2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Vajon hányan mérték már fel azt a kárt, amit egy beruházás során a különböző adatbázisok, táblázatok közötti adateltérések, hiányok okoznak? Hogy mennyi idő folyik el, amikor újra és újra meg kell adni az épített ingatlan címét, méreteit, vagy amikor a különböző tervezők, kivitelezők újrarajzolják ugyanazt a falat? Ön adott már ki ajánlatot rossz adatok alapján? Az anyagköltségek területén ez akár 10 százalékos veszteséget is okozhat. Érdemes ezért a pénzért lehajolni?

ADATÁRAMLÁSI IRÁNYOK

Ha megvizsgáljuk, hogy a telek megszerzésétől az épület megépítésén át az üzemeltetésig mennyi adatra van szükség a jó döntéshez, a munka elvégzéséhez, akkor egy hihetetlen mennyiséggel állunk szemben.

Ám nem is a sok információ a legnagyobb gond, hanem az, hogy a különböző szereplők között hibás az adatáramlás, maga az adattartalom torzul, és minden szereplő külön-külön vadássza össze, számolja ki saját célra egyazon épület paramétereit.

Egy létesítmény életében az adatáramlásnak két iránya különböztethető meg (lásd az 1. ábrán):

1. (függőleges): információátadás az épület különböző életciklusai alatt: a beruházótól a tervezőhöz, onnan a kivitelezőnek, tőle pedig az üzemeltetőnek, illetve a tulajdonosnak.
2. (vízszintes): információátadás a különböző szereplők között az építmény, beruházás egy adott időszakában: az építész és a statikus között, a fővállalkozó és festő alvállalkozó között stb.

abra1

Az információk áramlásának szabályozása sokféleképpen lehetséges, és a BIM (Building Information Modelling) kapcsán látszik egy közös út. Ez a közös út eddig elsősorban az életciklus tervezési szakaszában jelent meg, az épületek későbbi időszakában a „káosz" még elég jellemző. A kivitelezés során jelenik meg időarányosan a legtöbb pénz, így egy integrált megoldás a legnagyobb hasznot itt hozhatja, ezért fontos foglalkozni a témával, hiszen nagyon gyorsan megtérülő beruházásról beszélünk.

INTEGRÁLT ÉPÍTŐIPARI SZOFTVER

Az építőipari szoftver összefoglaló nevet használjuk azokra a programokra, amelyekkel az építőipari tevékenység szoftveresen támogatható. Főbb elemei:

  • költségvetés, ajánlatkészítő program;
  • projekt- és beruházásmenedzsment rendszer;
  • költségkontroll, projektkövetés megoldásai

Kisebb részterületeken is használnak még szoftvereket az építőiparban (például raktározás), de alapvetően az építőiparra ez a 3 fő felhasználási terület jellemző, és hazánkban ezt minimum 3 rendszerrel oldották meg. Sokszor Excel-varázslással, sokszor egy-egy dobozos rendszerrel, sokszor a vállalatirányítási rendszer megerőszakolásával, ám a rendszerek integráltsága nagyon alacsony fokú.

Egyes európai országokban már van integrált építőipari megoldás, így az olasz vezető építőipari és beruházó cégek az STR Visiont használják, ami most már hazánkban is elérhető, ráadásul magyar felülettel.

STR blu wMIÉRT AZ STR VISON?

Melyek azok az előnyök, amit az STR Vision használata jelent egy kivitelező, egy fővállalkozó vagy egy beruházó cég számára? Néhány érdekes szolgáltatás:

  • A szoftver tetszőleges árlistával dolgozik, ami online vagy Excel-táblák gyors beemelésével frissíthető. Egy mozdulatra kész a projekt ajánlata és a saját költség, vagy egy árazatlan költségvetés.
  • Tetszőleges szabályok hozhatók létre (például vasbeton szerkezet készítése), így a korábban már kalkulált épülettípusokra egy mozdulattal lehet költségvetést készíteni.
  • A projektterv a költségvetés hierarchiája alapján készül, így nem kell újraírni a projekttervet, és a költségvetés adatai (például hány munkanappal kalkuláltunk) alapján készülhet a projekt ütemezése.
  • Az elfogadott költségvetés és a projekt ütemezése alapján naprakészen és a megállapodásnak megfelelő struktúrában követhetjük az építést, egy kattintással látható, hogy állnak a projekt költségei, fedezete vagy anyagfelhasználása.
  • Mivel minden adat egy helyen szerepel, a projekt adatai konzekvensek lesznek, minden szereplő átlátja a folyamatokat, így a cégek vezetése és a beruházó online beavatkozhat, ha nem megfelelően zajlik a fejlesztés.

Az STR Vision nem csodaszer, mert adatok nélkül ő sem tud dolgozni, de minden információt csak egyszer kell megadni, viszont ha létezik az adat, akkor hirtelen minden átláthatóvá válik.

 

K-EP LOGO w

Kuczogi László
cégvezető, K-ép Stúdió
www.epitoipariszoftver.hu

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web