2024. április 16., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

alkus-zsaluhéj-webMára a látványbeton és látszóbeton felületek nemcsak ipari létesítmények jellegzetességei, hanem egyre fontosabb építészeti designelemei a középületeknek, és akár a családi házaknak is. Ahhoz, hogy egyedi látványát biztosító, jó szép és homogén burkolatlan betonfelület készülhessen a minőségi betonon túl elengedhetetlen az olyan korszerű zsalutechnológia, mint a Meva műanyag alkus zsaluhéja.

A Linzben és St. Gallen városában megépült családi házak jól példázzák a tendenciát: egyre kedveltebb a minimalista dizájnra törekvő, egybefüggő, sima homlokzati felületet láttató látványbeton elemekből készült homlokzati megoldás. A betonból elképzelt kötetlen formavilág a maga egyszerűségével és az építészek által kedvelt plasztikusságával mindig is kedvelt volt, ám egy-egy jól sikerült épületnek köszönhetően újra és újra fókuszba kerül. Ilyen épület a bécsi Tudományegyetem új épületegyüttesének emblematikus épülete, a Zaha Hadid iroda által jegyzett könyvtár és tanulmányi központ épülete, de Magyarországon a 4-es metro több állomásán is látványbeton felületek gondolkoztatják vagy ámítják el a felfelé tekintő utazóközönséget.

NEM ESIK ÁLDOZATUL EGY FÉL ERDŐ

A látványbeton vagy látszóbeton felületek kialakításához a megfelelő betonminőségen túl a korszerű zsalutechnikai megoldás, a Meva Zsalurendszerek Zrt. által forgalmazott 100 %-ban famentes, számtalanszor újrahasznosítható, műanyag alkus zsaluhéj a legalkalmasabb. Az alkus műanyag zsaluhéj alkalmazásának gazdasági előnyei mellett egyre több beruházó számára az újrahasznosíthatósági, azaz környezetvédelmi szempontok is fontossá válnak.

A Meva alkus műanyag zsaluhéj rugalmasan felhasználható, bármilyen formára alakítható, de ami ennél még lényegesebb, regenerálása után számtalanszor újrahasznosítható. Éppen ezért ezzel a környezetkímélő zsalutechnológiai megoldással egy-egy nagyobb mennyiségű betont beépítő beruházás zsaluzásához nem szükséges nagy mennyiségű fa felhasználása.

A Meva alkus zsalutechnológia ugyanakkor nemcsak a művészi formaképzést vagy nagyobb felületek igénylő közösségi épületeknél praktikus, hanem a kisebb költségvetésű, akár gyorsan kivitelezhető családi házak homlokzati kialakításánál is előnnyel alkalmazható.

trapez-alaku-alkus-zsaluhej-webA száz százalékban famentes alkus zsaluhéj mindemellett számtalan térgeometriai forma kialakítására is alkalmas. Legyen szó csavart, ívelt, lekerekített vagy döntött geometria életre hívásáról az előre meghajlítható, formázható alkus műanyag zsaluhéjjal ez nem okoz problémát. Így a beton valóban formaadó anyag, térformáló eszköz lehet, az építészeti eszköztár fontos része.

St4-webALKUS ZSALUHÉJJAL KÉSZÍTETT LÁTVÁNYBETON HOMLOKZAT A SVÁJCI ST. GALLENBEN

A neves St. Gallen-i építész Marcel Ferrier álmodta meg azt a családi házat, amely feketére színezett látszóbeton homlokzatával feltűnő, mégis minimalista stílusban épült a Bodeni-tó szomszédságában. Az épület 2,6 és 3,3 méter közötti belmagassága valamint az előírt vízszintes fúgázás nélküli 25cm vastag falak miatt a Mammut 350-es zsalutáblát ajánlotta a Meva szakértői csapata. Ezzel elkerülhetővé vált a falak magasságának megemelése. Az épület formája és mérete miatt a faldarabokat falzsalu kúsztatással öntötték formába. Az emeletek közötti fedéseket egy betonvasalálsos kapcsolattal utólag erősítették rá a homlokzatra. A betonfalak 12 és 14 méteres taktusokban készültek. A Mammut 350-es zsaluval és alkus zsaluhéjjal összefüggő, homogén betonfelületet hoztak létre.

 

 

linz family house-webA St. Gallen mellett Linz városában megépített látványbeton homlokzattal rendelkező családi ház esetében is jól látszik, hogy az alkus zsaluhéjak nagy síkfelületen is stabilan összehegeszthetőek, biztosítva a lenyomat és fugamentes betontextúrát. A többrétegű héj teljesen varrat- és hézagmentesen csatlakoztatható, ezzel tökéletesen sima betonfelületet létrehozva. Az egyedi, speciális geometriájú, avagy a sík szegmensek egységes, folytonos felületté hegeszthetőek össze. A burkolatlan betonfelületből álló homlokzattal kortárs építészeti megoldás készülhetett.

www.meva.hu

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web