2024. április 18., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

szalagkep1A Leica BLK3D egy napjainkban virágkorát élő technológia, a fotogrammetria által nyújtotta lehetőségeket aknázza ki egy mobiltelefon méretű eszközben, amellyel széles körű felhasználási lehetőséget biztosít az építőipari felhasználók és még több más szegmens számára is.

Aki használ okostelefont, annak a Leica BLK3D használata sem fog gondot okozni. Csupán egy fotót kell készíteni, amelyről egyből valós méreteket lehet levenni (pl. ablaknyílás méretei, falszélességek, magasságok, stb.). Ehhez nem kell mást tenni, mint kiválasztani a képen a két célpontot, és az eszköz máris számítja a két pont közötti távolságot. Mivel mindez a fotóról történik, így olyan helyekről is szerezhetünk információkat, amelyeket fizikailag nem vagy csak körülményesen tudnánk megközelíteni.

MŰKÖDÉSI ELV

blk3d front right ref w m wA műszer működési elve a következő: két darab 10 megapixeles kamera található a hátlapon, amelyek szimultán készítenek 1-1 fotót. Ez a két kép (képpár) kerül fotogrammetriai úton összefűzésre és valós időben feldolgozásra. Ezt a két kamera között a gyártás során precízen meghatározott távolság ismeretének köszönhetően tudja megtenni az eszköz, aminek eredményeképpen egy méretarányos fotó áll elő, amiről tetszőleges méreteket tudunk levenni.

A távolságmérések pontos elvégzését egy szoftveres algoritmus teszi még egyszerűbbé. Nem szükséges ránagyítani a képekre és precízen kiválasztani a távmérések végpontját, mert ezt a szoftver a pixelek szín- és kontrasztértékeivel automatizáltan elvégzi, ezzel megkönnyítve és gyorsítva munkánkat a terepen.

a3 blk3d screen2 imperial wGYORS, HATÉKONY, EGYSZERŰ

Amennyiben nincs szükségünk azonnal az adatokra, akkor elegendő csupán fotókat készítenünk a helyszínen, amelyekről később a PC-n vagy laptopon futtatható BLK3D irodai feldolgozó szoftverében is elvégezhetjük a méretek levételét, ezekből pedig már vonalas rajzot állíthatunk elő. Amennyiben egy objektumról két vagy három irányból is készítettünk fotókat, akkor mélységadatokat is kinyerhetünk a képekből, amelyek felhasználásával néhány kattintással egy valósághű 3D-s modellt hozhatunk létre az asztali szoftverben.

blk3d front b ref v2 hqAz eszköz és a benne lévő technológia hatékonysága a gyors terepi munkafolyamatokban rejlik, és hogy egy fotóból több adatot is kinyerhetünk. Képzeljük el, hogy egy szobát körbe fotózunk néhány képpel. Ez nem tart tovább, mintha ugyanezt egy normál okostelefonnal végeznénk el, amit lehet, hogy amúgy is megtennénk dokumentáció céljából. A készült fotókból megkapjuk a falak és ablaknyílások területét festéshez vagy árnyékolási célokhoz, egyszerűen készíthetünk alaprajzot, amelyből meghatározható a szoba területe burkolási feladatokhoz vagy más építészeti alkalmazásokhoz, konnektorok, kapcsolók pontos helye és magassága is egyszerűen megadható. Minden objektum mérete rendelkezésünkre fog állni, amit a képek lefednek, ezután már csupán a mi dolgunk eldönteni, hogy ebből mit használunk fel.

A kültéri feladatok sem maradhatnak ki az alkalmazási területek közül. Amennyiben például homlokaztokról, épülő létesítmények egyes részeiről van szükségünk méretekre tervezés, vagy akár ellenőrzés céljából, szintén jó szolgálatot tehet az eszköz.

 

logo-leica-geosystems-colorPéter Tamás
Leica Geosystems Hungary Kft.

 

 

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web