2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Mo-hires-villai konyvborito-kicsiA prágai FOIBOS kft. Művészeti Ügynökség sok éve foglalkozik a közép-európai építészet kutatásával és propagálásával. Tevékenységükben mérföldkő a „Via Villas" projekt, amely a V4 országok + Szlovénia villa-építészetét tárja fel és mutatja be.

2011-ben kezdődött a „Magyarország híres villái" című kiadvány előkészítése, melyhez egy „utazó" kiállítás is társul. A kiadvány tehát a „Visegrádi országok és Szlovénia híres villái" című, Európai Unió által finanszírozott nemzetközi projekt részét képezi, melynek keretén belül a „Csehország, Morvaország és Szilézia híres villái," a „Szlovákia híres villái" és a „Szlovénia híres villái" című reprezentatív válogatások már megjelentek.

A projektben – melyet az EU Culture Programme (2007-2013) támogat – Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Lengyelországban és Szlovéniában művészettörténészek, építészeti múzeumok kutatói és más szakértők dolgoztak. Együtt készítették el az egyes országok villa-építészetének történelmét és jelenét feltérképező kiadványokat. A „Great Villas of Hungary," "Great Villas of Bohemia, Moravia and Silesia," "Great Villas of Slovakia," "Great Villas of Poland" és "Great Villas of Slovenia" könyveket – az adott ország nyelvén és angol nyelven – a kiállításokon is meg lehet tekinteni/vásárolni.

A „Magyarország híres villái" című kiadvány a Magyar Építőművészek Szövetségével való együttműködésben valósult meg Budapesten. A kiadvány és kiállítás előkészítésén a Prof. Puhl Antal DLA által vezetett szerző- és kutatócsoport dolgozott. A könyv 2013 áprilisában jelent meg és az ünnepi könyvbemutatót a budapesti kiállítás-megnyitó keretében tartották meg.

A kiállítás ezt követően Budapesten, majd Magyarország más helyein és a határokon túl is bemutatásra kerül. A kiállítás nemcsak a magyar lakóépület-tervezés híres és figyelemreméltó hagyományairól számol be, hanem fel szeretné hívni a figyelmet arra is, hogy ezek a jelenben is élő inspiratív erőként vannak jelen. A teljes projekt eredményei nemzetközi szimpózium és kiállítás keretében kerülnek bemutatásra Brüsszelben, az Európai Parlament épületében 2013 májusában.

A kiállítás Budapesten április 30-ig látogatható a Magyar Építőművészek Szövetsége Székházában a Koós Károly teremben. (VIII. Budapest, Ötpacsirta u. 2.)

Az egész projekt eredményeinek bemutatására Brüsszelben kerül sor, 2013. május 27. és június 30. között az Európai Parlamentben, a Magyar Kulturálius Intézetben, a Prága Házban és a Brüsszeli Egyetem Építészeti Karán rendezendő kiállítások keretében. A kiállításokat szakszerű tárlatvezetés és beszélgetések fogják szinesíteni.

Az Európai Parlamentben rendezendő kiállításhoz kötődően nemzetközi workshop szerveződik „Kortárs családiház-építészet Közép-Európában és a XIX. és XX.századi híres villák öröksége" címmel. Az egyes országokból maximálisan tíz-tagú delegációk érkezése várható, melyek az egyes kiadványok szerkesztőiből, az építész szakma szakértőiből és egyetemi oktatóiból, valamint a „Kortárs ház: fiatal építészek szemével" nemzetközi építész-hallgatói verseny adott ország-beli győzteseiből fognak állni.

További információ a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   e-mail címen kérhető a  Magyar Építőművészek Szövetségétől.

Forrás: Build-Communication Kft.

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web