2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Korábbi cikkeinkben körüljártuk a fűtési rendszereket, azok integrációs lehetőségeit és veszélyeit az energiahatékonyság jegyében, majd a napenergia-hasznosítást vizsgáltuk. Sorozatunkban most az első fejezetekben tárgyalt, főleg gáztüzelésű fűtőkészülékek égéstermék-elvezetésével foglalkozunk.

Mindenekelőtt tisztáznunk kell a fogalmakat. Ennek amiatt is fontos szerepet szánnánk, mert a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználó berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát a 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet előírja a tulajdonos számára, és ott hivatalból is találkozunk ezekkel a terminológiákkal.

Azokat a gázkészülékeket, melyek a felállítási helyiségből nyerik a működéshez szükséges égési levegőt (ezek leggyakrabban a kéményes készülékek), „B" típusú installációnak, illetve „B" típusú" vagy helyiség levegőtől függő készülékeknek is nevezzük. Azokat a gázkészülékeket, melyek a külső légtérből nyerik az égéshez szükséges levegőmennyiséget, „C" típusú installációnak, avagy „C" típusú" vagy helyiség levegőtől független készüléknek nevezzük.

Kapcsolódó cikk(ek):
Mit jelent a „helyes" fűtés? – I.
Mit jelent a „helyes" fűtés? – II.
Mit jelent a „helyes" fűtés? – III.
Mit jelent a „helyes" fűtés? – IV.

Fontos ismérvek

A „B" típusú installációk égéstermék-elvezetésének és levegőellátásának legfontosabb ismérvei:

  • fokozott légzárású nyílászárót alkalmazni tilos vagy méretezett légbevezető elemekkel kell a helyiséget ellátni,
  • a készülékkel azonos légtérben ventillátoros elszívást (pl. konyhai páraelszívó) létesíteni tilos, vagy a gáztüzelő-berendezést reteszfeltétellel kell bekötni,
  • az égéstermék-elvezetőnek (kémény) megfelelő, hatásos magassággal kell rendelkezni, hogy a keletkezett égésterméket biztonsággal a szabadba tudja kivezetni még nyári üzemben is (pl. kombi készülék esetén)

A „C" típusú rendszerek esetén a fenn említett kötelezettségek már nem állnak fenn, mert

  • az égéshez szükséges levegő nem a nyílászárók résein vagy a légbevezetőkön keresztül érkezik,
  • más, levegőt használó, depressziót okozó berendezések nincsenek hatással a berendezésre,
  • a nevezett „C" típusú megoldásokban az égésterméket egy ventilátor segítségével juttatjuk a szabadba. Ez a műszaki megoldás lehetőséget ad, hogy elvonatkoztathatunk a hatásos kéménymagasságtól és a megengedett telepítési szabályokon belül szabadon tudjuk az égésterméket kivezetni a külső térbe.

Helyes égéstermék-elvezetés

Az említett jellemzők miatt vizsgáljuk meg közelebbről is a zárt égésterű, helyiség levegőtől független üzemű gázkészülékek „helyes" égéstermék-elvezetési megoldásait.

1-abra-kicsiKoncentrikus (cső a csőben) rendszer

(1. ábra) A készülék teljesítményéhez és az elvezetés hosszához igazított égéstermék-elvezetési rendszer, ahol jól látszik, hogy az égési levegő a külső térből (a körgyűrű keresztmetszetben) érkezik és az égéstermék a belső csövön keresztül távozik. Az idevonatkozó szabályok értelmében a más épületrészeken áthaladó elvezetés esetén a tűzvédelemről (tűzgátló burkolat, szigetelés) gondoskodni kell. A kivezetés mind lapos, mind ferdetetőn megvalósítható a rendelkezésre álló tartozékok (pl. magastető gallér) felhasználásával.

 

Kéményaknában történő elvezetés

2-abra-kicsi(2. ábra) A korábban kéménybekötött gázkészülék modernizálása (csere) esetén az egyik legkézenfekvőbb módszer, hogy a már rendelkezésre álló kürtőben oldjuk meg a zárt égésterű készülék levegőellátását, illetve égéstermék elvezetését. Egyenes kéménykürtők esetén merevfalú, elhúzott járatok esetén flexibilis cső kínál megoldást az elvezetésre. Amennyiben a járat önálló, azaz vele egy kéménypillérben nincs másik tüzelőberendezés bekötve, úgy viszonylag egyszerű a megfelelőséget elérni. Amennyiben 2 vagy több járat van és azokban potenciális égéstermék-elvezetés történhet, úgy szivárgásvizsgálattal igazolni kell a járat tömörségét, minőségét.

Külső szerelt kémények

3-abra-kicsi

(3. ábra) Ilyen esetben a hazai előírások szigetelt kivitelű külső, ún. szerelt kéményt kívánnak meg, amiben a zárt égésterű készülék vagy a saját vagy a hozzá méretezett égéstermék elvezető rendszerével csatlakozik. A földgázprogram virágkorában megszámlálhatatlan ilyen fémkémény került felszerelésre, így az előfordulási gyakorisága ennek az elvezetési megoldásnak nagy. A külső térrel való közvetlen érintkezés miatt ezekben a megoldásokban a kondenzátum képződés miatt a szigetelésnek illetve a kondenzátum elvezetésének kitűntetett szerepe van.

 

 

Többkazános kémények4-abra-kicsi

(4. ábra) – nem a klasszikus gyűjtőkémény! Társasházak, többlakásos épületek esetére rendelkezésre áll egy különleges megoldás, amellyel az egyes lakóegységekben felszerelt gázkészülék, azonos kéményjáratba telepített égéstermék-elvezető/friss levegő beszívó rendszerre csatlakozik, méretezéstől függően több szint magasságban is. Ilyen műszaki megoldásnál a készülékek teljesítménye és fajtája (fűtő vagy kombi) befolyásoló tényező.

Nagyteljesítményű berendezések kaszkád rendszere

5-abra-kicsi(5., 6., 7. ábra) Az ilyen típusú kaszkád rendszerek közös ismerve, hogy bár zárt égésterű készülékek alkotják, a helyiség levegőjét használják, emiatt „B" típusú installációt alkotnak. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a megfogalmazásokkal. A megvalósításhoz szükség van a helyiség kielégítő légellátására, hiszen több száz kW-ot lehet így összeállítani. Az égéstermék-elvezetéshez több műszaki megoldás áll rendelkezésre, mint például merevfalú vagy flexibilis kéményaknás, illetve közvetlen kivezetés a lapostetőn.

 

6-abra-kicsiA bemutatott égéstermék-elvezetési megoldások csak kiragadott példák, mert ennél sokkal bonyolultabb esetekben is meg lehet valósítani az égéstermékelvezetést, de szükség van – mint ez a korábbi cikkekben is fontos szerepet kapott – szaktervező bevonására. A „helyes" szó itt többlettartalommal bír, mert egy elrontott vagy gazdaságtalan fűtési rendszer esetén nem alakul ki életveszélyes szituáció, míg egy „nem helyesen" kivitelezett – ad absurdum tervezett – égéstermék-elvezető rendszer esetén kialakulhat.

7-abra-kicsiZárszó

E műszaki kérdések nemcsak gépészeti oldalról érdekesek, hanem az építésznek is iránymutató lehet az épület esztétikai és szerkezeti kialakításakor. Jó előre tisztában lenni azzal, hogy az alkalmazni kívánt épületgépészeti megoldások milyen építészeti vonzattal bírnak és ennek egyik nagyon fontos eleme az égéstermék-elvezetés és égésilevegő-ellátás.

Weishaupt-logo-kicsi

 

Versits Tamás
épületgépész mérnök
Weishaupt Hőtechnikai Kft.

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web