2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

hoszigetelendo-falfeluletMivel a homlokzatok hőszigetelése költséges, sajnálatos módon az energiatakarékosságot megcélzó épületfelújítást végzők körében egyre inkább terjed az a nézet, hogy a falak belső felületén saját kivitelezésben és olcsón megoldható a hőszigetelés.

Ez a nézet helytelen, hiszen egy körültekintés nélkül, szakszerűtlenül elvégzett belső oldali hőszigetelés páralecsapódást, vizesedést, penészesedést okoz a belső oldali hőszigetelés kerülete mentén, valamint a hőszigetelés külső felületén, a külső fal belső síkján. Tudomásul kell venni, hogy a belső oldali hőszigetelés nem lehet egyenértékű egy külső oldali hőszigeteléssel. Miért?

Az-ablak-feletti-athidalo-hoszigeteleseA belső oldali hőszigetelés jellemzői

A belső oldali hőszigetelés ugyanis télen „elhőszigeteli" a külső falat a belső melegtől, így a külső fal belső felülete egy jelentősebb vastagságú belső oldali hőszigetelés esetén akár 0 °C alá is lehűlhet. Ez két szempontból is káros:

 

  • A teljesen áthűlt, azaz kívül-belül hideg külső fal hőmérsékletváltozásra történő mozgása fokozódik, ami a különböző hőtágulási együtthatójú falazat és a csatlakozó szerkezetek (beton pillérek, erkélylemezek stb.) vonalában repedéseket indíthat el, ami statikai szempontból kedvezőtlen lehet.
  • A-VARIO-KM-Duplex-elhelyezeseAmennyiben a belső térben lévő magas páratartalom esetén a pára nem képes elnyelődni a belső oldali burkolatban és hőszigetelésben, illetve átdiffundál, átáramlik a hőszigetelésen, vagy annak illesztési hézagain a külső fal belső hideg felületéig, akkor ott lecsapódik, és a sötét, nedves felületen megindul a penészesedés. -15 °C, -20 °C külső léghőmérsékletek esetén pedig nemcsak vizesedés, hanem jegesedés is előfordul. A külső léghőmérséklet emelkedésével, tavasszal a megolvadt jég pedig a padlónál vízkifolyást is eredményezhet.

Mi okozza a páralecsapódást?

A-mennyezeti-befordulas-hoszigeteleseVizsgáljuk meg, hogy a nem kellően hőszigetelt külső falak esetén a falsarkoknál, a vízszintes és függőleges élek, valamint a nyílászárók kerülete mentén, azaz a hőhidaknál mi is okozza a páralecsapódást! A jól záródó ablakok miatt és/vagy a lakásban élők élettevékenységéből adódóan előfordulhat, hogy 60% feletti a relatív páratartalom. A magas relatív páratartalom és magas léghőmérséklet esetén magas a harmatponti hőmérséklet is.

Mi is az a harmatponti hőmérséklet? Az a hőmérséklet, amelyen a relatív páratartalom eléri a 100%-os telítettséget, azaz a levegőből megkezdődik a pára kicsapódása, a kondenzáció.

Különböző légállapotok (léghőmérséklet és relatív páratartalom) esetén a harmatponti hőmérsékletek az 1. táblázatban láthatók.

tablazat

ablakkava-szigetelesAz éleknél a belső felületi hőmérsékletnél általában 1-2 °C-kal, míg a sarkokban általában 2-3 °C-kal alacsonyabb a felületi hőmérséklet, így először ezeken a helyeken indul meg a páralecsapódás, a penészesedés.

A páralecsapódás megakadályozására emelni kell a belső felületi hőmérsékletet, ami már néhány centiméter vastagságú belső oldali hőszigeteléssel biztosítható.

Nagyobb hőszigetelési vastagságok esetén télen már előállhat a külső fal belső légtértől történő jelentős mértékű „elhőszigetelése", ami a már említett káros jelenségeket indíthatja el.

 

30-cm-befordulas-valaszfalraA javasolható hőszigetelő anyag vastagsága a hőszigetelő anyag hővezetési tényezőjétől függően ezért csupán 2-3 cm. Természetesen ez a 2-3 cm vastagságú belső oldali hőszigetelés csökkenti a külső fal hőátbocsátási tényezőjének mértékét.

Mekkora lehet ez a csökkenés? A hazánkban lévő 80-féle különböző típusú és vastagsági méretű külső homlokzati falnak az U hőátbocsátási tényezője 0,25–2,00 W/m2K szélső értékek között változik. Egy hőhídmentesen megépített külső fal esetén általában U = 0,70 W/m2K hőátbocsátási tényező felett jelentkezhetnek – kedvezőtlen körülmények esetén – a páralecsapódási, penészesedési jelenségek.

 

uveggyapot-hoszigeteles-femvaz-kozottA belső oldali hőszigetelést az U = 0,70–2,00 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű falak belső felületén elhelyezve a hőátbocsátási tényező csökkenésének mértéke 40–60% lehet.

A külső falak belső oldali hőszigetelése révén javul a hőszigetelt falszakasz hőátbocsátási tényezője, azonban a külső falba becsatlakozó belső falak, födémek hőhídhatása nő. Ezek kompenzálására feltétlenül szükséges, hogy a belső oldali hőszigeteléssel átlagosan 30 cm hosszon beforduljanak a belső falakra, a mennyezetre és a padlószerkezetre is. Csak ezzel a megoldással kerülhető el a belső oldali hőszigetelés kerülete mentén és esetleg a szomszédos lakásoknál a páralecsapódás, penészesedés.

Két javasolt megoldás

Belső oldali hőszigetelésként két elvi megoldás javasolható:

ISOVER-VARIO-KM-Duplex-parazaro-reteg1. A belső burkolat mögött párazáró réteg, hőhídmentesített vázszerkezet között hőszigetelés, majd külső fal. Ebben a megoldásban a párazáró réteg megakadályozza, hogy a belső pára a hőszigetelésbe, vagy azon keresztül a külső fal belső hideg felületéig eljusson és ott nedvesedést okozzon.

2. Páraáteresztő festéssel ellátott, jelentős mennyiségű nyitott pórustartalommal rendelkező, lúgos kémhatású szilikát anyagú hőszigetelés a falra ragasztva. Ebben a megoldásban a speciális anyagú hőszigetelés elnyeli, majd később visszaadja a belső légtérnek a párát.

Gipszkarton-burkolatA belső oldali hőszigetelés javasolt esetei

  • Műemlék- vagy gazdag ornamentikájú épületeknél, ahol a homlokzati megjelenés nem változtatható meg, ezért homlokzati hőszigetelés nem készíthető.
  • Házgyári paneles épületeknél, amennyiben – elsősorban a költségek miatt – az épület teljes homlokzatának hőszigetelésére nincs lehetőség, de egy-egy lakás tulajdonosa a belső oldali páralecsapódás, penészesedés és a magas fűtési költségek csökkentése miatt hőszigetelné saját lakásának kültérre néző falát.
  • Időszakosan használt épületeknél (például hétvégi házaknál), ahol a gyors felfűtés az igény. A rövid, szakaszos használat miatt az esetleges páradiffúziós problémák (párafeldúsulás, páralecsapódás) nem tudnak kialakulni.

Összefoglalás

Elkeszult-belso-oldali-szigetelesA belső oldali hőszigetelés alkalmazásának célja nem az energiamegtakarítás, a fűtési költségek csökkentése, hanem a külső falak belső felületi hőmérsékletének emelése annak érdekében, hogy a páralecsapódás, penészesedés elkerülhető legyen. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a belső oldali hőszigetelés alkalmazásakor elengedhetetlen a szerkezet hő- és páratechnikai ellenőrzése.

 

Dr. Laczkovits Zoltán

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web