2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Lezárult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által szervezett DEMO egészségtudatos design és művészeti tábor a Királyréten, ahol ízelítőt kaphattunk a tábor őrületesen jó  hangulatából és a 9-14 éves gyerekek és csoportvezetőik által készített igényes és kiválóan megtervezett tárgyakból.

Az eseményen a gyerekek biztató és komoly szakmai hozzászólásokat kaptak a háromtagú zsűritől: Rubóczki Erzsébettől a Magyar Építész Kamara hivatalos lapjának az Építész Közlöny - Műhelynek a főszerkesztőjétől, Kovács Dánieltől a hg.hu főszerkesztőjétől és Garai Pétertől, az Építészfórum építész-szerkesztőjétől. A tábort követően az alkotások egy része a Győrkőcfesztiválon lett kiállítva, ahol a HINTALÓ újabb, hivatalosan akkreditált rekordot döntött: 2696 embert hintáztatott meg 9 óra leforgása alatt.

A MOME DEMO Tábor zárórendezvénye és az elkészült művek bemutatása igazi élményt jelentett még a sok kiállításon és bemutatón edződött közönség számára is. A különbség más eseményekhez képest inkább az volt, hogy az egész bemutató telített volt humorral és vidámsággal.

Divatbemutató, modell a kifutón - fotó: Böröcz AndrásAz esemény kezdetén, a divatbemutatón felvonultak a gyerekek mini-kollekciói, amelyek a divathetek haute-couture show-it idézték fel, különösen az erdei állatvilágot felelevenítő maszkokkal kiegészítve. A divatbemutató után megtekinthették a fából készült ékszereket, amelyek a zsűri szerint bármelyik design vásáron megállnák a helyüket. Mindkét kollekció arról tett tanúbizonyságot, hogy friss szemlélettel és fantáziával egyszerű anyagokból is lehet nagyszerűt alkotni.

Az építész-formatervező workshop Huszár András és Berta Barna DEMO szakmai koordinátorok vezetésével bemutatta fából készült Padintáit, amelyek használat közben a vidámparkot idézik fel leginkább, hiszen hintázás közben magasra repítik a rajta játszókat. A stop-motion animációs filmek, amelyek nem mindennapi technikával ismertették meg a gyerekeket, valóban lenyűgözőek voltak, szinte szóhoz sem jutott a zsűri, amikor meglátták a gyerekek által készített több részes anyagot.

A fotó-workshop vezetője, Turós Balázs elmondta, hogy a gyerekek hamar ráéreznek az analóg technikára és valóban, gyönyörű felvételeik tanúskodnak a fiatalok különleges látásmódjáról.

A szilikát workshop, Erdei Viktor vezetésével, Gaudi stílusát idéző csobogót készített Zsolnay-csempék felhasználásával. A jelenlévők közül ezt többen szívesen hazavitték volna a kertjükbe. Szintén a fa-építészeti workshop keretében készült el Szőke Gábor Miklósnak, a tábor vendég-szobrászművészének, vezetésével a rá oly jellemző falovak kisebb verziója a Hintaparipa, amely HINTALÓ társával együtt a DEMO Tábort követő napon Győrbe vágtatott, hogy világrekord kísérletet tegyen Magyarország legnagyobb gyerekrendezvényén, az 5. Győrkőcfesztiválon.

Szőke Gábor Miklós és csapata a készülő Hintaparipával - fotó Böröcz András

Padinta "működés" közben - fotó: Böröcz AndrásA Győrkőcön a táborban készült interaktív szobrokat a Padintákat is bemutatták. A DEMO Tábor hírét Szőke Gábor Miklós szobrászművész és Huszár András építész közös art & design játszóterükön öregbítették, amely a jövőben megvalósításra kerülő vidámparkjuk próba verziójának tekinthető. A játszóteret a Hinták Földjének nevezték, ahol 4 Padinta, 1 gálya, a Hintaparipa, a 11 méteres óriás HINTALÓ, egy Hintayo és további két korábbi hinta sorakozott fel.

A rendezvényen akkreditált rekord született, amely szerint a monumentális HINTALÓ megdöntötte hivatalosan is az országos rekordot mint az ország legnagyobb emberi erővel működő hintalova, melyen a számlálás szerint 9 órán belül 2696 ember hintázott.

Forrás: zerocom

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web