2024. április 16., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

I dij Equiton-Halmosi ErikA Budaörs kisvárosias környezetéhez illeszkedő ikerház megformálása modern, anyaghasználata visszafogott és elegáns." – hangzott el az első díjas épület értékelésében. A nyertes épület homlokzata fehér és világgosszürke, természetes EQUITONE [tectiva] szálcement lapokkal burkolt, amelyhez a tervezők már tapasztalt kézzel nyúltak, hiszen nem először használták azt hasonló épületeiken.

A HARCH design and build építésziroda munkatársai, Halmosi Erik, Prohászka Benedek és Solymár Annamária tervezési programja szerint hasonló a telekre épülő két lakás kialakítása: az ikerház mindkét tagja kielégíti egy-egy család igényét, a belső tér sokoldalú alakíthatósága és bútorozhatósága mellett. A térformálás méltányos, ugyanakkor kerüli a felesleges zugok létrejöttét, annak ellenére vagy éppen azért, mert a telek kis mérete miatt erősen korlátozott volt az épület lehetséges befoglaló mérete.

 

082 EqutionePalyazat sm0028Egymás mögött helyezkednek el a lakások az utcával szöget bezáró épületben. De éppen ez az utcával bezárt szög biztosítja a megfelelő intimitást és a kertek kellemes térérzetét. A lakások előtt kaptak helyet a gépkocsi-tárolók, a hozzájuk tartozó kerti tárolókkal. Az iroda által tervezett ingatlanok is az utcától hátrébb húzva helyezkednek el a megfelelő méretű elsőkert iránti igény miatt (a szükséges elő-, oldal-, és hátsó kertek megtartásával együtt), illetve illeszkedve az utca többi épületéhez. A fedett gépkocsi tároló, amely részben pergolával áttört, könnyűszerkezetes tetővel csatlakozik a lakóegységekhez, majd folytatódik a teraszok fedésében, így egységes, rendezett megjelenést biztosít. A kerti eszközök tárolására alkalmas két fészer a könnyűszerkezetes tető alatt kapott helyet. A homlokzatok déli tájolás felé nyitottak, ez a kedvezőbb oldal, ezért ide kerültek a saját kertterületek is és a teraszok. A kedvezőtlenebb, északi oldalon a zártabb falak mögött vannak a tároló és közlekedő helyiségek, ablakaik pedig az itt elhelyezett gépkocsibehajtóra néznek. A nyílászárók a variálható bútorozhatóság elveit figyelembe véve szigorúan rendezettek.

„KÖVETENDŐ PÉLDA A KERTVÁROSI ÉPÍTÉSZETBEN"

082 EqutionePalyazat sm0024Az építészcsapat megosztott I. díjat nyert az épület terveiért a Creaton South-East Europe Kft. által kiírt EQUITONE – Az anyag természete, építészeknek szóló pályázatán. „Mintha az utca nevéből csenték volna a tervezők az épületek elhelyezését, ugyanis átlósan szerkesztették őket az Átlós utca 21. telkére. Felismerték, hogy differenciált térrészeket és kapcsolatokat tudnak teremteni a ferdeség révén. Nyoma sincs az oldalkertek és a kertkapcsolatok keresgélésével töltött kínlódásnak. Egyetlen gesztus a helyére tett mindent. Ugyanez a magabiztosság olvasható a tömegek alakításából, ahogy a homlokzaton a mindösszesen kétféle felület alkalmazásából is. Követendő példát teremt a budaörsi Átlós utca átlós gesztusa a kisvárosi, kertvárosi kortárs hazai lakóépület építésben." – méltatta a díjazott pályaművet Patartics Zorán, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja.

Equitone-palyazat-Helyszinfot0001082 EqutionePalyazat sm0030

„TERMÉK HELYETT EGY KIVÁLÓ ANYAGOT KAPTUNK..."

A legfontosabb érvet a választás mellett maga a cég fogalmazta meg: ők nem terméket, hanem anyagot szeretnének eladni. Kiváló minőségű anyagot, kiváló kvalitású tervezőknek. Ezen az épületen használt árnyékoló műszaki megoldásával (a megjelenés, a minőség, a tartósság és a karbantartási igény szempontjain túl) az volt a célunk, hogy a szálcement egy újabb felhasználási területére hívjuk fel a tervező kollégák figyelmét." – indokolták anyagválasztásukat az építészek. Elmondták, hogy tervezőként nagyon kedvelik a szálcement lapot, mint anyagot, és illik a tervezési stílusunkhoz. Mivel a cég a megtervezett épületeket saját kivitelezésben kínálja, így az is fontos volt számukra, hogy a felhasznált, így a homlokzat megjelenését meghatározó anyagok, kivitelezési elvárásaiknak is megfeleljenek.

082 EqutionePalyazat sm0029082 EqutionePalyazat sm0031

Az EQUITONE homlokzatburkoló anyagok megfelelő kivitelezhetőséget és páratlan tervezési rugalmasságot biztosítanak – amit már lehetőségünk volt tesztelni több épületünk esetén." – vélekednek a nyertes tervezők. Az EQUITONE [tectiva] anyagában színezett homlokzatburkolat, amelyet egyedülálló, természetes árnyalati eltérések és finom metszésű felület jellemeznek.

 

www.equitone.hu

 

 

 Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web