2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

CECE-web2014 egy zavaros, mégis jó év volt az európai építőipari gépek számára. Az európai piacon az eladások 9%-kal nőttek 2013-hoz képest. Az export kis mértékben nőtt. Észak-Amerika mögött az európai építőgép piac volt a második legdinamikusabb régió 2014-ben. "Ez egy pozitív fejlemény", mondta Sebastian Popp, a CECE (Bizottság az Európai Építőipari Berendezésekért - Committee of European Construction Equipment) gazdasági szakértője, „de szem előtt kell tartanunk, hogy ez a jó teljesítmény csak arra elég, hogy visszaszerezze azt, ami 2013-ban elveszett. A piac még mindig 40%-al alacsonyabb szinten van a 2007-es rekordszinthez képest."

Ismét óriási különbségek voltak: Dél-Európa továbbra is nagyon alacsony szinten maradt, miközben az olyan piacok, mint az Egyesült Királyságé, vagy Németországé már nincsenek is olyan messze a válság előtti szinttől. Európában az ágazat egy teljes gazdasági ciklust élt meg egy év alatt – nagyon erősen kezdett az enyhe tél után, amit egy hosszabb nyári pangás követett, hogy aztán ismét megugorjon a kereslet az év vége felé. Nagy volt az országok közti heterogenitás: míg az Egyesült Királyságban az ugyancsak erős 2013-as évhez képest is harmadával nőtt az eladás, Törökországban és Oroszországban óriási volt a piac visszaesése, 25, illetve 37%-kal.

Földmunkagépek – az ágazat visszatért a 2012-es szintre

2014-ben 135.000 földmunkagépet értékesítettek Európában (beleértve Törökországot és Oroszországot). Ez 6%-os növekedést jelent. Összességében az ágazat az év folyamán veszített lendületéből. A negatív hatás főként Oroszországnak tulajdonítható. A másik problémás piac Franciaország volt, ahol az ágazat gazdasági kilátásai jelentős mértékben romlottak az év folyamán. Egy hatalmas, 32%-os növekedéssel a brit földmunkagépek piaca a második helyre ugrott Németország után. A német piac nagyon stabil volt, és sikerült közel 10%-os növekedést elérnie. A skandináv országokban is hasonlóan erős volt ez az ágazat tavaly, átlagosan 10,5%-al nőtt. Nyugat-Európában Hollandiában (+ 35%), Belgiumban (+ 11%), valamint Ausztriában (+ 14%) volt növekedés.

Dél-Európa végre jelt adott magáról, bár rendkívül alacsony a piac abszolút szintje: a spanyol földmunkagép piac 54% -kal növekedett, az apró portugál piacon 69%-al ugrott meg. Olaszországban, az egyetlen megmaradt valamire való dél-európai piacon 20% -os volt a növekedés.

A termékek tekintetében, kompakt földmunkagépek végre erősödtek a nehézgépekhez képest, különösen a mini kotrógépek és kompakt rakodók. A nehéz berendezések értékesítése is nőtt 2014-ben, de a bányászati és a kőfejtés ágazat gyengélkedett, az infrastrukturális beruházások hiánya miatt, és az orosz válságnak is áldozatul estek.

Az útépítő gépek/berendezések volt a legjobban teljesítő alágazat

2014-ben az útépítő gépek/berendezések teljes árbevétel-növekedése 19%-al haladta meg a 2013-ast. A termékcsoportokban is hasonló volt a növekedés: a könnyű tömörítő berendezések értékesítése 20%-kal nőtt, az önműködő/önjáró hengerek értékesítése meghaladta a 16%-ot, az aszfaltozó gépeké pedig 21%-al nőtt. Kevésbé barátságos a kép az épület építő gépek esetében. Ennek fő oka a két egymást követő évben csökkenő lakásépítő piac Európában, valamint a statisztikai bázishatás (2013-ban erőteljesen nőtt a kereslet a gépek iránt). A betonipari gépek értékesítése az európai piacokon 2014-ben 13%-al csökkent az előző évhez képest. A toronydaruk üzletág a betonipart követte.

Kitekintés 2015-re

2015-re nem túl rosszak a kilátások. „Úgy tűnik, hogy a fellendülés tovább fog tartani, bár a mértéke kérdéses" – mondta Popp. "Az európai építőipar fellendülőben van, és mindhárom ágazatban pozitívak a növekedési előrejelzések." A bánya és kőfejtő ágazat talán átvészelte a válságot és ösztönözheti a keresletet. Sok bizonytalanság származik a politikai válságokból, az orosz-ukrán konfliktus érinti talán legsúlyosabban az európai ipart. A fellángoló euró-válság tovább nehezíti az ügyfelek befektetési készségét. Ennek fényében a stagnálás vagy egy enyhe növekedés a legreálisabb forgatókönyv Európa számára 2015-ben.

A legutóbbi CECE Business Barométer szerint a földmunkagép és útépítő gép gyártók a legoptimistábbak, miközben a betonipari berendezés gyártók a legóvatosabbak.

 

A részletes jelentés innen letölthető: http://www.cece.eu/publications/annual-economic-report/ 

 

Forrás: CECE

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web