2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

szankofa HW MUPA-nappal2-kicsiOlyan ideiglenes installáció megalkotása volt a cél, amely nemcsak látványos és funkcionális, hanem, szétszerelése után, legfőbb építőelemei használhatóak maradnak és el lehet ajándékozni azokat gyerekeknek. A társadalmi szerepvállalásban éppen ez a lényeg: nemcsak mutatni, hanem adni is valamit. " – nyilatkozta Huszár András a Hello Wood építésze a Művészetek Palotája előtt felállított 11 méter magas, 365 szánkóból épült karácsonyfáról.

A különleges installáció vízkeresztig lesz látható a Müpa előtt, majd a szánkókat a Telekom jóvoltából az SOS Gyermekfalu lakóinak adományozzák. Az installációt éjjelente egyedileg tervezett megvilágításban láthatja Budapest.

A Hello Wood tagjai az épület előtt egy héten át építették a faszerkezetre rögzített szánkókból álló karácsonyfát, melynek belsejébe belépve bárki megtekintheti az izgalmas szerkezetet. Négy és fél tonnás vaslemez-alap biztosítja az építmény szélellenállását, mely a szánkókat és az azokat rögzítő szerkezetet, mintegy 325 kiló súllyal terheli le bordánként.

 

 

szanko 04-kicsi  szankofa HW MUPA-szankok-kicsi  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 10,5 méter magas favázat előre gyártották a Hello Wood asztalosai, majd a helyszínre szállítást követően daru segítségével szerelték össze és hegesztéssel rögzítették az alaplemezre.

szankofa HW MUPA-belsoA toronyszerkezet adta a statikailag biztos hátteret a Hello Wood alpinistái számára, akik a szánkókat 4 napon keresztül köteleken lógva gyorskötözővel rögzítették a bordákhoz erősített lécvázra. Az installáció a hatalmas súly ellenére is könnyednek tűnik, a keresztmerevítéses szerkezetnek köszönhetően a belsejéből felfelé nézve a látogató egy óriási hópehelyben érezheti magát.

 

 

 

Bakos Maxim, a Hello Wood egyik alapítója egy egész erdőt szeretett volna szánkókból, majd szépen letisztult, hogy milyen irányba érdemes kidolgozni a koncepciót: "Sokat agyaltunk azon, hogy milyen egy ízléses karácsonyi installáció. A szánkókból épült szimbólum eredetiségét pont annak köszönheti, hogy sablonoktól és giccstől mentes." - mondta Ráday Dávid, a Hello Wood kreatív vezetője, a koncepció egyik kitalálója.

szankofa HW MUPA-nappal-kicsiNem véletlen az installációt készítő alkotócsoport kiválasztása. A Művészetek Palotája ugyanis stratégiailag fontos céljának tekinti az innováció támogatását, ennek egyik fontos eleme az évszakos programokhoz illeszkedő installációs program, melynek révén a fiatal képző- és iparművészek is bemutatkozhatnak a Müpában. Ez az installáció most túlmutat önmagán, a Telekomnak köszönhetően ugyanis a szánkók január 6-a után az SOS Gyermekfalu lakóihoz kerülnek, hogy egy késői karácsonyi ajándékként még vidámabbá tegyék az ott élő gyermekek mindennapjait.

szankofa HW MUPA-este-web

A Hello Wood egy nemzetközi művészeti program. Legnépszerűbb eseményük az egyhetes nyári alkotótábor, ahol ismert és elismert szakemberek, művészek osztják meg tudásukat tehetséges fiatalokkal. Pozsár Péter, a Hello Wood kurátorának elmondása szerint az itt létrehozott alkotásoknak két közös jellemzője van: többnyire fából készülnek és a társadalmi szerepvállalás, a művészetek összefonódása nem hiányozhat belőlük. A Hello Wood tudományos és művészeti területeket integrál, közösséget épít és tehetséget kutat.

 

Hello Wood Karácsonyfa-installáció

Koncepció: Ráday Dávid, Huszár András, Pozsár Péter, Bakos Maxim, Építészeti terv: Huszár András, Pozsár Péter, Fogarassy Ádám,
Látványterv: Szilágyi Benjámin,
Statika: Cséfalvay Gábor,
Megvalósítás: Hello Wood, Világítástechnika: Király Tamás, Agócs Gábor (Philips Magyarország Kft.), Együttműködő partner: Zoboki Gábor (ZDA)

 

Nem csak országhatárokat átívelve hoz össze diákokat és oktatókat, de az egyszeri embert is összeköti az alkotó tervezőkkel. A Hello Wood tagjai számára a tervezői folyamat során mindig fontos szempont az adott munka utóéletének átgondolása és a társadalmi érzékenység. Az installáció építőeleme tehát tudatosan, a tervezői koncepció részeként lett szánkó, hogy a karácsonyfa lebontása után az alkotórészek eredeti funkciójukat töltsék be és az SOS Gyermekfalu lakóihoz kerüljenek. 

Az építésről készült film itt nézhető meg.

 

Forrás: Zerocom

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web