2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Javában zajlik a fesztiválszezon Magyarországon, a különböző kulturális, zenei és gasztronómiai rendezvények pedig jelentős lökést adnak az adott környék nyaralóbérleti piacának is – derül ki az OTP Ingatlanpont helyzetértékeléséből. A Balatonnál egyre többen vásárolnak kiadási céllal nyaralót.

Nagy lökést adnak a nyaralóbérleti piacnak az egyre csak szaporodó zenei, kulturális, gasztronómiai rendezvények, amelyek jelentős többletkeresletet generálnak a szálláshelyeket kiadó ingatlantulajdonosok számára, és az árakra is érezhető hatást gyakorolnak – derül ki az OTP Ingatlanpont helyzetértékeléséből. „A nagyobb vidéki fesztiválok – mint például a jelenleg is zajló soproni Volt, a zamárdi Balaton Sound, vagy éppen a tokaji Hegyaljának – esetében a helyi szállodák és panziók mellett a fennmaradó szállásigényeket nagyrészt a nyaraló-, üdülő- és lakásbérlések fedezik. Ilyenkor a szokásos árnál 10-15 százalékkal többet is elkérhetnek a tulajdonosok a pár napos bérletért" – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Mivel Sopronban kevés a nyaraló vagy üdülő, inkább családi házat, lakást vagy szobát vesznek ki azok, akik néhány napra, esetleg egy hétre szeretnének bérelni maguknak szállást a Volt fesztiválra. A tapasztalatok szerint még most is vannak szabad helyek a városban és a környező településeken" – osztja meg tapasztalatait Bogár András, az OTP Ingatlanpont Északnyugat Magyarországért felelős régióvezetője. Az árak változók, egy családi házat a fesztivál teljes időtartamára 50 ezer forintért lehet kibérelni, szobát vagy kisebb lakást fejenként és éjszakánként már 2-3 ezer forinttól lehet találni, az ár a tartózkodás idejének és az elszállásolandók létszámának függvényében változhat. „A rendkívül élénk kínálat ellenére sok helyi ingatlantulajdonos azonban ódzkodik attól, hogy fesztiválozóknak adja ki üdülőjét, lakását, attól tartva, hogy esetleg leamortizált állapotban kapja majd azt vissza" – árnyalja a képet a régióvezető.

Míg Sopronban még a fesztivál ideje alatt sem reménytelen szállást találni, addig Zamárdiban ez szinte lehetetlen küldetés. „Két héttel a Balaton Sound kezdete előtt már csak a szálláshelyek 5-7 százaléka szabad a rendezvények idejére" – számol be Simon Amarilla, az OTP Ingatlanpont Balatonért felelős régióvezetője. Tapasztalatai szerint az ingatlantulajdonosok magasabb áron hirdetik meg ezt az időszakot, ám a rendezvény időpontjának közeledtével már rugalmasabb az árképzés, egyedi alkukat, vagy akár meghirdetett csomagajánlatokat lehet találni a kínálatban. „Akinek sikerült időben szállást foglalnia, az fejenként és éjszakánként 3700-5000 forintért találhatott magának szállást" –mondja a régióvezető.

A nyaralóbérlés elsősorban a fiatalok, baráti társaságok, illetve a nagycsaládosok körében népszerű, a tapasztalatok szerint ezt a megoldást nagy átlagban legalább 3-4 éjszaka és 4 főnél nagyobb társaság esetén szokták favorizálni, az ennél rövidebb időszakra szóló, vagy kisebb létszámú társaságok által történő foglalások elsősorban a rendezvényturizmus eredményei. A piac az ország hagyományos üdülőövezeteire, illetve turisztikailag frekventált környékeire koncentrálódik. „A Balatonnál elsődleges szempont a tótól való távolság, így a parttól több mint 3-4 kilométerre található kertvárosi részekben már nem egyszerű nyaralót kiadni. Gyakorlatilag minden típusú ingatlanra létezik kereslet, nagyon kedveltek például azok az egyéni nyaralók, amelyek kis telken, önálló házként funkcionálnak, általában 2 hálószobával rendelkeznek, 60 négyzetméter körüli alapterülettel, 4-6 fő elhelyezésére kényelmesen alkalmasak. Nem keresettek viszont már a 300 négyzetméter körüli nagy házak, amelyek minden szintjén minden használható négyzetméterét valahogy szobává alakították. Alapvető elvárás a legegyszerűbb környezetben is a tisztaság, a világos szobák, külön tusoló és mosdó" – mondja a trendekről Simon Amarilla. Újra hódit a tónál a vízparti, új építésű fejlesztéseken való üdülőapartman bérbeadása, sokan vásárolnak ilyen okból ingatlanokat. „Nem véletlen, hogy a Balaton környéki eladások közel 10 százaléka már befektetési céllal történik" – számol be a régióvezető.

Győr-Moson-Sopron megyében a jelenleg is zajló Volt fesztiváltól függetlenül is élénk az üdülőbérleti piac. „Főként a Fertő-tónál, illetve a mosoni Duna környékén találhatók nagy számmal nyaralók, üdülők, amelyeket a tulajdonosaik előszeretettel adnak bérbe tavasszal, nyáron és ősszel azokban a periódusokban, amikor nem használják őket. A tónál jellemzően előforduló faházakat napi 5 ezer forinttól lehet már bérelni 4 főre, a komolyabb, kertes téglanyaralók 10-15 ezer forinttól érhetők el naponta, de ezek már 6-8 fő kényelmes elszállásolására is alkalmasak" – mondja Bogár András. A régióvezető szerint a térségben 10-15 évvel ezelőtt sokan vettek befektetési, kiadási céllal üdülőt, jellemzően a Fertő-tó határhoz közeli részén, ez azonban manapság kevéssé jellemző az általános gazdasági feltételek, illetve a hitelszűke következtében.

Forrás: OTP

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web