2024. április 23., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

lafargecsarnok kicsiSzéleskörű társadalmi egyeztetést követően, a hatósági engedélyek birtokában, 2014 végén fejeződött be a Királyegyházi Cementgyár másodlagos tüzelőanyag beruházása. Az így megépült nyersanyag tároló és a hozzá kapcsolódó feladószalag lehetővé teszi, hogy a szűken vett régió máshol már nem hasznosítható hulladékát tisztított, aprított formában tüzelőanyagként használják fel.

Közel 700 millió forintból, két éves előkészítő munkát követően, nem egészen fél év alatt épült meg a Királyegyházi Cementgyár másodlagos nyersanyag tárolója és a hozzá kapcsolódó zárt feladószelvény, amelyet december 4-én avatott fel Spannagl Thomas, a Lafarge Közép-Európai Klaszter vezérigazgatója és Dr. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A beruházás nagyságát mutatja, hogy a 3 perc autóútra található szentlőrinci Eszterházy Egészségközpont 1 milliárd forintba került. A megnyitót sok hivatalos személy és a helyi közösség számos képviselője is megtisztelte jelenlétével.

A Királyegyházi Cementgyár egy újabb mérföldkőhöz érkezett a mai napon. Ezzel a környezetvédelmi beruházással a Lafarge is közelebb került Fenntarthatósági Ambícióinak megvalósításához. Kiemelt célkitűzése, hogy a nem fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának arányát - csoport szinten - 2020-ra 50%-ra növelje, ezzel is hozzájárulva a körkörös gazdaság építéséhez. Továbbá az 1990-es évhez képesti tonnánkénti CO2 kibocsátást további 33%-kal kívánja csökkenteni." mondta el az avató ünnepségen a Lafarge vezérigazgatója.

Ez a beruházás kiemelt jelentőségű abból a szempontból, hogy a környezetvédelem jegyében és a megújuló energiaforrások használatával jött létre. A cég filozófiája teljes mértékben összhangban van a kormány ipari szektorra vonatkozó stratégiájával. Bízom abban, hogy az építőipar jövőbeni továbbfejlődése hozzásegíti az üzemet a további sikerekhez. " tette hozzá Dr. Lenner Áron Márk a kormány helyettes államtitkára.

Királyegyházi csarnokavatóA 937 négyzetméter alapterületű, 11 méteres magasságú csarnok 3-4 anyagkör egyidejű tárolását teszi lehetővé, amelyek a Schenk adagoló- és Beumer zárt feladószerkezeten keresztül jutnak a megfelelő hőmérsékletű égetési ponthoz. A kivitelezett villamossági és technikai eszközöket magyar szakemberek közreműködésével telepítették. A csarnok kiegészült egy híddal is, amely a gyár mellett húzódó vályogvető árkon keresztül biztosítja az eljutást a csarnokba a gyár területéről.

Cementben újjászülető másodlagos tüzelő- és nyersanyagok

A beruházásnak köszönhetően lehetővé vált, hogy a világban és Magyarországon is általános gyakorlat szerint, olyan hulladékot dolgozzanak fel, amelyek máshol anyagukban már nem hasznosíthatók, ugyanakkor alkotóelemeik, illetve fűtőértékük miatt értékes tüzelőanyagot jelentenek a cementipar számára. A régióban az ilyen jellegű termékek előállításában vezető szereppel bír a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program kökényi hulladéklerakó- és feldolgozó üzeme. Közreműködésével nagyban javul a környék hulladékgazdálkodása, hiszen az üzemben a cementgyári hasznosításra alkalmas aprított hulladék nem depóniára, lerakókba kerül, hanem teljes egészben beépül a cementgyártás gyártásközi termékébe, a klinkerbe. A már nem hasznosítható gumiabroncs és annak aprítékai szintén kiváló tüzelőanyag a cementgyár számára fűtőértéke miatt. 2014 áprilisában, próbaüzem keretében kezdte meg ennek az anyagkörnek a hasznosítását az üzem.
A tüzelőanyagok megközelítően 2000 ˚C fokon egy légtérben égnek el a többi felhasznált alapanyaggal, ezért a klinkerben oldhatatlan kötést alkotnak, azaz gyakorlatilag nincs mellékterméke az eljárásnak.

A Királyegyházi Cementgyárban 2014 második felében a következő másodlagos tüzelőanyagokat használják a próbaüzem során:

  • SSW hulladék: biomassza tartalommal bíró tisztított, aprított hulladék
  • Gumitextil: az újrahasznosított gumiabroncs része a gumitextil, amely máshol már nem felhasználható, nagy fűtőértékkel bír
  • Egész gumi: a máshol már nem felhasználható, jellemzően elöregedett gumiabroncsok a cementgyártás alap hozzávalóit, többek között ként és vas-oxidot tartalmaznak, szintén nagy fűtőértékkel bírnak
  • Pirokoksz: a gumi pirolízise, „szétbontása" során keletkező ipari melléktermék
  • Biomassza: első sorban helyi mezőgazdasági melléktermékeket, kukoricatöreket, csuhét, szalmát jelent, továbbá folyamatos egyeztetés folyik a térség gazdálkodóival, energiafű lehetséges termesztéséről

Több mint környezetvédelem

korpecsetA másodlagos tüzelőanyagok használata amellett, hogy alkalmazásuk a gyár számára gazdaságilag előnyösebb, a hulladékgazdálkodási problémák megoldásán túl további környezetvédelmi előnyökkel járnak. A világszerte 30 éve alkalmazott módszer során a hatósági emissziós határértékek jóval szigorúbbak. E mellett használatuk lehetőséget teremt arra, hogy tovább csökkenjenek Európa egyik legmodernebb-építőanyag üzemének, a Királyegyházi Cementgyárnak a már amúgy is alacsony kibocsátási értékei.

Környezetvédelmi-díjjal ismerték el a másodlagos tüzelőanyag beruházást

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. kapta 2014-ben a Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjat. A díjjal a Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége azon gazdasági szervezetek környezetvédelmi teljesítményét ismeri el, amelyek kiemelkedő eredményt érnek el a megye környezetvédelmi helyzetének javítása, új környezetbarát technológiák alkalmazása terén. Az elismerés elsősorban a LAFARGE Királyegyházi Cementgyárában az elérhető legjobb technológiák (BAT) alkalmazásának, az előírásoknak megfelelő, éves környezeti beszámolókkal alátámasztott működésnek, és a cégcsoport környezettudatos gondolkodásának köszönhető.

Forrás: Lafarge

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web