2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

finance-maze-2-1211165-639x462Az építőiparban jókora jelentősége van a halasztott fizetés lehetőségének. Az átlagos fizetési határidő az iparágban 60 nap, ami a 15 naptól esetenként a 90 napos hitelezésig is terjedhet. Következésképpen életbevágóan fontos a pénzügyi és követeléskezelési problémák minimalizálása és hatékony kezelése.

A Mapei Kft. szerződött partnerállományából 98% halasztott fizetéses szerződés. Átlagosan 3 milliárd forint körüli az áruhitelezés nagyságrendje, ami igen jelentős. Mindez fegyelmezett cégmonitoringot, kintlévőség kezelést és szoros partneri kapcsolattartást, napi kommunikációt követel meg tőlünk"–mondta Nagy Lenke, a Mapei Kft. pénzügyi vezetője a nemrégiben megrendezett III. Országos Kereskedelmi Hitelkockázati Konferencián.

A PÉNZÜGY A LEGÉRZÉKENYEBB MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI MÉRŐMŰSZER

A szakember szerint a pénzügy egyfajta indikátorként, csalhatatlanul jelzi a vállalat minőségét. Minél magasabb színvonalú a termék, az értékesítés és a szolgáltatás, annál elégedettebb az ügyfél. Ha pedig maximálisan elégedett az ügyfél, kevesebb a pénzügyi és követeléskezelési probléma. A meglévő kockázatokat pedig átgondolt creditmenedzsment megoldásokkal minimálisra lehet csökkenteni.

Mindez már a szerződéskötést megelőző lépésekkel kezdődik. Lényeges és elkerülhetetlen, megismerni, több oldalról is átlátni egy induló üzleti kapcsolatot: kereskedelmi tervek, értékesítői elképzelések, a partner igényei és elvárásai, és végül, de nem utolsó sorban a pénzügyi oldal - kockázat felmérés, a hitelezési lehetőségeink, hitelbiztosítói lefedettség.

ALAPOS TÁJÉKOZÓDÁS ÉS SZOROS KAPCSOLAT

Induláskor ajánlott feltérképezni a partner döntéshozói, pénzügyi – kereskedelmi vonalát, szinteket, a kontaktokat rögzíteni, és egy bemutatkozó kommunikációval a személyes kapcsolatokat megteremteni, amit a továbbiakban heti, napi szinten érdemes fenntartani és erősíteni.

Nagyon fontosnak tartom a leendő partner pénzügyi, likviditási és jogi helyzetén túl a tulajdonosi háttér és tulajdonosi összefonódások vizsgálatát. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a tulajdonos múltbéli céges előélete az aktuális cégével való együttműködésben is beigazolódik a pénzügyi fegyelem és fizetési morál terén, így a hitelezési paraméterek megállapításában ez egy jelentős mérlegelési szempont" – osztotta meg tapasztalatait Nagy Lenke.

EGYÜTT KELL GONDOLKODNI

A szakember szerint nem lehet csak kereskedelmi központú vagy pénzügyi, kockázatkezelési szempontú egy cég üzletpolitikája, credit managementje. Az értékesítési célokat, partneri elvárásokat és pénzügyi hitelezhetőségi kereteket kell egymáshoz közelíteni és megtalálni az optimális megoldást. Szorosan együttműködve és egymás fejével gondolkodva kell, hogy működjön a cég kereskedelmi és pénzügyi vonalon ahhoz, hogy a pénzügy ne legyen gátja a forgalmi növekedésnek, és az ésszerű kockázatokat felvállalva, de minden esetben körültekintően járjon el.

A Mapei Kft. alapelve a követeléskezelésben, hogy úgy kezeljük partnereinket, hogy mindenkor érezze a megoldás keresés szándékát, a segíteni akarást.Ennek fejében nyitottságot, együttműködést és információmegosztást várunk el" – mondta a Nagy Lenke pénzügyi vezető.

HA BEÜT A MÉNKŰ

Természetesen a legkörültekintőbb tervezés ellenére is, az építőiparban mindig van előre nem látható, a partnerek jószándékán és igyekezetén kívül eső körülmény, ami fizetési nehézséget, késedelmet, átmeneti likviditási problémát teremthet.

Ilyenkor kiemelten fontos az előzetes informálás. Ne a lejárat utáni telefonos megkereséskor sorolja a partner a nem várt problémákat, eseményeket, hanem előzetesen ő kezdeményezze az egyeztetést. Ehhez elengedhetetlen a kezdetektől épített jó kapcsolat és üzleti bizalom. Meg kell ismeri a partner pénzügyi helyzetét és közösen megtalálni a mindkét cégnek megfelelő, és még tolerálható fizetési ütemet, módot – mondta Nagy Lenke.

 

 

Forrás: Hírnévügynökség

 

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web