2024. június 23., vasárnap

UJ HONLAP BANNER 250 100

A szarufák síkján kívül elhelyezett hőszigetelő elemek beépítéséhez a tetőt kívülről kell megbontani, a hőszigetelés mértékét pedig szinte korlátlan mértékben növelhetjük.

Milyen problémákkal szembesülhetünk régi, felújításra szoruló tetők kapcsán?

  • csekély mértékű, kiegészítésre szoruló hőszigetelés
  • hőhidas tetőszerkezet (csak a szarufák között van némi hőszigetelés, mely nagymértékű hőveszteséggel, penészesedéssel és épületkárokkal jár)
  • nincs átszellőztetett légrés (nyári átmelegedés elleni védelem)
  • hiányos, töredezett tetőcserepek
  • hiányos, nem létező vagy nem páraáteresztő tulajdonságú az alátétfólia
  • kérdéses a tető légtömörsége.

1-kepA legtöbb 1990-es évek előtt épült háznál a fenti problémák szinte mindegyikével találkozhatunk, mégis sokan elhalasztják a tetőfelújítást, mert eddig ez a teljes belső tetőtér megbontásával járt. A belső burkolatok, például a lambériák vagy a gipszkarton és a párazáró réteg lebontása után a szarufák alsó síkján kiegészítő hőszigetelést helyeztünk el, melynek mérete a helyhiány miatt korlátozott volt, és a hasznos lakótérből vettünk el értékes teret.

A fenti felsorolásban szereplő problémák szinte mindegyikénél azonban a tetőt kívülről kell megbontani. A BACHL tecta-PUR HD-plus poliuretán keményhab táblák szarufák síkján kívül elhelyezett hőszigetelő elemeivel a problémák orvosolhatók, és a hőszigetelés mértékét szinte korlátlan mértékben növelhetjük.

SPECIÁLIS TULAJDONSÁGOK

2-kepA táblák kétoldali, perforált üvegfátyol kasírozással (társított rétegek) és a felső oldalon átlapolható, öntapadó csíkok mentén lezárható páraáteresztő fóliával rendelkeznek, így külön alátétfóliát nem kell beépítenünk. A táblák speciális kasírozásai lehetővé teszik a „régi" hőszigetelés és a faanyag páravándorlását az átszellőztetett légrés irányába. A poliuretán keményhab táblákat akár közvetlenül a szarufákra is fektethetjük, alátámasztás nélkül.

A táblákat körkörösen csaphornyos (nútféderes) élképzéssel alakították ki, így a tetősíkon megszakítások nélküli, összefüggő hőszigetelő réteget hozhatunk létre, mely még a táblacsatlakozások mentén is hőhídmentességet biztosít. A tetőre felkerülő poliuretán hőszigetelő táblák vastagsága 5 cm-től 24 cm-ig terjedő tartományból választható ki. A poliuretán a hagyományos hőszigetelő anyagokhoz képest 30–50 százalékkal kedvezőbb hőszigetelési értékekkel rendelkezik.

tablazat1Az 1. táblázat adataiból látható, hogy meglévő, szarufák közötti 12 cm szálas szigetelésünk tetejére helyezett 5-8 cm vastag poliuretán táblával teljesíthetőek a magyar követelmények, míg 14 cm-es PIR tábla kiegészítéssel a jelen kor legmagasabb hőtechnikai elvárásai (passzívházak U≤0,10 W/m2K) is elérhetők.

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

A kivitelezést a cserepek (és tetőlécek) levételével kell kezdeni, majd fel kell helyezni a poliuretán lapokat (a rajta lévő alátétfóliával). Ezután felkerülnek az ellenlécek és az ezeken keresztül hatoló csavarokkal a szarufához történik a rögzítés.

Az ellenlécek magassága fogja biztosítani az átszellőztetett légrést, mely segít elkerülni a tető nyári átmelegedését.

3-kepAz ellenlécekre merőlegesen felszegeljük a tetőléceket és felrakjuk a cserepeket. Használhatjuk a régi tetőlécet és a cserepeket, de ha azok töredezettek, ki is cserélhetjük őket. A poliuretán táblákkal történő felújítási megoldással nemcsak tetőnk hőszigetelő hatását növeltük a többszörösére, hanem az egyéb felmerülő problémák, hiányosságok is orvosolhatók, ráadásul mindez a belső lakóterünk megbontása nélkül végezhető el.

A poliuretán táblák a különböző kasírozásoknak köszönhetően a felújításokon túl újépítésnél is kiváló megoldást nyújtanak: magastetőknél, lapostetőknél, födémeknél, padlóknál egyaránt.

 

 Bachl logo-web

www.bachl.hu

 

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web