2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Magyar Urbanisztikai Társaság logója2014-től új korszak köszönt be Magyarországon, az eddig nagyrészt európai uniós, vissza nem térítendő támogatások ideje lejár. Ahogy a Hungexpón folyó Urb:icon Nemzetközi város- és településfejlesztési kiállítás és projektvásáron Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója fogalmazott: „a hal elfogyott, az unió most már hálót szőni és halászni akar megtanítani minket".

 

A másfél év múlva beköszöntő változásokról Kamila Kaleta, az Európai Befektetési Bank szakértője beszélt az Urb:icon konferenciaszekciójában. Kaleta elmondta, az új támogatási rendszer, a JESSICA jóval nagyobb befektetői aktivitást követel, mint az eddig megszokott rendszer, éppen ezért olyan projekteket támogat majd az unió, amelyek viszonylag rövid távon megtérülnek és önállóan is fenntarthatóak lesznek.

Az EBB szakértője szerint az előzetes tanácskozásokon a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már előtárt jó néhány ilyen programot, melyek többek között az észak-magyarországi régió közlekedésének fejlesztését célozzák. Az eddig felvázolt projektek 133 milliárd forintos beruházást jelentenének az országnak.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részéről Dr. Homolya Róbert végrehajtási elnökhelyettes elmondta, bár a JESSICA elsőre valóban jóval bonyolultabbnak tűnő rendszer, mint amivel eddig az önkormányzatok és a piaci szereplők találkoztak, nem kell tőle megijedni. Ugyanakkor a támogatásokat igénybe vevőktől még felelősebb tervezést vár az unió, ám ebben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ahogy eddig is, ezután is partner lesz. Homolya szerint ugyanakkor nem lehet halogatni a JESSICA-ra való felkészülés idejét, ezért is döntöttek úgy, hogy az ügynökség az április 18-20-a között megrendezésre kerülő Urb:icon Nemzetközi város- és településfejlesztési kiállítás és projektvásár mögé áll fővédnökként.

Az NFÜ végrehajtási elnökhelyettese ugyanakkor úgy vélte, hogy az Urb:icon ezen kívül kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy a kiállításon részt vevő önkormányzatok, a szakmai szervezetek, a befektetők és a kivitelezők egymásra találjanak és kicseréljék tapasztalataikat. Nem véletlenül rendezik meg ezt a kiállítást a térség egyik legnagyobb építőipari kiállításával, a Construmával egy helyen és időben.

Az Urb:icon már az első napon konkrét eredményekkel járt – mondta el a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Zongor Gábor. A konferencián többek között bemutatták a csorvási biotéglaüzemet, ami kezdetben csak munkanélküli romáknak adott szakmát és megélhetést, mára azonban a régió több önkormányzatát is ellátja építőanyaggal. Az előadásnak köszönhetően a biotégla-program a jövőben Hajdúdorogon folytatódhat, a polgármester első lépésként szimbolikusan magához is vette a termék egy darabját.

Forrás: MUT

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web