódna. Ily módon megvalósulhat a különböző szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások együttműködése. Ha tehát a jövőben valaki vásárol egy új hűtőszekrényt, mosógépet, fűtési rendszert vagy a konzorcium kompatibilitási tanúsítványával ellátott bármilyen más elektromos készüléket, akkor számíthat arra, hogy a készülék együttműködik az intelligens otthon már meglevő egyéb készülékeivel.

Technológia
Miután megtörtént a nyílt szabványok kifejlesztése, a felek célja az, hogy ezek a kompatibilis készülékek vezeték nélküli hálózatokon (például WiFi, ZigBee, KNX) és egyéb vezetékes csatlakozásokon keresztül kommunikáljanak egymással. Az épületben elhelyezett központi vezérlőegység kezeli az összes egyedi készüléket és hozza létre a biztonságos internetkapcsolatot. Ezt a feladatot gyártótól függetlenül bármilyen vezérlőegység képes ellátni, amennyiben az adott szabványnak megfelelő szoftver fut rajta. Független szoftverfejlesztők olyan új alkalmazások programozását is elkészíthetik, amelyek segítségével a központi vezérlőegység, a fűtés-légkondicionálás és az épületben található elektromos eszközök vezérlését az interneten keresztül lehet megoldani. A szoftverplatform fejlett biztonsági architektúrája biztosítja azt, hogy egy intelligens otthon esetében csak a felhatalmazott személyek férhessenek hozzá a funkciókhoz.

Tudnivalók az intelligens otthonról
Az „intelligens otthon" kifejezést olyan épületekre használják, amelyekben a különböző készülékek összeköttetésben állnak egymással, így új funkciókat és szolgáltatásokat kínálnak a lakóknak. A legtöbb esetben ezek az interneten keresztül távolról vezérelhetők. Néha ugyanennek a megközelítésnek a leírására használják az „intelligens ház", „okosélet" vagy „e-otthon" kifejezéseket is. Bármi is legyen azonban a kifejezés, a jelentés ugyanaz.

Az intelligens otthonban megvalósuló hálózatba kapcsoltság egyik nagy előnye a hatékony energiafelhasználás, ami a jövőt tekintve nagyon fontos szempont. Ha például az interneten fellelhetők az energiaárak, akkor az otthonok költségkímélés céljából úgy reagálhatnak azokra automatikusan, hogy a lakóknak semmit nem kell ehhez tenniük. Ennek eredményeként a mosógép akkor indul majd el, amikor a legolcsóbb az áram. Az intelligens otthonok egy másik fontos kérdése a biztonság olyan megoldásokon keresztül, mint az állapotfigyelés. Az intelligens otthonok a külső eszközökkel támogatott életvitelt is lehetővé teszik, például az idősek igényeihez igazított otthonok esetében.

Forrás: Bosch

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web