2023. december 11., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

kastely photo fenylabor 02-webMindig jó azt látni, amikor egy lepusztult, romokban álló épület helyét átveszi a felújított, szemet gyönyörködtető változata. Kiváltképp igaz ez a kastélyokra, amelyek még megviselt állapotban is sugároznak egyfajta arisztokratikus megjelenést, megidézve ezzel a régi korokat. De hogyan is zajlik egy ilyen kastély rekonstrukciója?

Magyarországon számos olyan kúriát találhatunk, amely omladozó, romos állapotban vár arra, hogy valaki a megmenekítésére siessen. Ám egy ilyen folyamat hosszú előkészítést, sok tervezést, időt, energiát és pénzt igényel. „Bármilyen jellegű rekonstrukcióról van szó, elengedhetetlen, hogy hozzáértő szakemberek végezzék el a munkát" – hangsúlyozza Patartics Zorán építész. Először szükséges egy építéstörténeti kutatás, amely egy 2-3 hónapot igénybe vevő, megalapozó munkarész, és ezután lehet meghatározni a tervezési folyamatot. „Azt már az elején fontos eldönteni, hogy a beruházás után milyen célra akarják használni a létesítményt. Az az ideális, ha a régi és az új funkció között összhang van." A szakember szerint rendkívül fontos, hogy odafigyeljenek a belső elrendezésre is, amely ugyanúgy a kastély szerves része, mint a külső megjelenés. „Úgy kell megcsinálni a rekonstrukciót, hogy az üzletileg és építészetileg is magas színvonalú legyen, és mind a tulajdonos, mind a megfelelően pozícionált célközönség számára hosszú távon értékes és használható létesítmény jöjjön létre" – hangzik el az építésztől.

Építési engedélyezési terv, teljes körű kiviteli terv, belsőépítészeti tervezés, engedélybeszerzés – ez mind-mind szükséges egy kastély rekonstrukciójánál. A kivitelezéssel együtt összességében kb. 1,5-2 év alatt valósítható meg mindez. „Fontos kiemelni, hogy történelmi épület esetében a tervezésben és a kivitelezésben is az átlagosnál nagyobb, illetve attól eltérő szakértelem lehet szükséges, hiszen speciális szakismeretek igénye merülhet fel, mint pl. a mállott kőelemek konzerválása vagy díszműbádogos szerkezetek újragyártása stb."– mondja Patartics Zorán.

Nemrég hasonló, teljes körű felújításon esett át a Tolna megyei Bölcske-Szentandráspusztán található Szent András Kastély is. A 19. század közepén épült, klasszicista stílusú kúria sokáig érintetlenül, romos állapotban állt, mígnem magánkézbe került. Az új tulajdonos a felújítás során arra törekedett, hogy a kastély az eredeti formáját megtartva kelhessen új életre, az eredmény pedig egy letisztult stílusú, az antik és a modern stílusjegyeket igényesen vegyítő épület lett. A szálláshelyként és tréning-, valamint esküvői helyszínként is igénybe vehető, pezsgőpincészettel is rendelkező Szent András Kastély május 20-án nyitotta meg újra a kapuit.

 

Forrás: Ferling PR

 

Eseménynaptár

December 2023
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web