2024. április 24., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

„A fenntarthatóság iránt elkötelezett építészetért" mottót magáénak valló ALUKÖNIGSTAHL Kft. a SCHÜCO cég kizárólagos hazai képviselőjeként kiemelten fontosnak tartotta, hogy a SCHÜCO photovoltaikus rendszereinek biztosításával hozzájáruljon az Odoo project megvalósításához.

 

Az Odoo projekt aktív energiatermelése

 

A tervezési folyamat során napelemes szimulációk készültek, melyek egyaránt figyelembe vették a verseny helyszínére, Spanyolországra valamint az esetleges utóhasznosítás érdekében a Magyarországra vonatkozó áramszolgáltatási előírásokat és besugárzási valamint hőmérsékleti adatokat.

A tervezés során kiemelt szempont volt, hogy az épület felületein lehetőség szerint minél több elektromos áramot előállító rendszert helyezzenek el, hiszen a többlet elektromos áramot az épület jól tudja hasznosítani. A versenykiírás a rendszerteljesítményt 10kWp-re maximálta.

A több mint másfél évig tartó számítások és vizsgálatok eredményeként a ház tetőszerkezetére 7,14 kWp monokristályos, míg a nyári konyha homlokzati falára 1,89 kWp vékonyrétegű napelem került. Az Odoo csapat egyik célja, hogy a Solar Decathlon verseny hetében többet termeljen a ház, mint amennyit felhasznál, ami egyben a verseny egyik követelménye is. Kitűzött cél továbbá, hogy az épület éves szinten is pozitív energiamérleget mutasson fel.

Az Odoo épület tető- és homlokzati felületei, mint áramtermelő egységek

A tetőn ideális déli tájolással a tetősíkba integrált napelemek termelik az energiát. A kis hajlásszögű tető megjelenésének az épület külső koncepciójához kellett illeszkednie, amely „fekete doboz" jellegű.

A kiválasztott SCHÜCO monokristályos modulok amellett, hogy nagy teljesítményűek, tökéletesen illeszkednek ehhez a tervezési elvhez, mivel a modulok felülete és rögzítőelemek színe is fekete, valamint a modulok pereme is feketére eloxált alumínium. A monokristályos modulok esetében a hőmérsékleti együtthatóval is fontos számolni: a modulok hátsó oldali hűtése az átszellőztetett légréssel megoldott. A tetőre szerelt monokristályos napelemek egyenként 255 Wp névleges teljesítménnyel rendelkeznek. A modulméret 1073x1581 mm (42 mm vastag a profillal együtt). A 28 db SCHÜCO MPE 255 MS 96 modulhoz 2 db SB 3000 HF-30 inverter kapcsolódik. A modulok hátsó oldali kereszttámfalas megerősítést kaptak, így fokozottan ellenállnak a szél- és hóterhelésnek.

Az épület déli homlokzatának megkettőzésével a téli időszakban a függőleges felületek aktív és passzív módon is hasznosítják a nap energiáját. A homlokzat esetében a vékonyrétegű napelemekre esett a választás, mivel a mikrokristályos szilícium bevonatos modul rendkívül jó hatásfokkal hasznosítja a reflektált és diffúz besugárzást, valamint nem érzékeny az ún. csíkárnyékokra. A vékonyrétegű modul további előnye az alacsony üzemi hőmérséklet, így a modulok hátsó oldali hűtését nem kell külön biztosítani. A reflexiós hatás növelése érdekében a homlokzati napelemek előtt egy világos terület helyezkedik el.

A fekete szín a függőleges homlokzatnál is optikai feltétel volt, így a választás a 135 Wp névleges teljesítménnyel rendelkező SCHÜCO MPE 135 BL 01 típusú mikrokristályos modulra esett. A 14 db modulhoz 1 db SB 2000 HF-30 inverter kapcsolódik.

Az inverterek és a modulok üzemeléssel kapcsolatos adatainak kiértékelését egy bluetooth kapcsolattal ellátott Sunny Web Box felügyeleti eszköz végzi.

A SCHÜCO photovoltaikus rendszereknek még egy fontos szempontot teljesíteniük kellett: a gyors szerelést, hiszen a verseny helyszínén a csapatnak csupán 10 nap áll a rendelkezésére a teljes épület összeszereléséhez. A modulok megfelelő erejű rögzítése és optimális illeszkedése néhány gyors mozdulattal biztosítható az ún. OneTurn technológiának köszönhetően: minden rögzítési munka egyetlen szerszámmal elvégezhető, a csavar és a hüvely pedig egy előrecsavarozott önbiztosító egységet alkotnak.

A SCHÜCO MPE monokristályos photovoltaikus rendszer előnyei:

  • Nagy teljesítményű és hatásfokú modulok a maximális energianyereségért
  • Még nagyobb energianyereség a +5/–0%-os mértékű, kizárólag pozitív irányban eltérő teljesítménytoleranciának köszönhetően
  • Kibővített termék- és teljesítménygarancia
  • Hátsó oldali kereszttámfalas megerősítés a szél- és hóterheléssel szembeni fokozott ellenállás érdekében
  • SCHÜCO OneTurn modulrögzítő a biztonságos illeszkedés és a megfelelő erejű rögzítés elérése érdekében

A SCHÜCO MPE vékonyrétegű photovoltaikus rendszer előnyei:

  • Felhős időben, diffúz fényviszonyok esetén is számottevő hatékonyság
  • Egész évben nagyjából egyenletes, jelentős energianyereség
  • Még nagyobb energianyereség a +5/–0%-os mértékű, kizárólag pozitív irányban eltérő teljesítménytoleranciának köszönhetően
  • Kibővített termék- és teljesítménygarancia
  • A modulok hátsó oldali hűtését nem kell külön biztosítani
  • SCHÜCO OneTurn modulrögzítő a biztonságos illeszkedés és a megfelelő erejű rögzítés elérése érdekében

 A csapatnak ezúton is sok sikert kívánunk a madridi megmérettetéshez! 

Forrás: ALUKÖNIGSTAHL

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web