2024. április 16., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

PREFA-le-python-grenoble-Wandraute-Aluminium-edouard-francois-gaide47.000 db PREFA alumínium homlokzatburkoló rombusz, négy egymáshoz passzoló színben úgy elhelyezve, hogy az a klasszikus lakóépületet joggal emeli  Grenoble új építésű negyedének látványosságává. Mára a környék építészeti „kultuszobjektumává" vált Èdouard François, a neves francia tervező „kígyóháznak" nevezett épülete.

A híres francia építész, Èdouard François építészirodája többek között azzal vált híressé, hogy 20 évvel ezelőtt jelentős részt vállalt a párizsi Pompidou Center építésében. A cég, amely egyaránt közismert a fenntarthatósággal szembeni elkötelezettségéről, excentrikus építészeti látásmódjáról, valamint játékos homlokzatairól, éppen idén ünnepli működésének 30 éves évfordulóját.

 

A világon mindenhol első látásra könnyedén felismerhetők François épületei. A Montpellier-ben álló legendás „változó épülete" vagy a 2006-ban épült „Fouquet's Barrière Hôtel", a fenntartható és környezettudatos tervezés és építés mellett érvelő építészek zarándokhelyeként is ismertek.

3TÁSKA IHLETTE EXTRAVAGÁNS ÉPÜLET

François szerint Christian de Portzamparc - aki az újonnan kialakuló városrész látványáért felelős - az épületet illetően meglehetősen egyedi elképzeléssel rendelkezett. A diszkrét szürke környezetbe ikonikus, már-már teátrális épületet szeretett volna látni, amit nehéz volt abba a környezetbe elképzelni.

Rendhagyó volt maga a munkafolyamat, de már annak kiindulópontja is: egy designer hátizsák mintázata adta ugyanis a megvalósult minta alapját. A táska képét bescannelték és felnagyították, utána már egyszerű volt a mintát PREFA 20x20 méretű falburkoló rombuszává alakítani. A látványos eredmény jótékonyan elrejti, hangsúlytalanná teszi az éleket és sarkokat, valamint az ablakokat és a kilógó erkélyeket.

TARTÓS BURKOLAT EXTRÉM KÖRNYEZETBEN

2A kígyóbőrbe bújtatott épülettel az építész célja éppen az volt, hogy alaposan kitűnjön a környezetében álló, döntően ugyanolyan színű homlokzat közül. Ehhez első körben a PREFA anyagaiból két alapszínt választott ki. Az ezüst és az antracit mellé két kiegészítő szín, a természetes fehér és a világosszürke került. Ennél a projektnél sem lehetett figyelmen kívül hagyni a PREFA alumínium burkolatainak előnyeit: a csekély karbantartási igény és a hosszú élettartam mellett garantált színtartósága is befolyásolta a döntést, illetve az, hogy bármilyen magasságban könnyen alkalmazható. A stabilitás és biztonságos építés is fontos kritérium volt, mivel Grenoble környékére jellemző a szeizmikus aktivitás.

1INNOVATÍV LÁTÁSMÓD

Az építész szokatlan terveivel, ám az egyes mintázatokat bemutató pontos rajzokkal érkező kivitelező, Patrick Gaide (ACEM, Saint Martin d'Hères) elmerülhetett a PREFA termékek sokszínűségében. A megvalósult projektnek a látványa mellett a felhasznált anyag nagyságrendje is említésre méltó: a homlokzatra nagyjából 15.000 m2, mintegy 47.000 db, 20x20 méretű rombusz került fel. Az építészeti trendet meghatározó építészként ismert szakember véleménye, hogy a környéknek éppen erre az épületre volt szüksége. „Ha egy városrészben megjelenik az innovatív látásmód, az húzza magával a többieket is." – véli Èdouard François.

 

www.prefa.hu

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web