2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

A politikai és gazdasági rendszerváltás éveit követően megszűnt a kormányzati szervezésű és államilag jegyzett építők napjának megünneplése. A szakma érdekképviseleti, köztestületi kamarái és civil szervezetei élesztették újjá az Építők Napját. Mára a kormányzat képviselői és a társadalom más érdekcsoportjai is visszatértek a minden év június elején hagyományosan megtartott építők napi rendezvényekhez.

Az Építők Napja jó alkalom a számadásra és az ágazat várakozásainak összefoglalására. Az építési ágazat helyzetét, elért eredményét a számok csak részben tükrözik. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a számok mögött az építési vállalkozók, az építési piac helyzetét elemzi. Amikor a félig teli pohár tartalmát megelégedéssel nézzük, elmondhatjuk, hogy az ágazat csaknem két éve pozitív lendületben van, az előző 6 év recessziója után bővül a termelése, növekedett a foglalkoztatottak száma, rengeteg új létesítményt adott át a megrendelőknek, különös tekintettel az unióból finanszírozott állami, önkormányzati megrendelések kapcsán. Élen járva bővítette építési-beruházásait a gépipar, az élelmiszeripar, mezőgazdaság és az idegenforgalom.

termeles-alakulasa-web

Amikor a félig telt pohár üres tartalmát aggodalommal figyeljük, szót kell ejteni arról, hogy a kínálati piacon irreálisan alacsony árú a vállalkozás, rossz az ágazat jövedelemtermelő képessége, az épületépítéseknél koránt sincs jól érzékelhető bővülés, a lakásépítő cégek vegetálnak. Ma már a verseny nem csak a munkáért, hanem a szakmunkásokért is élesen folyik. Nincs tanuló az építőipari szakmunkásképző rendszerekben, stabil alvállalkozói láncok szétestek, a szakmai műhelyek erőlködve működnek.

Vegyes, ellentmondásos az építési piacról készíthető életkép.

termeles-megoszlasa-webMilyen prognózis adható 2015. év egészére? Több száz építési vállalkozás adatait, véleményét kikérve és a KSH adatsorait is elemezve vélelmezhető, hogy az építőipar 2015. évi termelése 2 100 milliárd Ft körül várható. Ez azt jelenti, hogy az építési ágazat összességében meg tudja ismételni a 2014. évi teljesítményét oly módon, hogy az év I. félévében bővült, a II. félévben pedig havi összehasonlításban a termelési értékcsökkenés is elképzelhető. Jelenleg az ágazat rendelésállománya 35%-kal kisebb az egy évvel korábbinál. Ez a folyamat a vállalkozások szintjén nagy szóródást eredményez. Lesznek cégek, melyek akár 10%-kal is bővítik termelésüket (különösen az út- vasútépítés, vízépítés területén) és javul a jövedelmezőségi helyzetük is, más cégcsoportok pedig vegetálnak és megszűnnek. Éves szinten 6000-6500 között várható a megszűnő vállalkozások száma.

termeles-volumenindexe-web

Az ÉVOSZ prognózisa szerint nem várható, hogy 2015. évben az állam és az Önkormányzatok a 2013., 2014. évek nagyságrendjében tudnak építési-beruházási célú vállalkozási szerződéseket kötni. A korábban megkötött szerződések teljesítése fog tükröződni a 2015. évi tényszámokban. Bizonytalan, hogy a magánszféra az év második felében megrendeléseinek tudja-e pótolni a közszféra megrendeléseinek csökkenését. Az építési vállalkozók sokat várnak az unióból finanszírozott, a gazdaság fejlesztését célzó nyertes pályázatokhoz kapcsolható építési-beruházási lehetőségektől. Az idő múlásával ez már csak a 2016. évre adhat számottevőleg megrendelést, feladatot.

szerzodesallomany-web

A nemzetgazdaság tartós növekedésének biztos tartaléka a lakásügy. A recesszió éveiben a lakásépítés és lakásfelújítás történelmi mélypontra zsugorodott. A 2007. évi 36 ezer új lakás és 250 ezer felújított lakásszámmal szemben a 2014. évi holtpontról elmozduló adatok a 8 400 új lakást és mintegy 110 000 felújítást jelentettek. Az életminőséget meghatározó lakhatási körülmények javítása gazdaságpolitikai kérdés is. Megtörtént az ország lakásvagyonának felmérése és energetikai besorolása. Kérdés, hogy a Kormány milyen forrásokat tud mozgósítani, de ettől markánsabb kihívás, hogy milyen szabályozást tud kialakítani annak érdekében, hogy a 6-7 éve elhalasztott lakásépítési, lakásfelújítási feladatokhoz a lakosság számára felvállalható biztos finanszírozási háttér álljon az önerő kiegészítésére. Az ÉVOSZ felmérései szerint 3%-kos kamatozású forintalapú lakáshitel kondíció, tartósan kiszámítható feltételek mellett éri el a lakosság ingerküszöbét. Fontos számításokat végezni a lakás ÁFA csökkenthetősége érdekében.

reg-vallalkozasok-web

Azzal együtt, hogy az ágazat alapvetően nem exportorientált, az építési vállalkozók szolgáltatás-export tevékenységének bővülésére lehet számítani 2015. évben, melynek elsődleges célországai Németország, Ausztria, Benelux országok.

Europai-korkep-webA piac továbbra is alulértékeli az ágazat 2015. évi teljesítményét. Az ágazati átlagbér az év végén sem fogja elérni a versenyszféra havi bruttó átlagbérének a 75%-át.

Az ágazat előtt álló stratégiai értékű kihívások:

  • a folyamatos képzés, a szakember utánpótlás minden szinten,
  • az energiatakarékos anyagok, technológiák beépíthetősége,
  • a vállalkozások közötti együttműködési készség fejlesztése,
  • a piac túlszabályozásának elhárítása,
  • a jogszerű piaci magatartás erősítése,
  • a megrendelői erőpozíciók kivédése a vállalkozások és a létesítmények javára.

 

Koji László
 elnök, ÉVOSZ

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web