2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

national-veterans-memorial-and-museum-07Virtuális modellen alapuló tervek alapján készült el a PERI USA részvételével a monumentális Nemzeti Veterán Emlékmű és Múzeum zsaluzata Ohio államban

A kivitelező, a szerkezetépítő és a projektkezelő számára egyaránt valódi kihívást jelentett az az impresszív projekt, amelyben a PERI USA is részt vett. A 2018 őszén az egyesült államokbeli Columbusban, a Scioto folyó partján nyíló Nemzeti Veterán Emlékmű és Múzeum összetett, koncentrikus körökből álló falgeometriájához minden zsaluelemet egyedileg kellett legyártani úgy, hogy a szerkezetépítőknek csak egy méretezés nélküli 3D modell állt a rendelkezésére. A PERI sikerét bizonyítja, hogy az építészek végül az eredetileg tervezett homokfúvástól is eltekintettek az esztétikusan kivitelezett látszóbeton felületeken.

national-veterans-memorial-and-museum-01Három, a földet az éggel összekötő ösvényt formáló, egymásba futó, a talajból lendületes ívekkel kiemelkedő koncentrikus kört terveztek az Allied Works Architecture építészei, amikor az ohiói Nemzeti Veterán Emlékmű és Múzeum impozáns épületét megálmodták. A szofisztikált dizájn aszimmetrikus épülettömböt eredményezett, amelynek tervei a bonyolult szerkezet miatt nem tartalmaztak semmilyen méretezést. "Ez a legbonyolultabb szerkezet, amin valaha dolgoztam" - nyilatkozta a szerkezetépítő Baker Concrete Construction Inc. szakembere, Rob Ford a projektről, akinek a projektet kezelő PERI Chicagoval (USA) együttműködésben úgy kellett megoldást találniuk, hogy mindössze 3D modellen láthatták a kívánt falgeometriát, ráadásul a koncepció igényes látszóbeton felületeket is megkövetelt.

Projekt: Nemzeti Veterán Emlékmű és Múzeum, Columbus, Ohio, USA
Szerkezetépítő: Baker Concrete Construction Inc.
Projektkezelő: PERI Chicago, United States of America

A három egymással keresztezett és egymásba fonódó ív kialakítása egyedi zsaluzási megoldásokat kívánt: minden panelnek különbözőnek kellett lennie a folyamatosan változó sugarak miatt. A PERI termékpalettájáról a VARIO rendszerelemek bizonyultak erre alkalmasnak, többszöri használatuk révén a 400 áttöréssel könnyített íves betonfalakat gazdaságosan lehetett megépíteni.

national-veterans-memorial-and-museum-02Több mint 9.000 m2 VARIO GT 24 fatartós falzsaluzatot terveztek meg és gyártottak le a PERI USA szerelőcsarnokában, CNC gépekkel. A 400 egyedi gyártású, rétegelt lemezből álló, felfelé szűkülő kidobozolás mérete 3-25 m2 közötti volt, így legyártásuk nagy kapacitást igényelt. A nagy, 36 m hosszú és 12 m magas betonozási ütemeket PERI UP Flex teherhordó állványokkal támasztották alá, mely lehetővé tette a komplex falgeometria megépítését.

national-veterans-memorial-and-museum-04Szinte a teljes szerkezet látszóbetonból készült, és az eredeti tervek szerint homokfúvást kapott volna az egységes felület eléréséhez. A látszóbeton felület azonban olyan jó minőségű lett, hogy az építészek eltekintettek a homokfúvás szükségességétől.

A Nemzeti Veterán Emlékmű és Múzeum 2018 őszétől interaktív és oktató jellegű kiállításokat mutat majd be, állandó és ideiglenes kiállításokkal és veteránok számára rendelkezésre álló klubhelyiségekkel tölti be a neki szánt közösségi funkciót.

 

www.peri.hu

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web