2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE) kezdeményezésével 2014. szeptember 17.-én tájékoztató fórumot tart a 2015. szeptember 26-tól érvényes, a helyiségfűtő berendezések és a kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények végrehajtásáról szóló 813/2013 EU rendeletről, a hazai gázkészülék piac adottságainak figyelembe vételével.

Magyarország földgázellátottsága és az ebből fakadó gázkészülék darabszáma nagyon magas! Az új rendelkezés ennek az állománynak főleg a lakossági részét érinti, tekintettel arra, hogy 3,5 millió háztartásban 1,2 millió db gázkazán és 700 ezer gáz-vízmelegítő készülék van felszerelve, amiből kb. 1,2-1,5 millió db olyan gázkészülék van, melyet a Fórum témái érintenek, ill. érinthetnek.

A magyarországi gázkészülékek átlagéletkora meghaladja a 22 évet. Az elöregedett készülékpark cseréje egyre inkább szükségessé válik, és ez a csere 2015. októbere után már csak az új energiahatékonysági rendelet mellett valósulhat meg. Ez a lakosságra és ezzel párhuzamosan a piac összes szereplőjére – beleértve a jogalkotót és az adott készüléket felszerelő szakember is – feladatokat ró, ezért e rendelet értelmében kiemelten fontos szerepe és kötelezettsége van a tervezők és a kivitelezők mellett valamennyi készülékgyártónak és forgalmazónak egyaránt.

A Fórum alapvető célja, hogy a már közzétett – magyar lakosságot is érintő – 813/2013 EU rendelet kötelező bevezetését megelőzően minden gázpiaci szereplő megfelelő egyértelmű és azonos információhoz jusson, mert most még van mód időben felkészülni – mind a széles körű tájékoztatás, mind a műszaki- és pénzügyi megoldások, valamint a jogszabályi változások előkészítése tekintetében – , de ehhez egységes és szervezett kommunikációra van szükség. E rendelet bevezetése szemléletváltást és tájékozottságot egyaránt igényel a teljes szakmától – beleértve a lakosság igényének felkeltését –, melyhez szükséges információkkal kíván jelen fórum hozzájárulni.

 

Helyszín: Gróf Széchenyi Nosztalgia Hajó (Budapest, XIII. ker. Margitsziget Summer Jam Kikötő)

 

Tervezett témák:

  1. 813/2013 EU és 814/2013 EU Energiahatékonysági rendeletek, valamint várható hatásuk Magyarországra – megoldások
  2. Energiahatékonysági címke gázkészülékekre (Energy Label)
  3. Forgalmazási és telepítési előírások módosulása

 

A szervezők számára a lakosság tájékoztatása az elsődleges szempont, de a nagyszámú felhasználó miatt a kommunikációs csatornák szélesítésére van szükség. Ezért kell a gázfelhasználás minden szereplőjét bevonni a tájékoztatásba: a hatósági, engedélyezési, tervezői, kivitelezői szakembereket és az őket összefogó szakmai szervezeteket, hiszen az energiahatékonysági lépések fő célkitűzése, hogy az elavult technikát készülékcsere esetén ne konzerváljuk tovább!

Az Egyesület ars poetica-ja az 1994-es alapítása óta a gázszakma szereplőinek (gyártók, forgalmazók) érdekképviselete, szerviz és installációs tevékenységet végző jogi személyek összehangolt tájékoztatása a hazai és nemzetközi törvényi és műszaki szabályozásokról. Az Egyesület fontos feladata a hatékony energiafelhasználás elősegítése a környezetvédelem és a biztonság szempontjainak figyelembe vételével.

Kiemelt szempont továbbá, hogy az Egyesület tagjai által gyártott, forgalmazott és szerelt korszerű gáztüzelő berendezések, gázipari termékek és szolgáltatások – a pillanatnyi igények kielégítésén túl – hosszú távon is megoldást jelentsenek az épületek fűtésének és melegvíz-ellátásának biztosítására, legyen szó akár a meglévő épületek energetikai korszerűsítéséről vagy új épületek létesítéséről.

 

További információ: Varró Zsuzsanna, főtitkár, GOE; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Forrás: GOE

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web