2024. április 23., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az OTP KKV Konjunktúra Index szerint fél év alatt 27%-ról 33%-ra nőtt azoknak a KKV-knak az aránya, amelyek a következő 6 hónapban esélyt látnak tevékenységük bővítésére. A cégek negyede kifejezetten technológiai jellegű fejlesztést tervez, amelyben kulcskérdés a bankhitel. Az ilyen beruházást tervezők 54%-a gondolja úgy, hogy szüksége lesz hitelre.

Az OTP Bank Mikro- és Kisvállalati igazgatóságának ügyvezető igazgatója a pénzintézet nevében cáfolta azokat a közelmúltban megjelent híreket, amelyek szerin egyre nehezebb a bankoktól hitelhez jutnia a vállalkozásoknak. Csonka Tibor kiemelte, az OTP Bank 2012. első negyedévében másfélszer több új hitelszerződést kötött, mint egy évvel korábban.

A kedvezőtlen makrokörnyezet ellenére egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy most kell új beruházásokat, fejlesztéseket megvalósítani, ha jobban ki akarják használni a gazdasági helyzet javulásában rejlő lehetőségeket. Az OTP KKV Konjunktúra Index legutóbbi adatai szerint a cégvezetők 33%-a lát esélyt vállalkozása bővítésére a következő fél évben, 26%-uk kimondottan technológiai fejlesztést tervez.

A magyar gazdaság növekedése szempontjából is kulcskérdés, hogy ezek a vállalkozások hitelhez jussanak, hiszen a technológiai fejlesztést tervező cégek több mint fele (54%-a) ezt bankhitelből szeretné majd megvalósítani. A hitellehetőségek jelentőségét mutatja az is, hogy a válaszadók értékelése szerint a beruházásokat ma közepes mértékben (1-5-ig terjedő skálán 3,0 az átlagos értékelés) hátráltatják a finanszírozási nehézségek, ugyanakkor legnagyobb mértékben a bizonytalan jövőt jelölték meg a válaszadók (3,5 átlagérték).

A cégvezetők számára kiszámíthatatlan makrogazdasági folyamatokat jól illusztrálja, hogy jelentősek a félelmek az euró-forint árfolyamának alakulásától. A válaszadók relatív többsége, 44%-a, 300-319 forintos átlagos euro-árfolyamot valószínűsít a következő félévre, 22%-uk számít 320-339 forintos, további 7%-uk pedig ennél is magasabb euró-árfolyamot vár. Ezzel szemben 24% szerint az euró-zóna közös fizetőeszközének ára 280-299 forint lesz, míg 3% ennél is nagyobb mértékű forinterősödésre számít. A forint árfolyamának változása a vizsgált vállalatok négyötödét érinti.

 

Módszertan

A kis- és közép vállalatok körében végzett konjunktúra felmérést reprezentatív mintán, 700 cég vezetőjének válaszai alapján az OTP Bank megbízásából a Policy Agenda készítette. A megkérdezés 2012. március 9-21. között zajlott on-line vállalati panelen keresztül.

A kutatás eredményeivel kapcsolatban Csonka Tibor ügyvezető igazgató hangsúlyozta: „A mérések is jól mutatják a bankok hitelezési tevékenységének jelentőségét. Az OTP Bank tisztában van az ezzel járó felelősséggel, így nem csak forrás, hanem szándék is van a vállalkozások működési nehézségeinek áthidalására, de az új beruházások finanszírozására is. Ezt mutatja, hogy 2012 első negyedévében közel másfélszer nagyobb összértékben kötöttünk a vállalkozásokkal új hitelszerződést, mint 2011. hasonló időszakában." Csonka Tibor ezzel cáfolta azokat a híreket is, amelyek szerint a bankoknál általában nehézséget okoz a kis-és középvállalkozások finanszírozása. Sokan már ajánlatot sem kérnek bankjuktól, mert azt olvassák a hírekben, vagy egyes pénzintézeteknél néha személyesen is azt tapasztalhatják, hogy a válság miatt bonyolultabb hitelhez jutni.

Az ügyvezető igazgató arra bíztatja a cégvezetőket, hogy ne legyenek lemondóak a külső források bevonását illetően. Az OTP Bank fontosnak tarja a vállalkozások tájékoztatását. Az ügyvezető igazgató elmondta: Tavasszal és nyár elején az elmúlt őszhöz hasonlóan, az OTP Bank 13 ezer vállalkozást keres meg ajánlataival. A 3 és 25 millió forint közötti, konkrét összeget is megjelölő folyószámlahitel-ajánlat révén a vállalkozások pontos képet kaphatnak a hitellehetőségeikről. Hozzátette: a vállalkozások hitelhez jutását segíti az is, hogy az ügyintézés egyszerűsítésével egy hiánytalanul benyújtott hitelkérelmet az OTP Bank ma már átlagosan 5 munkanap alatt bírál el. Csonka Tibor további segítségként említette, hogy most költséget is megtakaríthatnak azok a cégek, amelyek június 30-ig új számlacsomagot nyitnak (kivéve Gold számlacsomag), hiszen nekik a számlavezetési havidíjat fél éven keresztül nem számítja fel a pénzintézet. Az OTP Bank a díjelengedés mellett olyan speciális csomagokkal is (Patika, Könyvelői, vagy éppen Jog-Ász számlacsomag) próbálja számlanyitásra ösztönözni a vállalkozásokat, amelyek tevékenységükhöz és pénzkezelési szokásaikhoz is igazodnak.

Akik valamilyen oknál fogva nem kapnak indikatív hitelajánlatot, bátran keressék fel az OTP fiókok valamelyikét, ahol szakértő kollégák adnak vállalkozási és pénzügyi tanácsokat minden kötelezettség nélkül – hangsúlyozta Csonka Tibor.

Forrás: OTP

 


Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web