2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Bauma innovációs díj logója2013. január 29-én a Messe München által a nemzetközi szaksajtó és a bauma 2013 kiállítói számára szervezett beszélgetésen mutatták be a tizedik alkalommal odaítélésre kerülő bauma Innovációs díj 15 jelöltjét.

A díjat öt kategóriában ítélik oda. A 156 pályázó közül a zsűri három iránymutató újdonságot választott ki minden kategóriában, az alábbi főbb szempontok figyelembevételével: 

  • jövőbeni alkalmazhatóság
  • használhatóság a gyakorlatban
  • hozzájárulás a környezetvédelemhez és a munkahelyek humánusabbá tételéhez
  • gazdaságosság, energia- és költséghatékonyság
  • hozzájárulás az építőipar és építőgépipar imázsának javításához

Jelöltek

Gépek kategória

Mobil alagútfúró képe (Aker Wirth GmbH)Aker Wirth – Mobil Tunner Miner - Forradalom a földfelszín alatti építésben

Aker Wirth a Rio Tintoval közösen kifejlesztetett egy új, innovatív alagútfúró rendszert, a Mobile Tunnel Miner (MTM) alagútfúrót, mely ideális megoldás föld felszín alatti alagutak kialakításához. A gép egyesíti magában a fúró berendezések rugalmasságát az alagútfúró gépek robosztusságával.

Az önjáró berendezés lánctalpakon és egy haladást segítő pályán mozog. Hat erős, hidraulikus módon mozgatott forgóvésővel van felszerelve. A törmeléket a gép hátsó részéhez futószalag szállítja el.

A Rio Tinto az új alagútfúró rendszert - „A Jövő Bányászata" („Mine of the Future™") programjának részeként - az ausztráliai Northparkes rézbányájában teljes körű tesztelésnek veti majd alá.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

 

Herrenknecht AG - Pipe Express® - Új, félig nyitott eljárás a csővezetékek lefektetésében

A Herrenknecht AG Pipe Express® néven egy új félig nyitott eljárást fejlesztet ki a csővezetékek lefektetésére. A teljesen nyitott módszerrel szemben ez az eljárás sokkal kisebb nyomvonal szélességet igényel, alkalmazásakor nem szükséges a talajvízszint előzetes csökkentése, mindemellett környezetkímélő. Ezek az előnyök pozitívan befolyásolják a hálózatkiépítés költségét az üzemeltetők számára.

Pipe Express propulziós rendszer - csővezetékek felszínközeli elhelyezésére (Herrenknecht AG)

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

 

Sommer Anlagentechnik GmbH – JFI-eljárás - A többrétegű betonelemek teljesen automatizált gyártása

A 2012-ben a Sommer Anlagentechnik és a SAA Engineering által szabadalmaztatott JFI-eljárás a többrétegű betonelemek nagy pontosságú, automatizált gyártását teszi lehetővé magas rugalmasság és termelékenység mellett.

Eddig a többrétegű betonelemek előállítása jórészt manuálisan történt. A szendvicselemek legyártása ily módon viszont rendkívül élőmunka igényes és rugalmatlan. Ebből kifolyólag a termékek piaci részesedése mostanáig elég alacsony maradt. Az új eljárás az orosz piaci igények alapján lett kifejlesztve. Viszont az eljárás jóvoltából előállított magas minőségű homlokzati elemeknek köszönhetően a beton készelemek piaci részesedése növekedett.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

Alkatrész kategória

BAUER Maschinen GmbH - Tablet-PC

A Tablet-PC az építőgépek használata során nyújt plusz kommunikációs és dokumentációs lehetőségeket az építés teljes folyamata alatt.

Egy általános Tablet-PC van a kezelőfülkében elhelyezve, mely elektronikus és mechanikus lopásvédelemi funkciókat is ellát. Az ingyenes adatinterfész az építőgéphez, az internethez valamint számtalan alkalmazáshoz (applikációkhoz) sokféle előnyt biztosít (például közvetlen kapcsolat a projektpartnerekkel), egy építési projekt valamennyi résztvevője számára.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

 

Bitumengőz elszívó rendszer (Volvo)Volvo Construction Equipment Germany GmbH – Bitumengőz - elszívórendszer

A Volvo új innovatív megoldása a bitumen által kibocsátott gőzök elszívásával és eltávolításával a vezetőfülke környékéről, nagy mértékben javítja az útépítési folyamat során a Volvo aszfaltozógépek vezetői számára a munkafeltételeket. Mindemellett az aszfaltgőzöket oly módon szívja el, hogy a üzemanyag-felhasználást vagy a zajszintet lényegesen megnövelné, valamint a kilátást a munkaterületre akadályozná.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

 

3D-s, drót nélküli beépítést vezérlő rendszer offset csúszózsalus betonfinisherek számára (Wirtgen GmbH)Wirtgen GmbH - AutoPilot Field Rover, 3D-s, drót nélküli beépítést vezérlő rendszer

AutoPilot Field Rover egy drót nélküli, 3D-s vezérlő rendszer, amelyet a Wirtgen cég fejlesztett ki elsősorban az offset üzemmódban dolgozó betonfiniserei számára.

Más 3D-s rendszerekkel ellentétben az AutoPilot Field Rover beüzemeléséhez nincs szükség rendkívül költségigényes digitális területprofil elkészítésére. Továbbá e rendszer kezeléséhez nincs szükség méréstechnikailag képzett szakemberek segítségére sem, ezt a rendszert a gép kezelői is minden további nélkül képesek üzemeltetni.

Működési elve igen egyszerű. Egy, a geodéziai méréseknél használatos, módosított vetítőbot segítségével kijelölésre kerül az építési terület, majd a mérési adatok egy pendrive segítségével áttehetők a gépen lévő egységre. A finiser ezután automatikusan követi a meghatározott koordinátákat.

Grafik Autopilot kicsi

Mivel a rendszer beszerzési ára és működtetési feltételei is jóval alacsonyabbak más 3D-s rendszereknél, költséghatékonysága forradalmasíthatja a gépi betonbeépítést.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

Építési eljárások, építés kategória

BAUER Spezialtiefbau GmbH – fúrt cölöpök elhelyezése ár-apály turbinák részére

AÁrapályturbina (Bauer Spezialtiefbau GmbH) Bauer csoport több vállalkozásának részvételével a tengerfenéken ár-apály turbinák számára cölöpöket helyeztek el 2011 nyarán.

Az ár-apály energia egy előnyös megújuló energiaforrás, amely rendszeres és kiszámítható módon áll rendelkezésre. A skót tengerben, az Orkney-szigetek közelében van az Európai Óceánenergia Központ (European Marine Energy Center - EMEC) tesztterülete, ahol hasonló projektek segítségével megújuló energiát nyernek ki.

A tengeri cölöpök elhelyezésére a Bauer mérnökei egy teljesen újszerű fúróberendezést (BSD 3000) terveztek, amelyet a tengerfenékre leengednek és hidraulikusan egy munkahajóról működtetnek.

A helyszíni munka során figyelembe kellett venniük az ár-apályt. A dagály és az apály okozta vízáramlat változások között viszonylag két szűk nyugodt óra áll rendelkezésre a fúróberendezés elemeinek tengerfenékre süllyesztésére. Maga a fúrási folyamat már a nyugtalan tengeren is lehetséges volt, hiszen az üzemelést biztosító speciális hajó GPS-támogatás és több hajtómű segítségével a pozícióját tartani tudta.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

 

Szélerőmű építése toronydaruval - Max Bögl Bauunternehmung GmbH & Co KGMax Bögl – Szélerőmű turbina felhelyezése forgódaruval

A nagyobb szélsebességet biztosító területek meghódítása érdekében a Max Bögl Wind AG elérte hibrid, vasbetonból és acélból készülő szélerőműveivel a 150 méteres magasságot. A nagy teljesítményű szélerőművek ezen új generációja egy újszerű összeszerelési koncepciót igényelt. Az erőművek felállítására speciálisan módosított, önépítő forgó toronydarut hoztak létre.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

 

HERMANN KIRCHNER Bauunternehmung GmbH - folyamatbiztosított, automatizált útépítés (PAST)

A 2012-ben lezárult „Prozesssicherer Automatisierter Straßenbau" (PAST)" kutatási projekt, melynek fő célkitűzése az aszfaltozott utak tulajdonságainak (zajelnyelés, egyenletesség, csúszásmentesség, tartósság) javítása volt. Mindeközben törekedtek arra is, hogy az útépítés és a kapcsolódó logisztikai feladatok során a minőséget befolyásoló gyenge pontokat is kiszűrjék. A négy éves intenzív kutatás eredményeként új automatizálási megoldások és ezek alapján géptechnológiai innovációk születtek, érintve az útépítés teljes folyamatát.

Automatizált útépítési folyamatszabályozás (PAST) - Hermann Kirchner Bauunternehmung GmbH

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

Kutatás kategória

Technische Universität Clausthal - Online szemcseméret elemző

A szemcsés anyagok szemcseeloszlásának meghatározása egy kiemelten fontos feladat folyamatellenőrzési és minőségbiztosítási szempontokból. Az építőipari szektorban különösen a bányászatban az ásványi anyagok feldolgozáskor kiemelten fontos a zúzás, válogatás és osztályozás részfolyamatok szigorú felügyelete és szabályozása az ásványi anyagok szemcsenagyság-eloszlásának optimalizálása érdekében.

Online szemcseméret-elemző (Technische Universität Clausthal)

Az innováció az arányosság fizikai elvén alapszik, amely az impulzus erősség és a szemcsenagyság között áll fenn a dinamikus folyamatokban. A rendszer a szemcseméret-eloszlását online módon rögzíti a szállítószalagon mozgó ásványi anyagok esetében.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

 

Technische Universität Dresden - HEXAPOD-párhuzamos kinematika

Párhuzamos kinematikai rendszer (HEXAPOD) mobil munkagépek számára, Technische Universität DresdenEgy adott munkagép alkalmasságát, teljesítőképességét és biztonságosságát a felszereltsége határozza meg. Ezért is lényeges szempont a megfelelő műszaki megoldás alkalmazása az erdészeti, mezőgazdasági, szállító és építőgépek esetében egyaránt. Egy BMBF (Bundesministerium für Bildung und Forschung – Képzés- és Kutatásügyi Szövetségi Minisztérium) kutatás keretében kifejlesztett HEXAPOD-párhuzamos kinematika alkalmazását vizsgálták eszközinterfészek (pl. traktoroknál), pajzsfelfüggesztések (pl. földgyaluknál) és különböző eszközvariációk kombinációjánál a kerekes rakodók esetében.

A kutatási eredményeket (például a használati érték növekedése, új, egymásra épülő mozgási lehetőségek, energiahatékonyság növelése) egy átalakított kerekes rakodón, a WEIDEMANN 3070CX típuson demonstrálták.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

 

Betonzylinder repedesekkelTechnische Universität Kaiserslautern/Frauenhofer Intézet – a betonban lévő acélszálak célirányos vizsgálata Computertomográfia segítségével

A Kaiserslauteni Műszaki Egyetem a Frauenhoffer ITWM segítségével sikeresen kifejlesztett egy algoritmust, melyre alapozva létrehozták a MAVI szoftver. Most először sikerült ennek segítségével az acélszálak térbeni elhelyezkedését, tervezett hosszát és átmérőjét leírni.

Jelenleg a vizsgálatok fókuszában az acélszálak repedésekben történő tomográfiás vizsgálata áll a betonszerkezetek teherbíró képességének minél jobb megértése érdekében.

Ez lehetővé teszi az acélszállal megerősített beton biztonságosabb alkalmazását, mellyel új perspektívák nyílnak a teljes építőipari szektor számára.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

Design kategória

Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH – kompakt rakodó L 506 C és L 508 C

A Bauma 2013 kiállításon bemutatásra kerülő Liebherr kompakt rakodók egy teljesen új gépkoncepciót jelentenek: mind az L 506 C mind az L 508 C kompakt rakodó modellek magas teljesítménye a lehető legnagyobb biztonsággal párosul, mindemellett megőrizték könnyen kezelhetőségüket. Mindkét gép építési magassága különösen alacsony, kevesebb mint 2.500 mm.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

 

KAISER AG Fahrzeugwerk – Lépegető mobil kotrógép

KAISER-S-Line Ansicht-kicsiInnovatív design, ergonómia és vezetői kényelem fémjelzi a KAISER új lépegető mobil kotrógépeit.

A lekerekített forma, a számos funkció ergonómikus elrendezése, a hidraulikus beállítási lehetőségek könnyebb vezérlését segítő új botkormányok, a gombok és kapcsolók könnyű elérhetősége, az optimálisan elhelyezett kijelző, a kellemes kabinklíma biztosítása mind növelik a vezető komfortérzetét.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

 

Wacker Neuson Vertrieb Europa GmbH & Co. KG - EH 100 elektromos bontókalapács

Wacker Neuson áprilisban, a Bauma kiállításon mutatja be új, extrém magas, 100 Joule löketteljesítményű és jó teljesítmény/súly aránnyal bíró, EH 100 bontókalapácsát.

További részletek angol és német nyelven olvashatók.

A díjról további részletek a www.bauma-innovationspreis.de honlapon találhatók.

Forrás: bauma

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web