2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

EVOSZ-logoAz Európai Unió nyugati tagországaihoz mérten Magyarországon az elmaradás a tűzvédelem területén hatványozottan jelentkezik. A felsőfokú tűzvédelmi mérnökképzés az elmúlt 7-8 évben leépült, a szakmai színvonal nem felel meg a kor követelményei által támasztott elvárásoknak. Az itt képzett szakemberek nem kellően erősítik a tervezők és a kivitelezők munkáját.

A jogszabályalkotás kellően nem biztosítja folyamatosan az új eszközök és tűzvédelmi megoldások elterjedését. A 275/2013. számú Kormányrendelet hiányosságai miatt az aktív tűzvédelmi eszközök forgalmazói bonyolult, hosszú és költséges eljárásokkal kényszerülnek megismételtetni a globális gyártók által már másutt elvégzett vizsgálatokat. Ezzel lassítják, bizonytalanná teszik és drágítják a magyar építőipar teljesítményét. A megrendelői szemlélet változásaira, és szükségességére is fel kell hívni a figyelmet.

Az üzleti hatékonyság és a tűzvédelem erősítése érdekében az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozatot hozott létre. A tagozat alakuló ülésén több javaslat is megfogalmazódott.

Rövid távon legfontosabb a tűzvédelmi mérnökképzés tervezett beindítása a Közszolgálati Egyetemen. Ebben a munkában a nagy tűzvédelmi és építőipari vállalkozások részvétele is szükséges a duális mérnökképzés megvalósítása érdekében.

A korszerű felsőfokú képzés beindításával párhuzamosan szükség van egy európai szintű kutató- fejlesztői bázis kialakítására, amelyben az új technológiák, megoldások fejlesztése, alkalmazási kutatása és oktatása folyhat. Ez a bázis képes lehet a meglévő, de Magyarország által sajnálatosan kihasználatlan európai iparági kutató-fejlesztő hálózatba csatlakozásra. Ez további fejlődést és forrásbevonást jelentene. A központ a globális tűzvédelmi technológiát fejlesztő vállalkozásokon túl a magyar felsőoktatás és az építőipar vezető vállalkozásai számára is fontos, mert magas szintű képzési és kutatás-fejlesztési feladatok szükségesek a globális versenyképességi célok eléréséhez.

Már rövid távon szükséges a hatékonyság gátjaként szolgáló jogszabályok sürgős módosítása. A 275/2013. és 375/2011. számú kormányrendeletek kijavítását el kell végezni a szakmai szervezetek több éves kérése szerint.

Fontosnak tartjuk a biztosítói szerepvállalás átalakítását. A teljesen formális pénzügyi támogatás helyett (vagy mellett) szükség lenne a biztosítási díjak átalakítására a tényleges kockázat mértéke szerint. Ez önmagában jelentős segítséget jelentene a korszerű, versenyképes technológiák elterjedéséhez.

Fontos a megrendelők piaci szemléletének módosítása. Tényleges hatékonyságnövekedést csak a korszerű technológiákat befogadni és alkalmazni képes megrendelőktől lehet elvárni. Mivel a megrendelői piacok Magyarországon a közbeszerzések a meghatározóak, az építési-beruházási célú ajánlatkérésnek kulcsszerepe van.

 

 

Forrás: ÉVOSZ

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web