2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

DSCF39361-webA LAFARGE Cement Magyarország Kft. a Nick Art & Design Galériával együttműködve Szakmai Napot tartott október elején a Nick-udvarban. A betonnal kapcsolatos előadásokat és kerekasztal beszélgetést magában foglaló program A BETON ARCAI kiállításhoz kapcsolódott.

A Beton címmel megrendezett szakmai nap a Beton arcai kiállítással karöltve idén első alkalommal a Design Hét Budapest 2014 programjához csatlakozhatott a pécsi helyszínen. A Lafarge és a Nick Art Design galéria részéről tartott köszöntőben ezt az üdvözítő tényt mindkét szervezet kiemelte és reményeit fejezte ki arra, hogy ez a kezdeményezés a jövőben hagyományteremtő jelleggel bír. A Design Hét remek alkalom arra, hogy a kreatív ipar mellett más iparágak is, mint például az építőipar ismertesse az elért eredményeit, bemutassa kezdeményezéseit, fejlődési pályáját és egyfajta motor legyen az együttműködési lehetőségek megtalálásában.

Az október elején megtartott szakmai nap is erre nyújtott lehetőséget. Egy helyen és egy időben kezdték meg a tapasztalatok megosztását a betonnal foglalkozó legkülönfélébb szakemberek, művészek, akik elindítva a párbeszédet közösen mutatták be a betonról jelenleg kialakult képet és az eddigi kezdeményezéseket.

A szakmai nap ötlete a Nick-udvarban szervezett, A BETON ARCAI nevet viselő kiállítás előkészítése során merült fel bennünk. A tárlat azzal a céllal jött létre, hogy olyan művészeti alkotásokat – szobrokat, ékszereket, design termékeket, fotókat – mutasson be, melyek a beton témáját dolgozzák fel. Pécsett ez volt az első olyan – reményeink szerint hagyományt teremtő - kiállítás, amely a betonnal foglalkozó művészek számára közös platformot teremtett." – mondta el Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Marketing kommunikációs vezetője. „Szerettük volna, ha a betonnal foglalkozó művészek, szakemberek nem csak alkotásaikat, hanem a betonnal kapcsolatos tapasztalataikat is egymás elé tárnák. Ezért vágtunk bele egy szakmai nap szervezésébe, ahol szakterületeket átívelve járjuk körül ezt a témát. Olyan programot kívánunk megvalósítani, ahol a betonnal foglalkozó legkülönfélébb szakemberek kezdhetnek párbeszédet, alakíthatják közösen a betonról kialakuló képet. Az külön öröm számunkra, hogy idén mindezt a Design Hét színvonalas programsorozatához kapcsolódva tehetjük meg."

Kiállítás
A LAFARGE, mint az egyik legjelentősebb hazai építőipari szereplő büszke arra, hogy a szakmai naphoz kapcsolódó A BETON ARCAI c. kiállítás volt az eddigi egyik legsikeresebb szemle, amelyet a Nick Art & Design Galériával karöltve szerveztek meg. A kiállítás több mint egy hónapja alatt közel 3000 látogató fordult meg a Beton arcai között.

A több mint két óra alatt három előadás hangzott el a betonról és a kerekasztal beszélgetés alkalmával többen is ismertették álláspontjukat. A Tradíció, tartósság és tartalom szempontjából a beton népszerűsítésére létrehozott szakmai munkacsoport, és a Magyar Betonelemgyártó Szövetség, valamint a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség által működtetett beton.hu honlap is bemutatásra került a szövetségek vezetői által. Szó esett a beton, mint építőanyag mellett szóló olyan érvekről, amelyek kevésbé ismertek a mai kor és alkotók számára. Ilyenek az a kutatás fejlesztési bázis, amelyet a cégek képviselnek, vagy az ellenállóképesség, biztonságtechnikai aspektusok, amik lehetővé teszik, hogy a beton a mai kor kihívásainak is maximálisan meg tudjanak felelni. Az egybegyűltek kitekintést nyertek az európai színtérre is, és megismerkedhettek a concrete initiative elnevezésű kezdeményezéssel, amely egyensúlyt teremt a fenntartható építés három pillére között. A társadalmi szempontok és környezeti hatások figyelembevétele mellett a gazdasági feltételek is szükségesek a mai világban.

 

 

A beton választ tud adni Európa társadalmi elvárásaira:

  • Alakítható (bármit meg lehet csinálni belőle)
  • Rugalmas (tulajdonságai változtathatók)
  • Biztonságos (számtalan környezeti hatásnak ellenáll)
  • Megfizethető (helyi anyagokból olcsón előállítható)
  • Megbízható (tulajdonságait sokáig megtartja)

 

Biztosítja a fenntartható környezetet

  • Teljes élettartama alatt megőrzi tulajdonságait (a fejlesztések ezt napjainkra már lehetővé tették)
  • Energiahatékony (fajlagosan csekély energia felhasználásával előállítható)
  • Termikus hatásfoka kiváló (hőtároló képessége jelentősen javítja az épületek energiamérlegét)
  • Élettartama végén nem terheli a környezetet (jelentős mértékben újrahasznosítható)
  • Biológiai sokféleség (lehetővé teszi a biodiverzitást – mesterséges kő)

 

A gazdasági növekedés motorja tud lenni

  • Helyi anyagokból készíthető (gazdasági földrajzi átrendeződésektől független)
  • A gazdasági folyamatokba jól beilleszthető (tulajdonságai széles skálán változtathatók)
  • Megismételhető (újrahasznosítása és újraelőállítása megoldott)
  • Innovatív (fejlesztése napjainkra forradalmasította a betontechnológiát)

A meghívott előadók között volt dr. Bachmann Bálint a PTE PMMK Dékánja is, aki a beton építészeti alkalmazásának korszerű megoldásai, felsőoktatási és művészeti projektekről tartott egy összefoglalót. A rendezvényen további szakértők osztották meg gondolataikat: Pelényi Margit Ybl-díjas építész, Miklya Gábor és Pál Zoltán szobrászok, továbbá a Monge Stúdió képviseletében Jakab Zsófia designer. A szakmai nap konklúziója az, hogy a betonnal foglalkozó alkotóknak, építészeknek, tervezőknek és cégeknek van még mit tenniük ezen a területen. Így bizonyos, hogy a párbeszéd folytatódni fog. 

 

 Forrás: LAFARGE Cement Magyarország Kft.

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web