2024. április 24., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

HelloWood-webAz utóbbi tíz év számos művészeti alkotása foglalkozott közösségek és településeinek viszonyának vizsgálatával. Példaként lehet említeni az AVL Ville-t, Joep van Lieshout kísérleti állam modelljét, Yael Bartana propagandisztikus vízióját a Wall and Towert vagy Thomas Hirshhorn bronxi gettóban a helyi közösséggel együtt épített és üzemeltetett ideiglenes kultúrházát, a Gramsci Monumentet. Ezek az alkotások más-más szemszögből vizsgálják a település, a közösség és ezek természeti, szociopolitikai és kulturális környezetének érzékeny ökológiáját. Az idei alkotótábor és szimpózium témája: Falu Projekt 2015.

2015-ben ebbe a párbeszédbe kíván becsatlakozni az alkotótábor, idei témája: Falu Projekt 2015. A Hello Wood hagyományait folytatva, a résztvevők egy az egyes modellben mutatják be a faluról alkotott közös víziójukat. A hagyományos értelmezés szerint a falu az a legkisebb település egység, ahol a közösség különböző szerepkörei építészeti formát kapnak. Kialakulásuk lassú folyamatok eredménye. A falvak szerkezete, képe saját történelmi, társadalmi, politikai és környezeti összefüggésrendszerének leképeződése.

Megfordítható-e ez a folyamat? Egy újdonsült település meg tudja-e teremteni saját idő és térbeli beágyazottságát? Létrehozható-e egy község egy hét alatt, helyszíni településtervezéssel, ahol a résztvevők az építés mesterségét és politikáját gyakorolva nem csupán élhető szerkezeteket, hanem közösséget is építenek?

A FALU PROJEKT 2015 - EGY MEGFORDÍTOTT URBANIZÁCIÓ PROPAGANDÁJA

Hagyjuk otthon a várost egy időre, foglaljunk el egy darabot a vidéki tájból és építsük fel saját településünket! Építészeket és diákokat arra kérünk, hogy hozzák magukkal a tapasztalataikat, az öröklött és a forradalmian új elképzeléseiket a faluról és nézzük meg, miként csiszolják össze ezeket a helyszín adottságai. Az építőanyag, a szomszéd telke és elsősorban a közösség céljai mind kötöttségek, amikhez képest ezek a tervek újraértelmeződnek.

A FALU PROJEKT egy hét alatt, ellenpontozva a lassan alakuló, bukolikus falu romantikáját egy működő, instant község létrehozását célozza meg. A főbb funkcionális egységeit; a közösségi tereket, lakóházakat és a piacot egy hagyományos település mintájára jelöltük ki, de a tábor során ezek egyben a szórakozás, öröm és együttlét tereivé vállnak.

A Falu Projekt nem korlatozódik pusztán a tábor idejére és helyszínére. Terveink szerint Csórom-puszta kukoricásait elhagyva, először a Kapolcsi, majd a Sziget Fesztivál időleges közössége előtt nyílik meg. Ezt követően Budapestre szállítjuk, ahol a Budapesti Design Hetet követően kapcsolódik a főváros mindennapjaihoz. A Falu Projekt egy vándorcirkusz: a témához kapcsolódó események, bulik, előadások, vitafórumok színterévé válhat, ahol párbeszédet mindig az aktuális környezet finomhangolja.

Az idei Hello Wood táborban újra 12 fa installációt készítünk el. Résztvevőknek olyan hazai és külföldi építészek vagy más művészeti területről érkező alkotók jelentkezését várjuk, akiket a Falu Projekt inspirál.

Jelentkezés

Jelentkezők köre: A táborba egyetemisták vagy már végzett, de 30 évnél nem idősebb fiatalok jelentkezését várják.

 

Jelentkezési űrlap: kitölthető itt .

 

Pályázati anyag:

I. Motivációs levél

Írd le röviden, hogy miért szeretnél részt venni a Hello Woodon és fejtsd ki a gondolataidat az idei témáról: a falu és közösségek viszonyáról, hogyan képzeled el az ideiglenes települést, milyen térkapcsolatok, szerkezeti egységek a legmeghatározóbbak, mitől válik egy település élővé stb... (max. 3000 karakter szóközökkel)

II.Portfolió

Maximum egy A3-as oldalra rendezett, az eddigi munkáidat bemutató szakmai tabló. Szeretnénk megismerkedni eddigi munkáiddal. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy esetleg részt vettél-e már hasonló projektekben, hogy milyen a problémamegoldó készséged, milyen a szokványostól eltérő munkákban vettél részt, és minden másra is, ami hasznára válhat az alkotótábornak.

Ha építettél már egy az egyes léptékű istallációt, bútort, vagy összetettebb szerkezetet igénylő makettet, kérjük azokat is mellékeld.

Fontos:Kérjük, fűzd össze ezt a két fájlt egy pdf fájlba! A fájl neve legyen: vezetéknév_keresztnév_jelentkezés.pdf

 

Jelentkezési határidő: a pályázati anyagot küldd el a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre legkésőbb 2015. május 16. éjfélig!

 

A pályázatokat legkésőbb 2015. május 21-ig elbíráljuk. Erről e-mailben értesítünk, amiben minden további tennivalóról is találsz információt. A pályázati részvétel ingyenes.

 

Mit nyújt a Hello Wood?

  • a hazai és nemzetközi építészeti és design szcénából válogatott workshopvezetőket és az általuk előkészített koncepciókat, melyek végleges kialakítása már a Te feladatod is!
  • alkotás szerepeltetése a hazai és nemzetközi sajtóban
  • a tábor idejére szerszámokat és az egyéb szükséges infrastruktúrát
  • 2 m3 tetszőlegesen gyalult faanyagot minden egyes csapatnak az alkotáshoz
  • teljes ellátást, ami tartalmazza a szállást valamint a napi háromszori étkezést
  • olyan szakmai színvonalat, mely egyedülálló módon gazdagítja portfóliódat és különleges szakmai képességeidet
  • hamisítatlan wood hangulatot és egy életre szóló közösségi élményt

 

KÖLTSÉGEK

A Hello Wood tábor non-profit kezdeményezés, amely partnereink, önkénteseink és pályázatok segítségével valósul meg, de a programok lebonyolításához a Te hozzájárulásod is nélkülözhetetlen, amelynek összege 90.000 Ft, de magyar állampolgárságú résztvevők részére idén is kedvezményt biztosítunk, így 60,000 Ft a költséged. Lesz sok építész, jó szakács, műhelyvezető, koncertek, így biztosítva lesz számodra a kiemelkedően jó hangulat, étkezés (3x), szállás, valamint a workshopokhoz szükséges eszközök, anyagok.

Fontos: amennyiben a tábort megelőző 3 héten belül visszavonnád részvételi szándékodat, a befizetett részvételi díj 20%-át felszámoljuk adminisztrációs költségként.

 

Ösztöndíj

A tavalyi év után idén is lehetőségetek van arra, hogy szociális alapon további kedvezményeket kapjatok. Az ösztöndíjban részesült jelentkezők 50% kedvezménnyel vehetnek részt a programban. Idén is 10 támogatott helyet tudunk számotokra biztosítani. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy a benyújtott szociális kérelmedet az egyetem által kiállított levéllel igazolod számunkra.

Fontos: nem kérjük a teljes dokumentációt, csupán a leadás tényét igazoló levelet. A szociális kérelem mellett a portfólió alapján választjuk ki az ösztöndíjas helyeket.

 

További információ: www.hellowood.eu

 

Forrás: Hello Wood

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web