2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

skillco-logo-horizontal rgbAz Európai Unió több tagállamában is egyre nagyobb problémát jelent az építőipari szakember-utánpótlás biztosítása. Az építési ágazat 2015-ben az EU teljes GDP-nek 8,5%-át adta. Több mint 14 millió munkavállalót foglalkoztatott, és az ágazat 3,2 millió vállalkozásának többsége 20 főnél kevesebbet foglalkoztat. Az ágazatot a munkaerő nagy mobilitása és a változó munkakörülmények (például az időjárási körülmények) jellemzik. Az építőipari szakmák nem túl népszerűek a fiatalok körében, és rendkívül magas az iskola-, illetve a pályaelhagyók aránya. Az ágazat azonban kritikus szerepet tölt be a „zöld", azaz környezettudatos politikákban is, mivel az EU teljes energiafelhasználásának 40%-áért az épített környezet felel.

A fentiek alapján a foglalkoztatottakra vonatkozó képzettségi követelmények előrejelzése, a szakképzési rendszerek adaptálása, valamint az ágazatban dolgozók képzettségi hiányosságainak megszüntetése egyaránt kulcsfontosságú feladat.

A Szlovén Építőipari és Építőanyag Kamara (CCIS CCBMIS) által koordinált és az Erasmus+ Partnerség Program anyagi támogatásával megvalósuló SKILLCO projektben a német, magyar és szlovéniai építőipari munkaadói szervezetek és szakképző intézmények mellett az EU építőipari munkáltatóinak ernyőszervezeteként eljáró Európai Építőipari Szövetség (FIEC) vesz még részt.

A projekt fő célkitűzése a partnerországokban tapasztalható képzettségi hiányosságok, valamint az előre jelzett képzettségi igények feltárása és összevetése, és ezek figyelembe-vételével olyan tanulási egységek (modulok) meghatározása és kidolgozása, melyek egyrészt integrálhatók a partnerországok meglévő ágazati szakképzési tanterveibe, másrészt a felnőttképzésben is felhasználhatók.

A projekt első lépéseként az ágazatra jellemző képzettségi hiányosságok feltérképezésére a partnerek két eltérő kérdőívet állítottak össze. Az egyiket a szakiskolák küldték ki a korábbi tanulóik számára, a másikat pedig a munkaadói szervezetek a tagszervezeteikhez jutatták el.

Az ÉVOSZ által kiküldött kérdőívekre harminchat építési vállalkozó küldte meg válaszát. A válaszok kiértékelését követően 2017. április 12-én az ÉVOSZ szakképzési bizottsága tagjainak részvételével egy un. fókuszcsoport megbeszélésre került sor, ahol a résztvevők megvitatták és meghatározták azokat az általuk legfontosabbnak tartott szakterületeket, amelyeknek a szakképzés tematikájába történő integrálását kezdeményezni fogják. Ezt követően a partnerek összevetik az egyes tagországok előterjesztéseit, és ez alapján a 2017 júliusában a kecskeméti Gáspár András Építőipari Szakiskolában tartandó projekttalálkozón véglegesítik majd a kidolgozandó szakképzési egységek (modulok) körét.

A 2016 novemberében induló projektben ezt követően országonként egy-egy szakiskolai, illetve felnőttképző pilot projekt kerül megvalósításra. Majd ezt követően a tanfolyamok tapasztalatainak figyelembevételével kerülnek a képzési modulok véglegesítésre. Az Erasmus+ Partnerség projekt keretében megvalósuló hároméves projekt 2019 végén zárul.

 

eu flag co fundedPete Zoltán
ügyvezető igazgató helyettes
ÉVOSZ

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web