2019. december 12., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) aktív kommunikációba kezdett kedvezményezettjei körében annak érdekében, hogy 2015 végig Magyarország a rendelkezésére álló 8200 milliárd forintos támogatást minél eredményesebben tudja lehívni.

Az ország hét fejlesztési régiójának egy-egy nagyvárosában szervezett szakmai workshop rendezvénysorozat első állomása Miskolc volt, ahol az Észak-magyarországi régió kedvezményezettje számára adtak átfogó képet a projektek előmozdítását célzó lehetőségekről.

Az NFÜ közleménye szerint, alapítása óta eddig 27 000 projekt valósult meg országszerte, amelyből több mint 6000 az Észak-magyarországi régió fejlesztését szolgálta. A 2007 és 2013 közötti, hét éves uniós fejlesztési ciklusra Magyarországnak megítélt támogatási összeg még koránt sem fogyott el, továbbra is vannak pályázati kiírások, és még számtalan projektötlet vár megvalósításra. A siker kulcsa azonban elsősorban a projektgazdák kezében van. Éppen ezért az NFÜ olyan szakmai workshop rendezvénysorozatot indított, amelynek keretén belül nemcsak az államigazgatási, önkormányzati és non-profit szféra, de a gazdasági szféra forráslehívást akadályozó gyakori problémáiról és azok megoldásairól is szót ejtenek.

A szakmai célközönség támogatását célzó rendezvények Miskolcon kezdődnek, majd Szegeden, Kaposváron, Székesfehérváron, Győrben, és Debrecenben folytatódnak, s június végén egy budapesti eseménnyel záródnak. A kampány kiemelt célja, hogy a hátralévő időben a kedvezményezetti oldalról a lehető legtöbb számla kerüljön be a rendszerbe. Ehhez mi már előkészítettük az intézményi hátteret, és most a pályázókon, a megvalósításon van a sor" – mondta Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke.

A kedvezményezettek körében az önerő hiánya okozza a legnagyobb nehézséget, amire válaszul az NFÜ bevezette az úgynevezett szállítói finanszírozást és szállítói előleget. Az intézkedésnek köszönhetően gördülékenyebbé válik a projektek megvalósítása, hiszen így csak az önerőt és nem a teljes projektköltséget kell biztosítania a kedvezményezettnek, mivel a megvalósításra vonatkozó elszámolás a projekt előrehaladása közben folyamatos. Emellett a forráslehívást akadályozó leggyakoribb problémák abból fakadnak, hogy nem érkeznek be időben a kifizetési kérelmek, vagy formailag hibásak az igények. A szakmai workshop rendezvények során hasonló problémákra adnak megoldási javaslatokat olyan szakértők, mint Fehér József Imre, a MAG Zrt. szakmai ügyvezető igazgatója, vagy Bene Dániel, az ESZA Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az Észak-magyarországi régióba eddig 512 milliárd forint értékű uniós támogatás áramlott. Az uniós forrásokra épülő pályázatok népszerűségét mutatja, hogy eddig közel 11 000 pályázat érkezett a régióból az NFÜ-höz, amelyek közül a korábbi tapasztalatok alapján elmondható, hogy minden második pályázat tartalmaz támogatható elképzeléseket. Az NFÜ révén az EU-s források eddig olyan nagyobb beruházások megvalósítását ösztönözték, mint a Tisza-tavi Ökocentrum megépítése, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút ökoturisztikai fejlesztése, vagy éppen a Robert Bosch Energy Kft. új gyártócsarnokának megépítése Miskolcon. 

A térségben a kormány az elmúlt alig másfél évben közel félmilliárd forintot fordított a foglalkoztatás megerősítésére, majdnem 3,5 milliárdot a közlekedésfejlesztésre és több mint 8 milliárdot a tudomány-innovációs programokra.Jelenleg is több pályázati konstrukció áll nyitva, és további konstrukciók nyitása is várható - olvasható a közleményben. 

Forrás: NFÜ

Eseménynaptár

December 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web