2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

BAU2017 pl0081Több mint 250 000, ebből rekordszámú, mintegy 80 000 fő külföldi látogatóval sikeres kiállítást zárt a szakvásár. 45 országból mintegy 2120 kiállító várta az érdeklődőket 2017. január 16-21. között a müncheni vásárközpontban.

Magyarországról 8 cég vett részt kiállítóként a vásáron. Külföldről a legtöbb látogató Ausztriából (11.520 látogató), Svájcból (5243 látogató) és Olaszországból (5013 látogató) érkezett. Az EU-n kívülről a top 10 látogatót adó országok között ismét ott volt Törökország (3055 látogató), Oroszország (2868 látogató) és Kína (2235 látogató).

A Messe München a szakvásár keretében jelentette be a „FENESTRATION CHINA" többségi tulajdonának megvételét, amely Kína legjelentősebb ablakokat, ajtókat és homlokzati megoldásokat bemutató kiállítása, és melyet legközelebb 2017. november 7–10. között rendeznek meg Sanghajban.

BAU2017 pl0608Itt mutatkozott be az új német ernyőszervezet, a Szövetségi Egyesület az Energiahatékony Épületburokért (Bundesverband Energieeffiziente Gebäudehülle – BuVEG – Die Gebäudehülle). Az épületburok jelentős potenciállal bír a megfelelő városi kultúra, a lakó- és irodahelyiség kialakításában, valamint nagymértékben hozzájárul az energiahatékony és környezettudatos építéshez.

Az egyesületet az épületburokban rejlő lehetőségek hatékonyabb kiaknázása érdekében hozták létre a területhez kapcsolódó jelentősebb vállalkozások és egyesületek. A vásáron tartott bemutatkozó sajtótájékoztatón kihangsúlyozták, hogy rendkívül fontos e területen is a közös hang megtalálása, az egységes fellépés, az új és innovatív megoldások kifejlesztése. Az alapítók között megtalálható a BASF, az FMI Fachverband Mineralwolleindustrie, a Saint-Gobain Isover, az Industrieverband Hartschaum (IVH), az IVPU – Industrieverband Polyurethan-Hartschaum, a Knauf Insulation, a Deutsche Rockwool, a Schüco, a Sto, az URSA és a Velux Deutschland.

Forum-HallA4-hallgatosagElégedettségi felmérések

A kiállítókat megkérdező Gelszus piackutató intézet felmérése is bizonyítja, hogy a BAU a szektor első számú kiállítása. A kiállítók mintegy 98%-a ítélte kitűnőnek-jónak a kiállítást, 95%-uk pedig piacvezetőnek értékelte azt. A kiállítók 95%-a a vásár minőségét, míg 91%-uk a látogatók nemzetköziségét értékelte kitűnőnek.

Kevésbé meglepő, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetet a kiállítók 2017-ben jobbnak értékelik (91%), mint 2015-ben (81%). A felmérés bizonyította azt is, hogy a konkrét üzletkötések is jobbak voltak a 2015-ös kiállításhoz képest. Szinte minden kiállító (98%) részt kíván venni a szakkiállításon 2019-ben is.

A látogatók 98%-a értékelte kitűnőnek-jónak a kiállítást, 96%-uk a két év múlva esedékes BAU-ra ismét el akar jönni. 98%-uk a kínálat szélességét és teljeskörűségét, míg 95%-uk a piacvezetők jelenlétét ítélte kitűnőre-jóra. Az összes kategóriában 90-100% között mozgott a látogatók elégedettsége. A látogatók 95%-a volt szakmabeli, 62%-uk vezető pozícióban.

Témák

A vásári események fókuszában két fő téma állt. Az egyik: milyen mértékben fogja a jövő építészetét befolyásolni a digitalizáció. Ennek részeként megjelentek a BIM (Building Information Modeling) megoldások. A másik domináló téma: smart építőelemek és rendszerek, amelyek meghatározott tulajdonságokkal rendelkeznek, és reagálnak a külső hatásokra, az ujjszkennerrel ellátott ajtókilincstől az energiatermelő homlokzatokon át egészen azon rendszermegoldásokig, melyek összekapcsolják az okos otthonokat.

Kísérő programok

Forum-HallC2A három vásári fórumot a C2, A4 és B0 csarnokban rendezték, kvázi a kiállítók mellett, így a látogatók könnyen és ingyenesen vehettek részt a nívós szakmai előadásokon, amelyeket az építészet, a kutatási terület és építőipar elismert szakemberei tartottak. Az előadások anyaga a BAU fő témáihoz kapcsolódott, mint a tervezés és építés digitalizációja, a moduláris építés vagy a „smart", továbbá hangsúlyt kaptak a felújítás és modernizálás praktikus megoldásai is.

Az Építészet Hosszú Éjszakája

LangeNachtDerArchitektur 0031A BAU csúcspontja ismét az Építészet Hosszú Éjszakája volt. Több mint 35 000 látogató vett részt január 20-án, pénteken este a rendezvényen, melynek keretében München építészetileg 70 kiemelkedő épületét lehetett az éjszakai kivilágításnál megtekinteni. Tizenegy útvonal közül lehetett választani, melyek meghatározott pontoknál metszették egymást, lehetőséget nyújtva a résztvevők számára egyedi útvonalak bejárására is. Az újonnan megtekinthető épületek között szerepelt például a BMW logisztikai adminisztrációs központja, az evangélikus Szent Lukács-templom a Mariannen Platzon és a műemléki védettségű reptéri irányítótorony.

Részletek: www.lange-nacht-der-architektur.de

Díjak

BAKA-gyoztesek-miniszterasszonnyalA kiállítás keretében ezúttal is számos építészeti és termékdíjat kiosztottak, mint például az AIT Innovációs Díjat és a BAKA-Díjat.

BAKA-díj

A hetedik alkalommal megrendezett verseny fővédnöke Dr. Barbara Hendricks miniszterasszony (a Környezet, Természetvédelmi, Építési és Reaktorbiztonsági Szövetségi Minisztérium – das Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz, Bau und Reaktorsicherheit), támogatói pedig a BAKA Bundesverband Altbauerneuerung e.V. (Szövetség a régi épületek felújításáért) és a Messe München volt.

BAKA-Quick-mix-GruppeElső díjban részesültek:

  • quick-mix Gruppe GmbH & Co. KG – SCHWENK TRI-O-THERM M tisztán ásványi, hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező könnyűvakolat
  • Remmers GmbH – MB 2K multifunkcionális vízszigetelő
  • Schöck Bauteile GmbH – Schöck Isokorb® R a balkonok hőhíd-mentes felújításához

BAKA-Remmers-MB2KBAKA-Schock-Bauteile

Az összes díjazott részletes bemutatása elérhető a www.innovation-altbau.de honlapon.

Archi-World-Academy-winner-groupArchi-World Academy

A BAU már harmadik alkalommal hirdette meg az Archi-World portállal együttműködve az Archi-World Academy-t, melynek nyerteseit a kiállítás alatt jelentették be. A több mint 1500, a világ minden tájáról érkező építészhallgató pályázó közül kiválasztott tizenkét nyertes hat hónapos gyakorlaton vehet részt vezető nemzetközi építészeknél. További részletek és a nyertesek a http://www.awacademy.org/index.html linken tekinthetők meg.

A jelentős érdeklődésre reagálva a BAU 2019. január 14–19. között már két új csarnokkal kibővülve, mintegy 200 000 négyzetméteres területen várja majd az érdeklődőket.

 

További információ: www.bau-muenchen.com

 

Fehér Tivadar

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web