2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Szerelvenybolt logo wA 2015/1188/EU kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől csak az ErP szabályozásnak megfelelő, 86%-os szezonális hatásfokot teljesítő kazánok szerelhetők fel. Milyen szabály vonatkozik a társasházakra, mit tehetnek a családi házban élők, és melyek a legújabb kondenzációskazán-megoldások? Többek között ezekről kérdeztük Patonai Rolandot, a Szerelvénybolt Kft., épületgépészeti áruházlánc tulajdonosát.

A társasházban élők esetében tavaly született egy könnyítés a max. 10 kW-os fűtőkészülékekre és a max. 30 kW névleges teljesítményű kombi kazánokra: ők 2018-ig kaptak haladékot. Ez mit jelent pontosan?

Patonai Roland: Azokban a társasházakban, ahol a kazánok több kiállással rendelkező égéstermék-elvezető rendszerbe, azaz gyűjtőkéménybe csatlakoznak, lehetőség van még az ErP címkével ellátott hagyományos készülékek telepítésére. Ennek oka, hogy a gyűjtőkéményeknél nem telepíthető egyszerre nem kondenzációs és kondenzációs működésű készülék, így ha valakinek elromlik a kazánja, és kondenzációsra cserélné, minden lakó köteles lenne megcsináltatni ezt a több százezres átalakítást. De ez a kivétel csak a hagyományos készülékekre vonatkozik.

Mi a helyzet a turbós kazánnal rendelkező, társasházban élők esetében?

P. R.: Nekik idén februárig nem volt gyakorlati megoldás erre a fogós helyzetre, a kazángyártók viszont igyekeztek a lehető leggyorsabban reagálni a szabályozásra. Így februártól már nálunk is kapható olyan ErP címkével ellátott készülék, mint a Biasi Turbo zárt égésterű kombi kazán, amely megfelel az EU-s rendeletnek. Ennek felszerelése is engedélyhez kötött, mert a gravitációs gyűjtőkéménynek rendelkeznie kell kondenzáló égéstermék-elvezetésre történő engedéllyel, illetve kondenzátum-elvezetésre is alkalmasnak kell lennie.

Biasi Turbo Epitestechnika wA gyűjtőkémények többsége jelenleg is megfelel ezeknek a feltételeknek, így a kémény méreteztetése és a helyi kéményseprő vállalattal történő átvetetés után felszerelhetők ezek a típusú kazánok. Fontos megjegyezni, hogy a gyűjtőkémény osztatlan közös tulajdonnak minősül, tehát a készülékcsere megkezdése előtt a többi tulajdonos engedélye is szükséges.

Mit tehetnek a családi házban élők, akik hagyományos gázkészülékkel fűtenek?

P. R.: Nekik továbbra sincs választásuk, ha már nem javítható a korábbi berendezés, kondenzációs kazánt kell beszerelniük, ami magával vonja a kéményátalakítást is.

Hova fordulhatnak segítségért a vásárlók?

P. R.: A legjobb, ha egy tervezéssel és engedélyeztetéssel foglalkozó szakembertől kérnek tanácsot, de sokszor tapasztaljuk, hogy a vásárlók egyáltalán nincsenek még tisztában a szabályozás részleteivel. A Budaörsön, Soroksáron vagy épp Dunakeszin lévő üzletünkben is rengetegszer fordul elő, hogy kollégáink nyújtanak részletes tájékoztatást, és a webáruházunkban lévő online chat felületünkön is rendszeresen segítjük vevőinket a megfelelő kazán kiválasztásában.

Említette, hogy a kazángyártók újabb és újabb megoldásokkal rukkolnak elő. A kondenzációs készülékeknél milyen új fejlesztések jelentek meg?

P. R.: Az új kazánok már az okosotthonok kialakítását támogatják, nálunk is kaphatók az Ariston okostelefonnal vezérelhető, energiatakarékos kondenzációs kazánjai, melyekkel a reggel beállított termosztát hőfokot hazaérkezésünk előtt pár órával feljebb vehetjük a mobilunkról vagy tabletünkről irányítva. A szervizpartnerhez bekötött készülékek pedig távdiagnosztikával sokkal gyorsabban és egyszerűbben szervizelhetők.

Ariston Net Epitestechnika w

Hol tart most a kondenzációs kazánok ára?

P. R.: A tavalyi év második felére kb. 5-7 százalékot csökkent, mivel nagy számban jelentek meg a piacon az olcsóbb kategóriájú kondenzációs kazánok. A legtöbben még mindig a belépő szintű 220–260 ezer forintos kategóriát keresik.

 Lablec Epitestechnika w

További információk és legújabb EU-s szabályozásnak megfelelő készülékek a Szerelvénybolt Kft. weboldalán: www.szerelvenybolt.hu

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web