2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

col1-wA Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Pier B nevet viselő új utasmólóját várhatóan már 2018 nyarán birtokba vehetik az utasok. A Budapest Airport nagy volumenű, saját finanszírozású beruházásával a nem-Schengeni 2B Terminál utasforgalmi területét több, mint tízezer négyzetméterrel növeli meg. Az építkezéshez a MEVA különböző zsalurendszereit alkalmazták a felhasznált modern betontechnológia miatt.

A Budapest Airport a B utasmóló tervezésével a 6 évvel ezelőtt átadott SkyCourt csarnokot is tervező Tima Zoltán Prima Primissima díjas építészt, illetve a KÖZTI tervező csapatát, míg kivitelezésével a SkyCourtot is felépítő KÉSZ Építő Zrt-t bízta meg. Az utasmóló megvalósításának összköltsége több mint 7,8 milliárd forint.

 
Generál kivitelező: KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.
Tartószerkezeti tervező: KÖZTI Zrt.
Vasbeton szerkezet: Produktív Plusz Kft.
Szerkezetépítő Alvállalkozó: Inter Konstrukt Kft.
Zsalutechnika: MEVA Zsalurendszerek Zrt.
Látványbeton technológia: Kapu László - Látványbeton Kft.
Betontechnológia: Beton Technológia Centrum Kft. - BTC Kft. Laboratóriumok; CRH Magyarország Kft.
Transzportbeton Szolgáltatók: Duna-Dráva Cement Kft.; FerihegyBeton Kft.
Betonacél szőnyeg: Bamtec HU Gyártó kft.
BAMTEC tervek: BIM Design Kft.

ELSŐDLEGES SZEMPONT AZ UTASOK KÉNYELME

Összesen 10 új utashíd kap helyet a 220 méter hosszú területen, és 27 különféle beszállítási módra nyílik majd lehetőség az építészeti megoldásoknak köszönhetően - igazodva a különféle légitársasági igényekhez (buszos és gyalogos, közvetlen beszállítás).

Az épületszárnyat az utasok kényelmét, a funkcionalitást és a legtöbbet nyújtó ár-érték arányt szem előtt tartva tervezték, úgy, hogy megmaradjon a terminál építészeti egysége. Az utasmóló acél, látszóbeton és üveg kombinációjából fog állni, stílusjegyei pedig a régebbi 2B Terminál és a SkyCourt építészeti vonásait ötvözik.

ELEGÁNS LÁTSZÓBETON FELÜLETEK

Az első ütemben a tervezett épület „másfél szintes" kialakítású, és teljes hosszában sík padlójú lesz. A belső pillérek nélküli csarnoktér a fő, funkcionális területet jelentő indulási tranzit szint, amely belső elrendezés flexibilis kialakítását teszi lehetővé. A csatlakozó légi oldali előterének funkcionalitása meghatározta a rámpákkal csatlakozó fix hidak alaprajzi helyét és kialakítását.

Az építészeti koncepció célja - a kötött funkcionális követelmények gazdaságos és észszerű kielégítése mellett - az épület belső és külső megjelenésének egyszerűségében tiszta és átláthatóan rendezett kialakítása, amelynek alapja a csatlakozó meglévő terminálépület homlokzati és belsőépítészeti anyaghasználatának visszafogottsága, illetve a raszter-rendjéhez igazodó szigorú homlokzati és alaprajzi szerkesztés.

col2-w

Az épület tartószerkezeti kialakítása helyszíni, látszó monolit vasbeton szerkezettel történik, amely a raszterenként ismétlődő azonos keresztmetszetű keretállásokkal biztosítja az indulási szinti csarnoktér erőteljes, de rendezett belső megjelenését is. Minden szinten 1. kategóriájú, világos látszóbeton minőségű, a közönségforgalmi területeken szabadon látható vasbeton szerkezeti elemek (pillérek, fő- és fiókgerendák, lépcsőházak vasbeton falai) lesznek beépítve.

col3-w

MEVA ZSALURENDSZEREK – KÜLÖNBÖZŐ TÍPUS, KÜLÖNBÖZŐ FELADATRA

A magas követelményszintű, építészeti igényeknek megfelelő, alkalmazott szabványokban szereplő értékektől eltérő, és tervezők által összeállított látszóbeton felületek kialakítása során sikerült szoros együttműködést létrehozni a zsalu- és a betontechnológia érintett szereplői, valamint a tervezők között. A többszöri próbafelületek elkészítése után a látszóbeton felületek elérték végleges formájukat, figyelve a legapróbb részletekre is (átkötések kiosztása, felületi homogenitás, sarkok, élek, lenyomati kép, munkahézagok megjelenése, kialakítása). Meg kell említeni a tartószerkezeti tervezők szerepét, akik a szerkezeti csomópontok ki-, illetve átalakítása során, a látványbeton szerkezetek műszaki megvalósíthatóságának szem előtt tartása mellett rugalmasan igyekeztek a kivitelezői kéréseknek eleget tenni.

col4-w

Kiemelt figyelmet igényelt a zsaluzatok anyagválasztása, előkészítése, a betonok helyszíni ellenőrzése, bedolgozási technológiája, utókezelése, az elkészült felületek utólagos mechanikai védelme, melyet sikerült megvalósítani a magas munkafegyelem és a szakkivitelező munkavállalóinak kellő odafigyelése révén.

A MEVA zsaluzat rendszerei közül a földszinti pillérekhez a CaroFalt pillérzsaluzati rendszert alkalmazták, Alkus héjalással, a falakhoz, emeleti pillérekhez, a fő tartógerendák oldalaihoz pedig a Mammut keretes zsaluzatot, faanyagú előhéjalással. Az ID 15 keretes támaszrendszer biztosította az előszerelhetőségből adódó, kellően ütemezhető zsaluzati tartószerkezet vázát, hagyományos fatartós-zsaluhéjas borítással, a magas (6,00-9,00 m) födémek kivitelezéséhez.

col5-w

KIVITELEZÉS KOMOLY SZABÁLYOK MELLETT

A munkaterület megközelítése a felvonulási terület felől kizárólag az SRA (szigorított őrzésű) területen keresztül, guruló- és belső szervizutakat keresztezve, felvezetés mellett lehetséges, hiszen a kivitelezés során mindvégig figyelni kellett a Reptér Belső Szabályzatait.

Az általánostól eltérő, több lépcsős feladatot jelentett a daruzási tevékenységek helyszínspecifikus engedélyeztetése (ReFü, AODM) is, az akadályfények, akadályfestések, légiforgalmi korlátozások miatt. A kivitelezés során kiegészítő autódarus munkavégzésre is szükség volt a 3 db toronydaru vezérgép (ÉGV) felállítása és üzemben tartása mellett. Az adminisztrációs feladatokat természetesen ebben az esetben külön-külön el kellett végezni.

col6-w

BAMTEC betonacél szőnyegekkel valósították meg az indulási szint alatti födémlemez betonacél szerelésének kiváltását, amelyet már a SkyCourt épületnél is eredményesen alkalmaztak 7 évvel ezelőtt. Ennek áttervezését a BIM Design Kft. készítette el, vashányad optimalizálás mellett, melyet a tényleges igénybevételekre való tervezés tett lehetővé, amit a Bamtec HU Gyártó Kft. által készített méretpontos betonacél szőnyegekkel vált lehetségessé lekövetni. Ezzel a technológiával a betonacél szerelés helyszíni munkaidő szükségletét jelentősen sikerült redukálni, a csökkentett anyagmennyiségből adódó költségmegtakarításon felül – így a járulékos kapcsolódó költségeket (pl. toronydaruzás) is -, a hagyományos szerelésnél gyakrabban előforduló szerelési hibák minimálisra szorítása mellett, mivel a betonacélok már a pontos helyükre illesztve érkeztek a helyszínre. A terv szerinti vasalási képet adták vissza a szőnyegek elhelyezése és kiterítése után. Ezen technológia időmegtakarítása a nyírási-átszúródási vasalási csapokkal kombináltan, illetve a hullám távtartók alkalmazásával biztosította a lehető legjobb eredményt.

 

További információ: meva.hu

 

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web