2023. március 27., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

GRDPR048a-wA szlovén Alpokban, extrém körülmények között felépített menedékház tervezésekor a szlovén OFIS Architects építésziroda célja a megvalósításon kívül az volt, hogy felmérje a szélsőséges időjárási körülmények hatását különböző építési technikákra és anyagtípusokra. Az ilyen környezetben optimálisan működő épületbe a Guardian kiváló hőszigetelésű, háromrétegű üvegszerkezete került.

A magashegyi modern menedékház terve a Harvard egyetem tervezői szakán készült 2015 őszén a „lakóépületek extrém körülmények között" (Habitation in Extreme Environments) program keretében. A benyújtott pályázatok közül a szervezők a Katie McDonald, Erin Pellegrino és Frederick Kim által készített tervet fejlesztették tovább. A tervek alapján a menedékházat a szlovén Alpokban, a rendkívül szélsőséges és kemény időjárási körülményekről is ismert Skuta csúcs közelében építették fel. Követelmény volt a tervezés során, hogy a menedékház legalább nyolc ember számára szolgáljon biztonságos és kényelmes tartózkodási helyül.

 

ZORD IDŐJÁRÁSHOZ KIFEJLESZTETT ÜVEGEZÉS

GRDPR048b-wAz extrém időjárási körülmények és a több mint 2000 méteres tengerszint feletti magasság miatt a tervezők úgy becsülték, hogy az edzett biztonsági üvegtábláknak mintegy 2,3 kN/m² felületi szélterhet kell elviselniük. Ez több, mint kétszerese annak, amelyet a modern városok felhőkarcolóinál beépített üvegtábláknak kell kibírniuk. Az üvegtáblákkal szemben elvárás volt továbbá a napvédelem és kiváló hőszigetelő képesség, a magaslati és extrém időjárási körülmények által támasztott feszültségekkel szembeni ellenállás és a jó biztonsági tulajdonságok. Az OFIS és az AKT szakembereivel együttműködve a Guardian szakértői választották ki a legmegfelelőbb az üvegszerkezetet és alapüveg-termékeket. Ennek során az olyan kulcsfontosságú tényezők mellett, mint a napvédelem és a hőszigetelés, figyelembe vettek számos funkcionális jellemzőt is, például a megjelenést és az üveg átláthatóságát.

A választás végül egy háromrétegű, 33%-os naptényezőjű, 0,5 W/m²K U-értékű üvegszerkezetre esett, amely egész évben biztosítja az építmény optimális energiaegyensúlyát. A háromrétegű üvegezésben a funkció szempontjából meghatározó külső üvegnek a Guardian spektrálisan szelektív, speciális SunGuard® SuperNeutral® 70/37 bevonatos üvegét, a belső lapnak pedig a ClimaGuard® Premium T alacsony emisszivitású bevonatos üvegét alkalmazták. Az így készült háromrétegű üvegszerkezet a látható fény 59%-át engedi át, ami figyelembe véve a magas napfényt, a felhasználás területén fontos volt.

NAPPAL ÉS ÉJJEL IS TÖKÉLETES KILÁTÁS

GRDPR048c-wA fent említett speciális ablaküveg főbb pozitív tulajdonsága közé tartozik a semleges megjelenés, aminek köszönhetően az építmény a lehető legjobban beolvadhat környezetébe, az alacsony belső tükröződés, amelynek köszönhetően a bent tartózkodók éjszaka és nappal is tökéletes kilátást élvezhetnek, valamint az alacsony külső tükröződés, ami a lehető legjobb belátást teszi lehetővé. „Célunk az volt, hogy a házban tartózkodók úgy érezzék, továbbra is a természetben vannak. Ennek megvalósításában a Guardian Glass hatékonyan működött együtt." - mondta Erin Pellegrino, a Harvard Egyetem tervezési szakos hallgatója.

Aránylag kis mérete ellenére a projekt semmivel sem jelentett kisebb kihívást, mint egy nagy építési projekt. Különösen a szélsőséges külső körülmények miatt a kényelmes és biztonságos beltér kialakítása nem volt egyszerű feladat. Tapasztalt műszaki szakértőgárdájának és széles termékskálájának köszönhetően azonban a Guardian Glass végül mindenben teljesítette a magas elvárásokat.

GUARDIAN GLASS

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban, köztük Magyarországon, Orosházán, 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glassfloat- és feldolgozott üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science &Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások kifejlesztésén.

 

További információért keresse fel a www.guardianglass.com weboldalt.

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

Eseménynaptár

Március 2023
H K Sz Cs P Szo V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web