2024. június 24., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az új OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) fogalomtárában megtalálható egy rövid definíció: „Tűzállósági határérték: a vonatkozó műszaki követelménynek megfelelő tűzállósági vizsgálat kezdésétől számított, a vizsgált építményszerkezet valamely tűzállósági határállapotba kerülésének eléréséig eltelt idő órában vagy percben."

Egy laikus számára ez igen nehezen értelmezhető definíció, márpedig a szendvicspanelek összehasonlításában fontos, hogy ne csak az árakat hasonlítsuk össze, hanem a teljesítményeket is.

Márpedig a szendvicspanelnek három fontos teljesítménye van:

  1. hőszigetelési érték (U érték)
  2. tűzvédelmi osztály
  3. tűzállósági határérték.

A hőszigetelő érték és a tűzvédelmi osztály többé kevésbé könnyen értelmezhető tulajdonság. Az U érték minél alacsonyabb annál jobban szigetel a szendvicspanel. A tűzvédelmi osztály esetében az A1 nem éghető és az F gyúlékony terméket jelent. Ezek a kategóriák között, minél közelebb van a szendvicspanel osztálya az A1 kategóriához annál több épület típushoz használható.

Tűzállósági határérték: Az a percben kifejezett időtartam, ami a tűz keletkezésétől számítva eltelik minimum, hogy valamilyen esemény a szendvicspanelen bekövetkezzen.

R – teherhordó képesség: A tűz keletkezésétől számítva hány percig tartják meg a teherhordó képességüket. Ez az érték a tetőpaneloknál fontos.

E – integritás: A szendvicspanelek egymásba toldva a tűz keletkezésétől számítva hány percig képesek ellenállni a tűznek anélkül, hogy a csatlakozásnál a tűz, vagy a forró gázok átjussanak a tűzzel nem terhelt oldalra.

I – szigetelés: A tűz keletkezésétől számítva hány percig nem melegszenek át annyira, hogy a hőhatás miatt továbbterjedne a tűz a szendvicspanellel elválasztott térbe.

Tehát egy szendvicspanel annál biztonságosabb egy tűz esetén, minél tovább áll ellen a tűzhatásnak, azaz, minél nagyobb a REI szám (illetve EI szám oldalpanelek esetén). Ennek tudatában már egyértelmű, hogy nem mindegy milyen szendvicspanelt választ a tetőre vagy oldalfalnak.

2015-julius-web

A Metál-Sheet Kft. gyártja a tűzállóság szempontból biztonságosabb PIR habos és ásványgyapotos szendvicspaneleket is. Kérje értékesítő munkatársaink segítségét, akik mérnöki tudásukkal hasznos tanácsokat adnak, hogy a megfelelő szendvicspanelt válasszák terveik megvalósításához.

 

További információ: www.metal-sheet.hu

 

Forrás: Metal-Sheet Kft.

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web