2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Icomos-logo-felirattal-webAz ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2006-ban elhatározta, hogy évente diplomával jutalmazza az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat. A díjazott nevét minden évben a Nemzetközi Műemléki Világnap alkalmából az ICOMOS MNB elnöke hirdeti ki.

2015. április 20-án, a Műemléki Világnapon ICOMOS-DÍJban részesültek:

Példaadó Műemlékgondozásért járó díj

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2013-ban elhatározta, hogy bemutatja azokat a legkiválóbb módszereket, amelyek a legjobban segítik a műemlékek, helyi értéket képviselő örökségi értékek fennmaradását és megőrzését.

2015-ben Példaadó Műemlékgondozásért díjban részesültek:

  • Budapest, II. kerület, Napraforgó utca 13. - laudáció és képek
  • Népi építészeti felmérő táborok program, Hild József Építőipari Szakközépiskola, Győr - laudáció
  • Fiatalok az épített és természetes környezet védelméért program, Város és Faluvédő Szövetség - laudáció

Citrom-díj 2015

A Citrom-díj kiírása szerint a díj célja bemutatni azokat a körülményeket, káros magatartásokat, amelyek következtében a műemlékek komoly veszélybe, végveszélybe kerülhetnek. Eddigi története során a Citrom-díj számos kedvezőtlen jelenségre hívta fel a figyelmet. A díj hatására több esetben sikerült megmenteni épületeket, megállítani további romlásukat. Falfestést hordozó cserére ítélt födém menekült meg a bontástól, sikerült felhívni egy-egy régi épületegyüttes értékeire a helyiek figyelmét. Már arra is sor került, hogy a díj odaítélése után több évvel az ICOMOS MNB visszakapta a citromot, mert a több évtizedig elhanyagolt épület végül megújult.

2014-ben az ICOMOS MNB az Örökség a jövőnek-Jövő az örökségnek konferencia sorozat záródokumentumaként kidolgozott szakmafejlesztési programjában a műemlékvédelemmel kapcsolatos helyzet átfogó elemzése is olvasható, kitérve azokra a feltételekre, körülményekre, amelyek közül több megfelel a Citrom-díj kiírás feltételeinek. E mellett kiragadott jelenségeket, egy emlékhez köthető eseti visszásságokat nem célszerű ez évben külön bemutatni. 2015-ben az ICOMOS MNB döntése értelmében ezért nem adja ki a Citrom-díjakat. Ezzel nyomatékkal fel kívánja hívni a figyelmet arra a szakmafejlesztési programra, ami az ICOMOS honlapjáról 2014 október óta megismerhető.

Nagy Gergely elnök szavai szerint: „A Citrom-díj célja a káros folyamatok megállítása, a kedvező fordulatok ösztönzése. Azonos céllal, mint ahogy a szakmafejlesztési program készült. Reményeink szerint az itt felvetett kérdésekben is történhetnek kedvező változások. Nem biztos, hogy a magyar műemlékvédelem megújulásának ez az egyetlen lehetséges útja, de az bizonyos, hogy az egyik lehetséges megújulási útja. Legnagyobb örömünkre szolgálna, ha a dokumentumban megjelent észrevételek legtöbbje előbb-utóbb okafogyottá válna, mint ahogy hajdan kedvező hírt jelentett a visszaadott citrom. Nem tartjuk valószínűnek, hogy a Citrom-díj hosszú távon az elkészült dokumentumunk nyomán elvesztheti aktualitását, ezért a díjban rejlő figyelemfelhívó lehetőségről nem kívánunk lemondani. Reméljük, hogy ezzel az ez évre szóló váratlan döntéssel is a szakmai megújulást segítjük."

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Forrás: ICOMOS

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web