2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Vállalati és civil összefogással újult meg az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika ambuláns és betegfelvételi részlege

Bokay 1-web100 millió forintos összértékű beruházás I. ütemeként újult meg a 65 ezer járó és 6 ezer fekvő beteget ellátó Bókay klinika ambuláns és betegfelvételi részlege. A hazai vállalatok, civilek és alapítványok támogatásával és önkéntes munkájával megvalósuló projekt következő fázisában – amely beruházás értéke ugyancsak meghaladja majd a 100 millió forintot - a klinika egyedülálló sürgősségi osztállyal is bővül. A felújításkor a belső tereket olyan – a Rigips támogatásaként felajánlott több mint 1000 m2 – gipszkartonnal borították, amely speciális hangszigetelő hatása okán megakadályozza az egyes vizsgálók közötti áthallást.

Megújult az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika ambuláns és betegfelvételi részlege, amely egy nagyobb átalakítás első fázisa. Ebben az ütemben megszépültek a betegvizsgálók és az ambuláns helyiségek, amelyek szín- és formavilágukban a gyerekek igényeihez igazodnak. A felújítást a Rigips 1000 m2 speciális gipszkartonnal támogatta, amelynek segítségével hangszigetelt vizsgálókat alakítottak ki. Alacsonyabb lett az átszűrődő zaj, valamint a jövőben a gyerekek egészségesebb helyiségekben várakozhatnak és gyógyulhatnak, mivel a kórház felújított részlegét olyan gipszkartonnal borították be, amely képes kiszűrni a levegőből a formaldehidet.

A formaldehid mindenhol jelen van: a takarítószereken kívül a festékekből, a furnérlemezekből, a szigetelésekből, a textíliákból, a ragasztókból, valamint a szőnyegekből és bútorokból, sőt még a számítógépekből és a nyomtatókból is a zárt helyiségek levegőjébe kerülhet.

A formaldehidet a WHO emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette. A formaldehid belélegezve jut a szervezetbe, elsősorban az orrnyálkahártyán keresztül, irritálja a szem és a felső légutak nyálkahártyáját. Jellemző tünete az égő, viszkető szem, szúró érzés az orrban és a torokban, vízszerű orrfolyás vagy az orr eldugulása, tartós inger hatására fejfájás, fáradtság, rossz közérzet. Nagyobb koncentrációja az asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat.

Az Activ Air technológiával készült gipszkartonok alkalmazásával akár 70%-kal csökkenthető a helyiség levegőjének formaldehid mennyisége. Ráadásul ennek a technológiának köszönhetően a levegőben található formaldehid az egészségre ártalmatlan anyagokká alakul, és semmilyen káros anyag nem kerül vissza a levegőbe. A beépített gipszkarton – többszöri felújítás és átfestés után is – akár 50 éven keresztül ugyanolyan hatékonysággal működik – mondta el Piros Attila, a Rigips ügyvezető igazgatója. – Felelős vállalatként számos kórházi és iskolai felújítást támogatunk, kiemelten fontosnak tartjuk a gyermekek egészségének védelmét, ezért örömmel csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez. A projekt folytatásaként részt veszünk a sürgősségi osztály kialakításában is."

Bokay 2-webA tiszta levegőjű helyiségek kialakításán kívül kiemelt szempont volt a váróterem és a vizsgálószobák hangszigetelése is. „Fontos hogy a kórházba érkező gyermekek és szüleik komfortosabban érezzék magukat a klinika falai között, ezzel szorongásukat csökkenteni tudjuk. A hangszigetelő gipszkarton minimalizálja az egyes vizsgálók között átszűrődő vagy a váróterembe kihallatszó zajokat. Már az első időszak tapasztalatai is azt igazolják, hogy jelentősen kisebb a zajterhelés a kórházi rendelések alatt, és ennek előnyeit nemcsak kisbetegeink és szüleik, de munkatársaink is egyaránt élvezik" – hangsúlyozta dr. Szabó Attila, a klinika igazgatója.

Mivel a felújítás idején is folyamatosan fogadta a kórház a betegeket, olyan építészeti megoldásokra volt szükség, amelyeket gyorsan és környezetkímélő módon lehet alkalmazni.
A projekt egészségügyi jellege, a nagyszámú gyermek és a klinika zavartalan 0–24 órás működése miatt kiemelten fontos szempont volt, hogy viszonylag rövid építési idejű, tiszta technológiájú, a kapcsolódó szakágakat rugalmasan kiszolgáló rendszert alkalmazzunk olyan anyagok használatával, amelyek károsanyag-kibocsátása, - kipárolgása minimális, ugyanakkor az alkalmazandó fertőtlenítőszereknek ellenáll. Míg például egy tégla válaszfalnál a festésig legalább 7 nap száradási idő szükséges, a gipszkartonnál egyetlen nap után folytathattuk a munkálatokat. Ez jelentősen lerövidítette a felújítás idejét" – ismertette Törőcsik Ferenc a tervezési feladatokat ingyenesen elvégző Platinium Group kreatív-igazgatója.

A több cég összefogásával és a tervezők, valamint a kivitelező szakemberek önkéntes munkájával megvalósuló felújítás eredményeként gyerekbaráttá tették a mosdókat is, amelyekben a hangszórókon keresztül minden információ eljuttatható az ott tartózkodók számára. Ezen kívül kialakítottak egy elektronikus visszajelző rendszert a szülők számára, amelyen információk láthatók a klinikáról, és hamarosan felkerülnek rá a klinika dolgozói által írt, az otthoni betegellátásról, a sürgősségi helyzetek megoldásáról szóló könyv egyes fejezetei is.

A most átadott ambuláns részleg csak az első szakasza egy nagyobb átalakítási munkának, melynek során elkészül majd egy egynapos sürgősségi gyermekellátó rész is.
Az új egységben valamennyi sürgős esetet – egyebek között újraélesztést, asztmás rohamot, fulladást, kiszáradást és heveny fertőzéseket is – képesek lesznek ellátni, de kisebb beavatkozásokat is végeznek majd. Az új osztályon hatágyas kórterem, több vizsgáló, újraélesztő egység, illetve a fertőző betegek számára elkülönítő is lesz, a tervek szerint így hatékonyabb és gyorsabb ellátást tesz lehetővé" – ismertette a további terveket dr. Krivácsy Péter, a sürgősségi projekt vezetője. Hozzátette: az osztály a betegellátáson kívül az oktatásban is fontos szerepet tölt majd be, hiszen a medikusok számos gyakorlati ismeretre tehetnek szert a sürgősségi ellátásban.

 

 Forrás: PR-ego Kommunikációs Ügynökség

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web