2024. április 14., vasárnap

UJ HONLAP BANNER 250 100

Probavonat-RCG-wRekordidő, tíz nap alatt érkezett Záhony–Eperjeske átrakó állomáson keresztül a ZÁHONY-PORT közreműködésével a budapesti Rail Cargo Terminal - BILK vasútlogisztikai központba az a vonat, amely több mint 7000 kilométeres szárazföldi útvonalon fuvarozott általános fogyasztási cikkeket Kínából. Ezzel megkezdődött a rendszeres vasúti konténerfuvarozás a 13 millió lakosú közép-kínai Hszian városa és Budapest között. A Kazahsztánon és Ukrajnán keresztül vezető Selyemúton a tervek szerint ezentúl hetente érkeznek a magyar piacra szánt kínai termékek vasúton.

A szerelvények közlekedtetését a Rail Cargo Group szervezi, a vasúti operációs feladatokat az Európai Unió területére történő belépéstől kezdve a Rail Cargo Operator látja el.

A szárazföldi összeköttetés megszervezése rendkívüli feladat. A vonatoknak kétszeri vasúti nyomtávváltást kell végrehajtaniuk, az út során eltérő vasúti szabályozásoknak és technológiáknak kell megfelelni. A nehezített feltételek miatt egy évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem létezett menetrend szerinti vasúti összeköttetés Kína és Európa között. A kereskedelmi kapcsolatok gyors bővülése azonban indokolttá tette a Selyemút fokozott igénybevételét elsősorban a gyorsaság szempontja miatt. Bár egy hajó mintegy 220 konténervonat kapacitásának megfelelő mennyiségű konténert képes elfuvarozni, de az út háromszor annyi ideig tart Európába, mint amennyire a most Budapestre érkezett vonatnak szüksége volt. Emiatt indokolt, hogy jelenleg Európa 34 és Kína 35 városa között már kiépült ilyen rendszeres kapcsolat. A Rail Cargo Terminal - BILK és Hszian között a Rail Cargo Group vonata az első. A próbavonat a kínai–kazah határt Alashankou–Dostyk átkelőnél lépte át, Magyarországra pedig Batyevo–Eperjeskén keresztül érkezett.

A Kínából továbbított áruk részben Pireusz kikötőjén, illetve az adriai kikötőkön keresztül, részben szárazföldi vasúti korridorokon keresztül érkeznek Magyarországra. A tengeri kikötőkből átlagosan kétnaponta indulnak vonatok közép-európai úti célok felé.

A Rail Cargo Operator - Hungaria Kft. évente mintegy 1600 vonat kezelésében vesz részt a különböző magyar export- és importviszonylatokban, összesen mintegy 120 ezer TEU árumennyiség vasúti operátori feladatait ellátva. Ezzel évente 60 ezer kamion közlekedésétől mentesíti a közutakat, és sok százezer tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

 

További információ: rch.railcargo.com

 

 

Forrás: Rail Cargo Hungaria Zrt.

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web