2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

I dij Bordas Peter-wA homlokzatra került fehér EQUITONE szálcement lapok a város üde színfoltjává varázsolták a Debrecen belvárosában található Péterfia Corner megújult épületét. A Nagytemplomtól csupán néhány 100 méterre elhelyezkedő egykori szakszervezeti székház részbeni visszabontásával és „újraértelmezésével" friss és lendületes épület jött létre.

A BORD Építész Stúdió Kft-t vezető Bordás Péter feladata az volt, hogy az egykori székház épületében prémium minőségű, modern lakó- és irodafunkciót tervezzen. Azt a környezetkímélő megoldást választották - a megbízóval közös döntéssel -, hogy megőrzik a régi lépcső- és liftmagot és az eredeti épület előregyártott vasbeton pillérvázas szerkezetét. Tehát a teherhordó vázon kívül minden más elbontásra kerülhetett. „Mindig nagy kihívás új arcot adni egy épületnek, de különösen, ha városközpontban, zártsorú beépítésről van szó. A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis modern,egyedi, dinamikus épületet hozzunk létre." – mesélte az épületről Bordás Péter, építész.

 

peterfia 10-wAz új, modern, magasan komfortos épület megfelel a mai igényeinek, ahol a különböző funkciók egymástól szeparáltan kaptak helyet. A földszinten található recepció, kávézó, üzlethelyiség ésétterem az utca felételjes fronton üvegfallal nyitnak. A régi magasföldszintes épület utcaszint feletti érkezési szintje a földszinti födémszakasz elbontásával az utca síkjára kerülhetett, az így szükségessé vált szinteltolást pedig az épületen belül oldották meg. A felsőbb szinteken irodák és a lakások találhatók. Az alagsorban szauna, gőzkabin, wellness, jakuzzi várja a lakókat. Az új funkcióhoz szükséges parkoló kialakításaaz udvar felől történt az alagsorban és a földszinten.

KÜLÖNBÖZŐ ANYAGOK, TÖKÉLETES ÖSSZHANG

peterfia 19-wA megosztott I. díjat érdemelt épületen az enyhén íves homlokzati felületen izgalmasan szalad végig a random homlokzati struktúra, aminek plasztikáját fokozzák a bebillentett üvegfelületek. Ezeken a felületeken különleges tükröződések, effektek jönnek létre. A random homlokzati szerkesztésből adódik, hogy a tervezők tudatosan vállalják az atektonikus homlokzati rendszert, amelyhez a szerelt homlokzati rendszer nagyszerűen illik. Az anyaghasználat és az építészeti szándék teljes egységben van. Mivel az épület két különböző magasságú szomszéd épület közé ékelődik, a magasságkülönbséget szellemesen két különböző színű homlokzati burkolattal oldja meg a tervező. A fehér EQUITONE az alsó zónában, míg a sötét árnyalat az utolsó két szinten jelenik meg." – méltatta az épületet Kertész András Tibor DLA, Ybl-Miklós és Pro Architectura díjas építész, a CREATON South-East Europe Kft. által kiírt EQUITONE – Az anyag természete építész pályázat zsűri tagja a díjátadó estjén.

peterfia 01-wAz utcai homlokzat fehér, szálcement táblás burkolást kapott homogén és anyagszerű megjelenése miatt. A precíz síktartás, professzionális szerelhetőség lehetősége, az egyszerű karbantarthatóság és tisztíthatóság okán EQUITONE [tectiva] táblák kerültek beépítésre." – indokolta az anyagválasztást Bordás Péter. A főhomlokzatot süllyesztett teraszok tagolják soronként eltolva. A teraszokban megjelenő megtört üvegfelületek tükrözik a környező épületek architektúráját, mintha „monitorok" lennének. Ez a koncepció hozza létre a homlokzaton észrevehető jellegzetes hullámzó mozgást is. A legfelső két lakószint új ráépítés, a különböző magasságú szomszédos épületek között könnyed átmenetet teremt lelépcsőző tömegével. Ezen két szint nemcsak magasságában, de burkolatában is különbözik: elegáns, sötétszürke, EQUITONE [tectiva] borítást kapott. Az EQUITONE [tectiva] anyagában színezett homlokzatburkoló anyag, amelyet finom metszésű, egyedülálló felület és természetes árnyalat eltérések jellemeznek. Minden panel egyedi, erőteljesen kiemelve a szálcement anyag nyert belső textúráját. A lapok tetszés szerint bármilyen formájúra alakíthatók.

 

További információ: www.equitone.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web